maly123a Posted June 17, 2014 Report Posted June 17, 2014 Witam, Posiadam stary rozrzutnik gnoju z lat 90 (jednoosiowy), dzisiaj chciałem wywieść trochę obornika, ale okazało się, że nie podaje i nie rozrzuca obornika. Zauważyłem, że wałek się kręci do tej przekładni na dole z tyłu i tam coś jest nie tak. A i jeszcze czasami łapał czasami nie chodzi o przesuwanie, jak i również o rozrzut. Miał ktoś może taki problem z was ? Duże koszty są naprawy, co tam się mogło posypać ? Może ma ktoś jakiś schemat ? Quote
muzyk Posted June 17, 2014 Report Posted June 17, 2014 Mógł się klyn obciąć na kturymś wałku sprawdżdokładnie.Pozdrawiam. Quote
przemek2092 Posted June 17, 2014 Report Posted June 17, 2014 Być może to sprawa regulacji posuwu ? u mnie kiedyś poszła tam sprężyna która dociska ten ząb na kole i nie chciało ciągnąć posuwu równo Quote
maly123a Posted June 18, 2014 Author Report Posted June 18, 2014 dzisiaj sprawdze i napisze co i jak Quote
izydor6280 Posted June 18, 2014 Report Posted June 18, 2014 jeśli wałek wychodzący ze skrzyni się kręci to masz problem z zapadką, bo wątpię aby zcięło wpust na wałku napędzajacym taśmę, a jeśli nie czeka Cię łupanie skrzyni/przekładni, chyba że nie krecą sie oba wałki, wtedy może być jeszcze problem ze sprzęgłem przeciązeniowym Quote
maly123a Posted June 18, 2014 Author Report Posted June 18, 2014 Dziś wymieniłem wszystkie łożyska z tyłu, łożyska były w fatalnym stanie rozj..ebane. Zaczęło się wszystko kręcić taśma działa, ale się przycina czasami ? Może jakiegoś klina ścięło tej przekładni ? Sprawdzałem olej w niej jest czysty bez opiłków. Quote
maly123a Posted June 18, 2014 Author Report Posted June 18, 2014 Zdjąłem główny wałek idący do przekładni klin był ścięty napotkałem jeden problem nie mogę rozebrać tego elementu ze sprężyną, wie może ktoś jak to ruszyć ? Quote
maly123a Posted June 18, 2014 Author Report Posted June 18, 2014 Poradziłem sobie z tym problemem co powyżej teraz czekam na części tylko ... powodzenia komuś życzę kto będzie taką operację wykonywał Quote
Recommended Posts