simson54 Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 witam czy sam jęczmień można dawać małym prosiakom czy trzeba wymieszać go np z owsem czy innym zbożem do śrutowania ? Quote
rafaello3 Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Kolego świeżego ziarna nie dawaj prosiakom ,czy maciorom karmiącym ,bo możesz na tym stracić. Quote
simson54 Posted July 7, 2014 Author Posted July 7, 2014 to to wiem że nie można świeżego odrazu ze zbioru ja pytam ogólnie czy tak można zrobić czy to im zaszkodzić może Quote
waldek2go Posted July 7, 2014 Posted July 7, 2014 Z jęczmieniem to bym w ogóle był ostrożny przy karmieniu prosiąt, lepiej w początkowej fazie podawać procentowo więcej pszenicy niż jęczmienia Quote
rafaello3 Posted July 7, 2014 Posted July 7, 2014 Można dawać ,ale bardzo ostrożnie i musi trochę i odparować .Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał .Ja kiedyś też zaszalałem i po 10 dniach skusiło mnie ,żeby dodać prosiakom jęczmienia świeżego .To miałem kłopoty ,prosiaki już nie takie małe odchorowały i od tego czasu tylko karmię je starym jęczmień z poprzedniego sezonu .Pozdrawiam . Quote
Recommended Posts