Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam problem ze słabo rosnącą kukurydzą, ma bardzo żółto- zielone liście i bardzo słabo przyrasta. Co 3-4 dni jeżdżę i dolistnie pryskam nawozem ale za bardzo nie widać poprawy. Pierwszy raz mi się zdarza taki problem z kukurydzą i nie bardzo wiem co jeszcze może zrobić?
Posted

czym pryskasz dolistnie??

masz niedobory mikroskładników

Wieczorem sprawdzę w mądrej książce to ci napisze.

PS. czy wdłuż liści masz też delikatne przebarwienia ( cienkie białe niteczki)??

Posted
Może była za mało nawożona. Polecam poszukać w jakiejś hurtowni odpowiedniego nawozu- taki co zarazem usunie pasożyty. Sprawdź też czy jakaś zaraza nie wdała się na liście :-)
Posted

pryskałem mocznikiem, żeby dolistnie dostarczyć trochę azotu do rośnięcia, też uznałem że może brakować składników ponieważ pole mam trochę nierówne i niedawne ulewne deszcze mogły wypłukać azot z ziemi

Mikruss - byłem jeszcze się przyjrzeć ale nie zaobserwowałem takich niteczek na liściach

Posted
Mam podobny problem, ale wschody były słabe bo połowa zgniła i reszta teraz już tak jak by chorowała, tam gdzie było sucho to kukurydza super a reszta słabo... pogoda teraz też zimna więć wszystko słabo rośnie tym bardziej że ciężko miała od małego...
Posted

przemek to czym prędzej na taką aurę 1kg ZN (cynku w formie helatu na hektar), i ok 250 litrów wody na 1 ha

koszt 1 kg ok 30 zł

zrobić 2 zabiegi w odstepie ok 10 dni.

Ja będę robił 3 takie zabiegi

Dzięki cynkowi ququ wykorzystuje pozostałe składniki z gleby, najwięcej azot, jest szybciej przyswajany.

Garzew mocznikiem ququ nie zdaje egzaminu jeżeli pod korzeń dałeś go wystarczająco to i tak go nie może wykorzystać skoro nie ma mikro.

W twoim przypadku teraz tak samo daj jej cynk i dopytaj się o dadatek Potasu i fosforu ( w zasadzie za żółknięcie na obrzeżach liści odpowiada brak/niedobór potasu - ile i czy w ogóle jaki dajesz obornik pod ququ bo to tez ważne i ile pod korzeń potasu)??

Posted
Kolego do tego cynku możesz dodać nawóz typu odżywka do kukurydzy Plonvit -KU,Fostar ,Bormax,Tytanit,mocznik ok 10kg/ha i siarczan 7 kg na ha .Ja taką mieszankę stosuję 2 razy i kukurydza jest jak las nie ma mocnych ,że niżej sypie jak 10 ton ,a często plon sięga 13 /14 ton z ha .Pozdrawiam.
Posted

Muszę spróbować z tymi odżywkami, co tu ukrywać jak mi kuku nie wypali to może mi braknąć paszy dla byków i dopiero będzie problem,

A takie odżywki też można stosować teraz jak jest tak przekropnie, czy może poczekać aż się pogoda ustabilizuje.

Posted

Ojcu słabo rosła kukurydza, dookoła sąsiadom też- ulewy wszystko wypłukały z ziemi i mieliśmy problem. Jeden sąsiad był na jakimś mądrym szkoleniu (pół wsi się śmiało ze poszedł dla darmowego obiadu) i nasłuchał się o tym wymywaniu i co zrobić by ziemia miała większą chłonność i żeby wszystkie nawozy zostały w ziemi. Kupił kilka paletopojemników polskiego środka z próchnicą (humus active), zrobił oprysk i śmiał się z nas bo kukurydzę ma najlepszą z całej wsi. Ale wyniuchaliśmy skąd to kupił (była cała akcja przechwycenia etykiety) i teraz my się z niego śmiejemy bo producent ma nową promocję 50% taniej :) pół wsi kupiło i teraz znowu się z niego śmiejemy bo wychodzi że nieźle przepłacił :)

Nie znam się na rolnictwie ale chyba czas się będzie zagłębić w temat bo ojciec straszy że na mnie ziemie przepisze :)

Posted

Ojcu słabo rosła kukurydza' date=' dookoła sąsiadom też- ulewy wszystko wypłukały z ziemi i mieliśmy problem. Jeden sąsiad był na jakimś mądrym szkoleniu (pół wsi się śmiało ze poszedł dla darmowego obiadu) i nasłuchał się o tym wymywaniu i co zrobić by ziemia miała większą chłonność i żeby wszystkie nawozy zostały w ziemi. Kupił kilka paletopojemników polskiego środka z próchnicą (humus active), zrobił oprysk i śmiał się z nas bo kukurydzę ma najlepszą z całej wsi. Ale wyniuchaliśmy skąd to kupił (była cała akcja przechwycenia etykiety) i teraz my się z niego śmiejemy bo producent ma nową promocję 50% taniej :) pół wsi kupiło i teraz znowu się z niego śmiejemy bo wychodzi że nieźle przepłacił :)

Nie znam się na rolnictwie ale chyba czas się będzie zagłębić w temat bo ojciec straszy że na mnie ziemie przepisze :)

[/quote']

Ja pochwalam każdy sposób ,który jest dobry ,tym bardziej dla mnie tani i skuteczny .Widzę u mojego kolegi na polach co się dzieje po zastosowaniu UG-max .Zboża ma jeszcze ładnie zielone ,a u sąsiadów i tym bardziej w byłym pge-erze( dawka azotu 180kg na pszenicę i 4 zabiegi fungicydowe plus inne ) wszystko wysiada w skutek suszy .Kolega jesienią przejął pole od sąsiada bardzo zaniedbane i też zastosował na nim oprysk UG -max na rozwieziony obornik .Ziemia na tej działce jest słaba ,bardzo słaba ,a kukurydza ma co najmniej 150cm i jest bardzo ładna .Coś w tych ulepszaczach jest i na moje to jest przyszłość ,a z chemii i przesadnych ilości nawozów trzeba zrezygnować na rzecz takich ulepszaczy .Pozdrawiam.

Posted
U sąsiada był podobny problem ze słabą jakością jak i wzrostem kukurydzy,jednak stosował jakiś specyfik który miał pomóc- o dziwo udało się i w chwili obecnej wygląda to całkiem nieźle,zresztą w wolnym czasie wstawie zdjęcie prze di po zastosowaniu,niestety nie pamiętam nazwy.