Jump to content

Recommended Posts

Posted

na twoim miejscu agregatem ścierniskowym, który zastępuje podorywkę i potem orka głęboka, ładnie się ziemia rozsypie i będzie równiejsze pole dodatkowo zwalczysz chwasty mechanicznie, a nie walić chemii do bólu :) jeżeli nie masz agregatu to można spróbować drapaczem (kultywatorem)

Posted

Też preferuje tradycyjną uprawę i wykonuje podorywki po żniwach i z chwastami nie ma większych problemów

nie jestem zwolennikiem wykonywania oprysków chemicznych jeżeli nie są one niezbędne, po co nadmierne zatruwać siebie i swoje otoczenie

Posted
W moim przypadku jadę zwykłym kultywatorem ,a że mam 4 rzędy łap to mi się nie zapycha :) po ok 2 tygodniach bronuję pola i mam pięknie ziemię przygotowaną do kolejnego działania .Często gęsto sieję gorczycę ok połowę hektarów ,tak więc chwasty nie mają specjalnie gdzie rosnąć .Pozdrawiam .
Posted
do takich bajerów trzeba mieć ciągnik który ma z przodu napęd a trzydziestką to raczej o takich bajerach mogę zapomnieć kultyatorem można skopać pole czemu nie zabronowac a jesienią wywieść obornik i zaorać głęboko
Posted
Oczywiście na pewno będziesz zadowolony o ile spulchnisz ziemię ,a nie tylko podrapiesz .Moi sąsiedzi po rzepaku talerzowali pole ,a ja pojechałem kultywatorem po jęczmieniu .Efekt był taki ,że moje pole ,gdy orałem pod pszenżyto była wilgoć i miękko ,a na sąsiada same suche skały się sypały .Efekt był taki ,że 2 razy pług 5 skibowy rozerwali kverneland .
Posted
no bo jak podrapie kultywatorem a popada deszcz no to ziemia jeszcze nabierze wilgoci i będzie się lepiej orać pole tyle że też by musiało troszke popadac przed drapaniem bo szkoda bd ciągnika i zębów w sprężynówce