Jump to content

Recommended Posts

Posted
Hej, niedawno zauważyłem że w pszenicy zaczął się pojawiać grzyb. Na razie nie jest mocno porażone ale jednak. Zboże wchodzi już w fazę kłoszenia i nie jestem pewien czy można jeszcze wykonać oprysk? Jak uważacie?
Posted
Witam, nie bardzo rozumiem co chciałeś powiedzieć, ale mniejsza o to, zrezygnowałem z pryskania porażenie grzybem nie jest duże występuje tylko miejscowo, a nie chciałem już niszczyć zboża robiąc teraz przejazdy ciągnikiem.
Posted
Witam.Koledzy macie piękną pszenicę,czy mimo oprysku na grzyba pojawia się coś w łanie?Ja siałem pierwszy raz,pojawiła mi się brunatna plamistość liści chyba,bo septorioza to nie jest.I niektóre kłosy mi bieleją,ale tak to ładna i sporadycznie ususzone te kłosy.Może do żniw dotrzyma.Nie pryskałem jej już bo kwitła.I pytam Was ,czy u was też występuje porażenie,bo wiosna mokra i chłodna.
Posted

Z grzybem to jednak trzeba zapobiegać bo potem może być mimo wszystko problem, dwa lata temu miałem podobnie, pojawił się grzyb był tylko miejscowo i nie dużo ale nie pryskałem bo pszenica już kwitła,

ale niestety jak przyszło do zbiorów mimo że kłosy były grube i długie to leciał taki drobiazg że szkoda gadać