Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, otóż mam taki problem bo mi mówią że przy rozpaławianiu ciągnika wymienić trzeba olej, bo wycieknie, ja się pytam przez co? Przecież olej wymienia się przez ten korek spustowy, a rozłącznie w niczym nie przeszkadza, ale to moja opinia, wole się upewnić bo po żniwach chce zrobić remont, a teraz wymienić olej i nie wiem czy się opłaca. Więc czy przy rozłączaniu wycieknie olej? Mi się wydaje że nie
Posted

Witam' date=' otóż mam taki problem bo mi mówią że przy rozpaławianiu ciągnika wymienić trzeba olej, bo wycieknie, ja się pytam przez co? Przecież olej wymienia się przez ten korek spustowy, a rozłącznie w niczym nie przeszkadza, ale to moja opinia, wole się upewnić bo po żniwach chce zrobić remont, a teraz wymienić olej i nie wiem czy się opłaca. Więc czy przy rozłączaniu wycieknie olej? Mi się wydaje że nie

[/quote']

Nie musisz spuszczać oleju gdy go rozpołowisz to wycieknie może ok. 10l to możesz złapać do wiadra :)

Posted
o czym wy piszecie jakie 10 litrów wycieknie,z czego,może wykapać 100 gram,przecież pomiędzy silnikiem a skrzynią jest sprzęgło,gdyby tam olej wyciekał obojętnie z czego(silnik czy skrzynia)to sprzęgło by nie ciągnęło,osobiście nie znam pojazdu w którym sprzęgło było w oleju,może w samochodach z automatyczną skrzynią biegów nieraz jest taka usterka że olej wycieka na sprzęgło i wówczas trzeba rozjeżdżać i uszczelniać bo faktycznie ślizga się sprzęgło ,sam tak kiedyś miałem w 360 ale nie 10l. bo w całym silniku chyba jest 9 l-pozdrawiam
Posted
Tak jak pisze henryk po rozpołowieniu silnika i skrzyni żaden olej nie wyleci ani ze skrzyni ani z silnika ,a wymienić możesz tylko jak zrobisz remont silnika to i tak trzeba świeżym zalać,a tego doradcy co ci takie bajki opowiadał to więcej nie słuchaj bo te jego podpowiedzi mogą cie drogo kosztować w przyszłości.
Posted
silnik ma oddzielną komorę na olej jak skrzynia a pomiędzy tymi elementami jest coś takiego jak sprzęgło tak więc nie poleci !, chyba że to 360 3p to przy rozpoławianiu z przodkiem trzeba zdjąć misę olejową co wiąże się ze spuszczeniem oleju. ale jak robisz jakiś remont to nie zaszkodzi przy okazji wymienić olej masz gwarancję że będzie nowy :) u siebie jak nawet nie przeganiam tych mtg to i tak co roku wymieniam na wiosnę:)