zetek85 Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 Mam do was pytanie ile obornika nazbiera sie od 10 krów (przez cały rok) ? Quote
ania1983 Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 nie znam się, ale wydaje mi się że to zależy od Ciebie i tego w jakim stanie będziesz utrzymywał stajnię. jeden wywala obornik ze stajni codziennie inny raz w tygodniu. na wsi jest babka która ma 1 krowę i tyle obornika co gość z 3 krowami. więc myślę, że częstość sprzątania też ma znaczenie. ale tak jak piszę, ja się nie znam wiem natomiast, że ja przez 5 tygodni posiadania 2 kóz, plus 20 królików nazbierałam tyle obornika co sąsiad od jesieni z 10 świń. a przecież świniom też się sprząta...nawet ostatnio usłyszałam, ze głupia jestem, bo kto to widział żeby kozom codziennie sprzątać, bo muszą spać w czystej stajence i na nieobsranej i nieobsikanej słomie. a tak w ogóle to każdemu zwierzakowi w lecie powinno się ścielić trawą, bo jest za darmo tak więc zostaję przy swoim zdaniu, ze ilość obornika zależy od Ciebie. poprawić mnie i skrytykować jeśli nie mam racji Quote
muzyk Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 Ania absolutnie masz rację i b. dobrze że tak dbasz o zwierzęta.Pozdrawiam. Quote
przemek2092 Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 Czystość jest bardzo ważna ! zwierzątka też są pewnie bardziej zadowolone kiedy mają sucho i czysto Quote
pablos Posted June 27, 2014 Report Posted June 27, 2014 Witam , ilość obornika zależy w również od rodzaju obory najwięcej obornika jest gdy krowy utrzymujemy na tzw głębokiej ściółce , niestety jest to najbardziej pracochłonne utrzymanie . Quote
Mikruss Posted June 27, 2014 Report Posted June 27, 2014 na głęboliek ściółce masz najmniej roboty, wywalasz raz na kilka miesięcyjeżeli masz na łańcuchu wywalanko 2x dziennie Quote
rolnik-z-widłami Posted June 27, 2014 Report Posted June 27, 2014 Ilość obornika do zależy ile razy będziesz oprzątał... Quote
Wielki124 Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 gdzieś czytałem że od krowy jest 12 ton gówien w roku ale nie wiem jakiej jest wielkości ta krowa Quote
Recommended Posts