Andrzej92xp Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Witam serdecznie. W trakcie zbiorów truskawek, a zwłaszcza po ich zakończeniu pojawiło się mnóstwo skrzypu. Czy są jakieś naturalne sposoby na zwalczenie tego chwasta lub jakiś skuteczny herbicyd, który nie zaszkodzi na truskawki. Dodam, że plantacja jest 2 letnie. Jest systematycznie nawożona nawozem fruktus truskawka. Quote
Andrzej92xp Posted July 3, 2014 Author Report Posted July 3, 2014 Nikt nie miał problemu ze skrzypem w truskawkach ??? Quote
ali Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 skutecznego srodka raczej nie ma, skrzyp rośnie na kwaśnych ziemiach lub mokrych, sam mam ph8 i w pasie gdzie jest zatkany drenaż mam skrzyp Quote
Andrzej92xp Posted July 3, 2014 Author Report Posted July 3, 2014 a czy podsypanie wapnem nie zaszkodzi truskawkom ?? Quote
ali Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 nie uprawiam truskawki i nie wapnuję grudek więc nie pomogę , ale na forum jest kiedy i w jakim czasie wysiewa się wapno , a dużo prościej jest wykonać analizę ziemi z wskazaniem pod truskawkę i konkretnie wyjdzie co w glebie piszczy Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 Nie wiem czy podsypanie wapnem załatwi sprawę,zależy to od ph gleby i bardziej na tym się skup bo skrzyp lubi właśnie kwaśną ziemie. Quote
Andrzej92xp Posted July 25, 2014 Author Report Posted July 25, 2014 Na razie zaopatrzyłem dziewczynę w grackę Fiskarsa i skrzy usuwamy mechanicznie Quote
muzyk Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Bo to tylko jest skuteczna metoda na skrzyp nie działa żaden oprysk.Pozdrawiam. Quote
Łosiek Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Możesz spróbować Kerb 50WP i opryskać międzyrzędzia, a wczesną wiosną Lontrel. Quote
Recommended Posts