Rubens Posted June 2, 2011 Report Posted June 2, 2011 Witam serdecznie, jestem tu nowy. Niedługo zaczynam biznes na wsi- suszarnia i trak- mam dostać dotację. Chciałbym też zacząć za jakis czas inny biznes związany z rolnictwem. Choć nie jestem rolnikiem. I dlatego mam do Was pytanie- co wg was opłaca się robić- w sensie- przetwórstwo warzyw owoców, na eksport. Jakie owoce lub warzywa i na co można przetwarzać? chodzi mi oinwestycje rzędu do kilku mln zł. Pzdr i proszę o dyskusje- podpowiedzi.Rubens Quote
Farmerek Posted June 24, 2011 Report Posted June 24, 2011 Może agro biznes z atrakcjami. Teraz taki kierunek rozwoju jest modny i co ważniejsze przyszłościowy. Quote
jerry Posted June 27, 2011 Report Posted June 27, 2011 Początkowo też myślałem o gospodarstwie agroturystycznym, ale tu musi być dobry rejon, a niestety w atrakcyjnych regionach już jest duża konkurencja. Proponuję bardziej branżę związaną z żywnością ekologiczną - od początku do końca się tym zająć. Ja jestem w branży i widać, że są przede mną perspektywy. Przede wszystkim można niezłe dotacje otrzymać za zatrudnianie osób z rejonów wiejskich w niektórych powiatach. Dodatkowo ratuje się kredytem, wziąłem m.in. taki kredyt dla firm w Deutsche Banku (ja również nie jestem rolnikiem, mam sp. z o.o.). Biznes wymaga sporo inwestycji i ponosi się wysokie koszty, już myślę o kolejnych kredytach ale jak mówię są perspektywy na wysokie zyski i cały czas mam płynność finansową w firmie. Quote
Rubens Posted July 6, 2011 Author Report Posted July 6, 2011 Dzięki za odpowiedzi. Jerry- jeżeli to nie tajemnica to mógłbyś napisać jaką żywność produkujesz? I w jaki sposób ją sprzedajesz- bi piszesz że warto zająć się tym od początku do końca. A koszty tradycyjnej promocji i dystrybucji nie są małe. Pzdr,Rubens Quote
leon Posted July 31, 2011 Report Posted July 31, 2011 rubens jesli nie jestes rolnikiem, najlepszym biznesem dla ciebie jest agroturystyka. Co prawda potrzebny jest duży wkład finansowy na początek, ale też można uzyskac dotacje, wystarczy zaprojektować kilka ładnych pomieszczeń , przestrzeń wokół nich też ma duże znaczenie, ogród, miejsce na grilla, stawy itp. Moja koleżanka jak zaczynała ten biznes to nawet korzystała z usług architekta projekt wnętrz, ale efekty były super i sie opłacało, ludziom się spodobało i biznes ruszył. Pamietaj tylko, ze wszystko musi być dobrze przygotowane, bo ludzie zwracają uwagę na szczegóły. Quote
Diana Maria Posted September 21, 2011 Report Posted September 21, 2011 Dobrze ci radzą. Ja bym to wszystko połączyła: agroturystyka ekologiczna (wszystkie posiłki dla gości z własnych pól nieskażonych ekologicznie) + jakieś fajne atrakcje + produkcja przetworów na sprzedaż. Można podzwonić i popytać kto ewentualnie mógłby od Ciebie to kupować. Mam jeszcze jedną myśl. Nie wiem jak jest z konkurencją w branży wędliniarskiej, ale znam kogoś kto ma pole, hoduje świnki, ma mały sklepik i sprzedaje wyroby. Świnki nie rosną 4 miesiace na sztucznych hormonach, tylko kiedy urosną to się je zabija (zupełnie inne mięso niż w sklepie) + otwarcie sklepiku w większym mieście + dobra reklama. W dzisiejszych czasach jest wiele chorób przewodu pokarmowego związanych z konserwantami jakimi faszerują przetwory mięsne, a takie mięsko z "własnej" świnki jest naprawdę zupełnie inne niż ze sklepu. To tylko taki luźny pomysł, ale może ktoś się wypowie bardziej merytorycznie na ten temat. Pozdrawiam. Quote
