Pi0tr Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 Witam wszystkich serdecznie! Jestem nowym uzytkownikiem tak i na forum jak i powiedzmy traktora;) Poszukuje wiedzy i porand na temat uprawy rollin na terenie blisko rzek, podmoklych. Rzeka wylewa zawsze po rozstopach luty-kwiecien i tutab jest moje pytanie - Jaka rosline moge uprawiac na takim terenie , ktora jednoczesnie mozna by bylo zasiac od min. polowy kwietnia a nwet poczaktu maja. Przeszukiwalem internet nie znalazlem odpowiedzi wiec postanowilem zapytac wyjadaczy w tym temacie. Dziekuje z gory za odopowiedzi. Jak poznam jakas konkretna bede mogl przeczytac jakas literature Quote
simson54 Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 a jakby to pole zrobić na jakąś łąkę ? ja tak mam mam koło rzeki łąkę czasem muszę dłużej poczekać by zebrać siano a czasami idzie wjechać normalnie Quote
przemek2092 Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 Pierwsze co przychodzi mi do głowy to również łąka, koszenie może byc w miarę elastyczne w czasie, reszta roślin uprawnych nie ma takiej elastyczności, mieszkam koło rzeki i większość pól nad rzeką to właśnie łąki bynajmniej nic innego nie przychodzi mi do głowy Quote
Pi0tr Posted June 12, 2014 Author Report Posted June 12, 2014 Aktualnie, to sa juz laki jestem swiezy w gospodrace a te tereny sa nieuzytkowanr tylko skaszane dla doplat. Hodowowli jeszcze nie planuje, dlatego szukam kazdego dobrego arealu do uprawy ogolnie tam proeblemu z wiazdem nie ma, tylko ze rzeka wylewa na wiosne. Dlatego szukam, doradzono mi gryke... ktorej nigdy nie sadzilem, tylko kukurydze, pszenice, prszenzyto i rzepak, ale te roslinki nie przepadaja za takim dostepem do wody. Chyba ze posadze2-3 rzedy sadu ) Quote
simson54 Posted June 15, 2014 Report Posted June 15, 2014 na podmokłym terenie jakbyś chciał możesz posadzić wierzbę z pewnością się przyjmie i urośnie tam Pozdrawiam ;P Quote
garzew Posted June 15, 2014 Report Posted June 15, 2014 Wg. mnie nie ma co wchodzić w prawy na tereny gdzie naturalnie są obszary podmokłe czy zalewowe. Prędzej czy później i tak będziesz stratny bo ci uprawy wygniją jak przyjdzie mokry sezon.U mnie na jednym kawałku też są tereny podmokłe które często są zalewane, kilka wcześniejszych lat było bardzo suchych i wielu okolicznych rolników zaczęło przekształcać te łąki w pola uprawne.Wiadomo dopóki było sucho to plony były całkiem niezłe, ale jak przyszedł mokry rok jak obecny to nic z tego nie było i tylko straty przynosiło. Quote
Rico Posted June 19, 2014 Report Posted June 19, 2014 porozmawiaj o sadzeniu wierzby energetycznej, lubi dużą ilość wody i szybko rosnie, ewentualnie możesz sobie obsadzić najniższą część tego pola topolami, wierzbą drzewkami które wciągają duże ilości wody, oszuszą ci trochę to pole a przy okazji masz drewno potem pozdrawiam Quote
Recommended Posts