Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie, posadziłem kilkadziesiąt arów ziemniaków i mam mały problem. Mianowicie nie wiem jak je chronić. Głównie chodzi mi o chwasty i robaki ;) Jeżeli macie w tym temacie już jakieś doświadczenie, powiedzcie proszę jakich środków używaliście i kiedy należy je stosować. Obiło mi się o uszy, że command i afalon są skuteczne na chwasty i należy stosować przed wschodowo. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Posted
Teraz chcesz pryskać na ziemniaki ???.No Afalon się nada przed wschodowo,a po za tym jest sporo środków na ziemniaki .Ja kiedyś jak miałem przemysłówkę ,to je obredlałem w chwili ,jak chciały wychodzić z ziemi i stosowałem coś ala glifosat .A tak to gdy jest sporo stonki ,to stosuję Apacza i jest czysto ,na zarazę to Pyton ,obecnie nazywa się Pyton Consento .W tej chwili na ziemniaki jadalne denara nic nie stosuję na chwasty nie pryskam na zarazę i na alternariozę też nie pryskam ,jedynie na stonkę musiałem ,bo namnożyło się tego .Na chwasty stosuję starą metodę ,czyli zwalczanie mechaniczne ,bronowanie ,opielaczowanie ,podredlanie i jest czysto .Ziemniaki zasadzone 19 kwietnia i za tydzień będę po woli kopał tak poszły ,a była susza spora i ziemia to 5 klasa piach .