Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Posiadam stary rozrzutnik gnoju z lat 90 (jednoosiowy), dzisiaj chciałem wywieść trochę obornika, ale okazało się, że nie podaje i nie rozrzuca obornika. Zauważyłem, że wałek się kręci do tej przekładni na dole z tyłu i tam coś jest nie tak. A i jeszcze czasami łapał czasami nie chodzi o przesuwanie, jak i również o rozrzut. Miał ktoś może taki problem z was ? Duże koszty są naprawy, co tam się mogło posypać ? Może ma ktoś jakiś schemat ?

Posted

jeśli wałek wychodzący ze skrzyni się kręci to masz problem z zapadką, bo wątpię aby zcięło wpust na wałku napędzajacym taśmę,

a jeśli nie czeka Cię łupanie skrzyni/przekładni, chyba że nie krecą sie oba wałki, wtedy może być jeszcze problem ze sprzęgłem przeciązeniowym

Posted
Dziś wymieniłem wszystkie łożyska z tyłu, łożyska były w fatalnym stanie rozj..ebane. Zaczęło się wszystko kręcić taśma działa, ale się przycina czasami ? Może jakiegoś klina ścięło tej przekładni ? Sprawdzałem olej w niej jest czysty bez opiłków.
Posted
Zdjąłem główny wałek idący do przekładni klin był ścięty napotkałem jeden problem nie mogę rozebrać tego elementu ze sprężyną, wie może ktoś jak to ruszyć ?