smieszka111 Posted April 29, 2012 Report Posted April 29, 2012 W ostatnim czasie modna się stała ekologia. W większych miastach powstają sklepiki z ekologiczną żywnością. Pochodzę z okolic Lublina, obecnie mieszkam we Wrocławiu, brakuje mi tu paru smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa, a których szukam jak jadę w rodzinne strony, czy w ekologicznych sklepach.Są to: wędliny, uwierzcie klient sporo może zapłacić za dobry smak, olej- ja uwielbiam rzepakowy(prawdziwy), przetwory i syropy- przywożę sobie od mamy, sama zbieram malinki i przetwarzam( nawet w sklepie ze zdrową żywnością nie znalazłam takiego smaku) W pobliskim sklepie ze zdrową żywnością schodzi dobrze jeszcze chlebek żytni, ale to jeszcze nie taki smak jak ten, który piekli moi rodzice w dzieciństwie, ale miło zaskoczyło mnie tam masło, smak dzieciństwa, drogie ale warto:) Pomysłów na biznes jest sporo:)Warto się zastanowić czy mają to być produkty , które mogą długo leżeć czy nie.opcji jest sporo, ja pomysłów mam wiele, jesli chodzi o produkty spożywcze, ale część z nich to dobre pomysły, które sama planuję w przyszłości zrealizować))) Quote
Jac555 Posted May 4, 2012 Report Posted May 4, 2012 Tez bym poszedł w ekologiczną wersję, jest bardzo popularna a i chętnych nie brakuje. Bardzo dobrze sprzedaje sie mieso - ludzie az lgn a do dobrego i znam przypadki ze nie nadąża się produkować - sam mam sasiada z takimi produktami wiec wiem. Jesi chodzi o agrotursytyke to tez mozesz sam cos wykombinować. Ja mylselem o tym - mam w poblizu staw, wystarczyłoby go troche oczyscic i w ogole i cos by sie dalo. Zastanow sie czego nie ma w twojej okolicy i czy to w ogole wypali. Quote
marcin25m1984 Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Mówicie brakuje mięsa, zastanawiam się gdzie te zwierzęta ubić. Przecież samemu nie można .jak to wszystko rozplanować logistycznie. Proszę o rade. Sam od dłuższego czasu nad tym pomysłem się zastanawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w celu produkcji mięsa na użytek własny (a nie sprzedaży!). Można także ubić małe ilości drobiu lub zajęczaków w celu sprzedaży bezpośredniej. Abyś mógł sam dokonać uboju musisz:1) mieć ukończone 18 lat;2) wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe;3) trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym odbytą pod stałym nadzorem osoby posiadającej kwalifikacje do zawodowego uboju, wyznaczonej przez właściciela zakładu, w którym dokonuje się uboju zwierząt (zaświadczenie).Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, (nie dotyczy drobiu i zajęczaków) musisz poinformować powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju i zobowiązać się do oddania do utylizacji na własny koszt tzw. odpadów wysokiego ryzyka.W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej przeznaczone do sprzedaży w ramach tej działalności mięso świeże lub po przetworzeniu (np. kiełbasa, boczek wędzony itp.) powinno być pozyskane przez ubój w rzeźni. Przy wprowadzaniu tych przepisów zapowiadano, że w każdej gminie będzie ubojnia. W mojej okolicy małe ubojnie padły, a duże pilnują aby rolnicy nie zrobili im konkurencji na rynku mięsa i jego przetworów. Quote
darful Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 A co sądzicie o uprawie drzewek ozdobnych,czy też sklepie "wszystko po 5 zł" ? Quote
Remi Posted October 8, 2020 Report Posted October 8, 2020 Sporo osób pisze tu o uboju, więc wybiegając już trochę do przodu, na późniejszym etapie takiego biznesu przydadzą wam odpowiednie urządzenia, które usprawnią pracę. Jednym z nich jest masownica, której tutaj poświęcono cały artykuł. Dzięki temu urządzeniu konsystencja wyrobu jest m.in. delikatniejsza i mocniej związana. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.