Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zetor ma załorzone z przodu szersze koła niz były oryginalnie i dlatego przód jest o 8-10cm szerszy z kazdej strony

I zastanawiam sie jak zwerzyc przód/ poszezyc tył tak zeby koła były równo

Bo boje sie ze np. podczas orki moze przeskadzac tak róznica szerokosci

Macie jakis pomysł ? :) Oczywicie poza obracaniem kół

Posted

No a mi o to własnie chodzi ze przednie wystaja z 7-10 cm poza slad tylnich a to dlatego ze ma załorzone szersze opony niz oryginalnie

Ps. czytałem ten artykół co dałes link bo prenumeruje "Tygodnik Poradnik Rolniczy" ;)

Posted

Gdy znajomy kupił 5340 to też przednie koła były szerzej nić tylne, wystawały na boki. Zaś tylne utopili tak w błotnikach że ciągnik jak pokraka wyglądał bo kabina wielka, koła r28 malutkie do tego narażone na uszkodzenia. Poszerzyliśmy na gwiazdach i stał się bardziej stabilny, błotników na płocie nie pokrzywi bo oprze się na oponie i wizualnie lepiej to wygląda. Z pługiem dalej pasuje jak pasowało, z rotacyjna nie ma problemu. Oba talerze biorą całe.

Nie wiem jak masz ustawione teraz gwiazdy. Popatrz do instrukcji która konfiguracja daje jaki rozstaw, jaki cie interesuje i ile masz teraz.

Posted

ja mam te gwiazdy wypukłe od ciągnika czyli jak bym je obrucił to bybyły wypukłe do ciagnika i wtedy by rozstaw sie zmienił ale to puzniej dziwnie wyglada :/

Oryginalnie on miał wązsze opony i wszystko pasowało ale były załorzone szersze i sie troche przud rozszerzył :/

A niewiesz cy tak by poszło orac na przodzie troche szerszym ?

Posted

To sprawdź jeszcze jak są mocowania gwiazdy w feldze. Te uszy. One nie są na środku tylko bardziej na jedną stronę. Możliwe że wystarczy obrócić sama felgę na gwiazdzie. Przynajmniej w felgach R28 tak jest.

Da się orać. czemu nie. Musisz tylko pamiętać że przednie koło jeśli pójdzie przy samym lewym kraju bruzdy to tylne już jest na niej.