milosznik Posted June 23, 2014 Report Posted June 23, 2014 Witajcie, posadziłem kilkadziesiąt arów ziemniaków i mam mały problem. Mianowicie nie wiem jak je chronić. Głównie chodzi mi o chwasty i robaki Jeżeli macie w tym temacie już jakieś doświadczenie, powiedzcie proszę jakich środków używaliście i kiedy należy je stosować. Obiło mi się o uszy, że command i afalon są skuteczne na chwasty i należy stosować przed wschodowo. Proszę o pomoc Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted June 23, 2014 Report Posted June 23, 2014 Teraz chcesz pryskać na ziemniaki ???.No Afalon się nada przed wschodowo,a po za tym jest sporo środków na ziemniaki .Ja kiedyś jak miałem przemysłówkę ,to je obredlałem w chwili ,jak chciały wychodzić z ziemi i stosowałem coś ala glifosat .A tak to gdy jest sporo stonki ,to stosuję Apacza i jest czysto ,na zarazę to Pyton ,obecnie nazywa się Pyton Consento .W tej chwili na ziemniaki jadalne denara nic nie stosuję na chwasty nie pryskam na zarazę i na alternariozę też nie pryskam ,jedynie na stonkę musiałem ,bo namnożyło się tego .Na chwasty stosuję starą metodę ,czyli zwalczanie mechaniczne ,bronowanie ,opielaczowanie ,podredlanie i jest czysto .Ziemniaki zasadzone 19 kwietnia i za tydzień będę po woli kopał tak poszły ,a była susza spora i ziemia to 5 klasa piach . Quote
rafaello3 Posted June 24, 2014 Report Posted June 24, 2014 Jasne nie ma sprawy :)ps ziemniaki spokojnie możesz poczęstować odżywkami najlepiej insolem i do tego może być coś jeszcze ;)typu siarczan lub nawóz płynny pk .Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts