Rolnik7343 Posted June 22, 2014 Posted June 22, 2014 Zetor ma załorzone z przodu szersze koła niz były oryginalnie i dlatego przód jest o 8-10cm szerszy z kazdej strony I zastanawiam sie jak zwerzyc przód/ poszezyc tył tak zeby koła były równoBo boje sie ze np. podczas orki moze przeskadzac tak róznica szerokosci Macie jakis pomysł ? Oczywicie poza obracaniem kół Quote
massay1 Posted June 22, 2014 Posted June 22, 2014 http://www.tygodnik-rolniczy.pl/nr/technika/aby_oral_jak_chce.htmlNie masz się czym przejmować. Ogólnie przód powinien być szerzej. Może ważne żeby nie wystawał poza ślad tylnych kół. nie ma innej metody zmiany rozstawu poza tą w którą wyposażyła ciągnik fabryka. czyli obracanie felg i gwiazdy czy w ruskich przesuwanie po półosi czy rozsuwanie zwrotnic przedniego mostu. Quote
Rolnik7343 Posted June 22, 2014 Author Posted June 22, 2014 No a mi o to własnie chodzi ze przednie wystaja z 7-10 cm poza slad tylnich a to dlatego ze ma załorzone szersze opony niz oryginalnie Ps. czytałem ten artykół co dałes link bo prenumeruje "Tygodnik Poradnik Rolniczy" Quote
massay1 Posted June 22, 2014 Posted June 22, 2014 To zmierz rozstaw na środkach opon i zwęrz tyle co trzeba przód lub poszerz tył. Quote
Rolnik7343 Posted June 22, 2014 Author Posted June 22, 2014 No własnie nie wiem jak to zrobic :/Przodu sie nie da zwęrzyc a niechce obracac tych sroków od felg Quote
massay1 Posted June 22, 2014 Posted June 22, 2014 Gdy znajomy kupił 5340 to też przednie koła były szerzej nić tylne, wystawały na boki. Zaś tylne utopili tak w błotnikach że ciągnik jak pokraka wyglądał bo kabina wielka, koła r28 malutkie do tego narażone na uszkodzenia. Poszerzyliśmy na gwiazdach i stał się bardziej stabilny, błotników na płocie nie pokrzywi bo oprze się na oponie i wizualnie lepiej to wygląda. Z pługiem dalej pasuje jak pasowało, z rotacyjna nie ma problemu. Oba talerze biorą całe.Nie wiem jak masz ustawione teraz gwiazdy. Popatrz do instrukcji która konfiguracja daje jaki rozstaw, jaki cie interesuje i ile masz teraz. Quote
Rolnik7343 Posted June 22, 2014 Author Posted June 22, 2014 ja mam te gwiazdy wypukłe od ciągnika czyli jak bym je obrucił to bybyły wypukłe do ciagnika i wtedy by rozstaw sie zmienił ale to puzniej dziwnie wyglada :/ Oryginalnie on miał wązsze opony i wszystko pasowało ale były załorzone szersze i sie troche przud rozszerzył :/A niewiesz cy tak by poszło orac na przodzie troche szerszym ? Quote
massay1 Posted June 22, 2014 Posted June 22, 2014 To sprawdź jeszcze jak są mocowania gwiazdy w feldze. Te uszy. One nie są na środku tylko bardziej na jedną stronę. Możliwe że wystarczy obrócić sama felgę na gwiazdzie. Przynajmniej w felgach R28 tak jest. Da się orać. czemu nie. Musisz tylko pamiętać że przednie koło jeśli pójdzie przy samym lewym kraju bruzdy to tylne już jest na niej. Quote
Rolnik7343 Posted June 22, 2014 Author Posted June 22, 2014 Sprawdze to jak bede podobywał jak bedzie szło podorywac to orac napewno tez bedzie szło a jak nie to cos bedzie sie myslec Quote
Recommended Posts