Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich serdecznie! Jestem nowym uzytkownikiem tak i na forum jak i powiedzmy traktora;) Poszukuje wiedzy i porand na temat uprawy rollin na terenie blisko rzek, podmoklych. Rzeka wylewa zawsze po rozstopach luty-kwiecien i tutab jest moje pytanie - Jaka rosline moge uprawiac na takim terenie , ktora jednoczesnie mozna by bylo zasiac od min. polowy kwietnia a nwet poczaktu maja. Przeszukiwalem internet nie znalazlem odpowiedzi wiec postanowilem zapytac wyjadaczy w tym temacie. Dziekuje z gory za odopowiedzi. Jak poznam jakas konkretna bede mogl przeczytac jakas literature ;)
Posted
Pierwsze co przychodzi mi do głowy to również łąka, koszenie może byc w miarę elastyczne w czasie, reszta roślin uprawnych nie ma takiej elastyczności, mieszkam koło rzeki i większość pól nad rzeką to właśnie łąki ;) bynajmniej nic innego nie przychodzi mi do głowy ;)
Posted
Aktualnie, to sa juz laki ;) jestem swiezy w gospodrace a te tereny sa nieuzytkowanr tylko skaszane dla doplat. Hodowowli jeszcze nie planuje, dlatego szukam kazdego dobrego arealu do uprawy ;) ogolnie tam proeblemu z wiazdem nie ma, tylko ze rzeka wylewa na wiosne. Dlatego szukam, doradzono mi gryke... ktorej nigdy nie sadzilem, tylko kukurydze, pszenice, prszenzyto i rzepak, ale te roslinki nie przepadaja za takim dostepem do wody. Chyba ze posadze2-3 rzedy sadu ;))
Posted

Wg. mnie nie ma co wchodzić w prawy na tereny gdzie naturalnie są obszary podmokłe czy zalewowe. Prędzej czy później i tak będziesz stratny bo ci uprawy wygniją jak przyjdzie mokry sezon.

U mnie na jednym kawałku też są tereny podmokłe które często są zalewane, kilka wcześniejszych lat było bardzo suchych i wielu okolicznych rolników zaczęło przekształcać te łąki w pola uprawne.

Wiadomo dopóki było sucho to plony były całkiem niezłe, ale jak przyszedł mokry rok jak obecny to nic z tego nie było i tylko straty przynosiło.

Posted
porozmawiaj o sadzeniu wierzby energetycznej, lubi dużą ilość wody i szybko rosnie, ewentualnie możesz sobie obsadzić najniższą część tego pola topolami, wierzbą drzewkami które wciągają duże ilości wody, oszuszą ci trochę to pole a przy okazji masz drewno potem :) pozdrawiam