marcink90 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 Witam mam takie głupie pytanie, jak to jest z chłodzeniem takich maszyn jak kosiarka, kosa spalinowa, czy pilarka? No bo nie mają przecież żadnych chłodnic a to też silniki i pracują i jak się chłodzą? No ale to małe silniki a w motorach np. kiedy się jedzie tam już jest duży silnik i ciągle pracuje wiec jak to jest? Tak z ciekawości pytam Quote
Kamilc-360 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 To że nie ma chłodnicy takiej typowej na ciecz to nie znaczy że nie ma chłodzenia, chłodzenie np. w motorach jest powietrzne a dokładnie to pęd powietrza chłodzi silnik, który jest nawet specjalnie do tego skonstruowany świadczy o tym specjalne użebrowanie cylindrów, przyjrzyj się dokładnie jak będziesz miał okazję Quote
kubusjettaII Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 w pilarkach spalinowych i kosiarkach też chłodzi powietrze, koła magnetyczne mają łopatki które dmuchają powietrze. Quote
henryk Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 bez urazy ,ale takie rzeczy to mnie już w podstawówce nauczyli-pozdrawiam Quote
Kamilc-360 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 @henryk od kiedy to w podstawówce uczą konstrukcji maszyn??? xDNie no ale tak na serio to mógł chłopak nie wiedzieć przecież nie każdy się zna na technice (nawet prostej) a teraz się dowiedział, w końcu po to jest to forum Quote
henryk Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 tak na serio to mnie naprawdę uczyli zasady pracy silnika dwusuwowego,czterosuwowego,były na szafie przekroje tych silników,zasady działania agregatu prądowego itd. ,ale ja do podstawówki chodziłem w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku,nie wiem jak jest teraz dlatego rozumiem kolegę i nie nabijam się tylko grzecznie wyrażam swój pogląd-pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 Kto pyta nie błądzi! od tego jest właśnie forum i uważam że każdy może zapytać, gdyby wszyscy wszystko wiedzieli to nasze forum nie miało by prawa bytu... a koledzy już wszystko wyjaśnili co do tematu. pozdrawiam Quote
Recommended Posts