Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Hoduję około 40 kur (kury,koguty, młodzież, kurczaków małych nie liczę) i 6 perlików. Mam problem ponieważ wszystko chodzi na wolności i mieszkam blisko lasu. A więc lisy tylko na to czyhają. Jednego dnia jest u mnie nawet do 6 wizyt rudego. Zawsze coś musi zabrać. Próbowałem wielu sposobów: spuszczałem psy, strzelałem głośne petardy, powycinałem krzaki. Wszystko na marne. Lis nic sobie nie robi i definitywnie likwiduję moją hodowlą. Proszę o pomoc jak sobie poradzić?! Jak pozbyć się lisich wizyt? Proszę o jakieś sensowne i SKUTECZNE rozwiązania.

Pozdrawiam.

Posted

może głupi sposób ale skuteczny, obleśny i wiocha na maxa sikaj w narożniki koło kurnika i do tego z 5 paczek mydła na kładż żeby człowieka wyczuł

taki jeden robi i działa

Posted
o pułapce już pisałem w jednym poście .Nawet na skraju lasu ją postaw (z mięsem kury w środku) łapie się zanim do ciebie przyjdzie a co potem z nim to twoja sprawa
Posted

A nie możesz po prostu kurom zrobić woliery albo wybiegu z kurnika a nie puszczać je samopas po okolicy' date=' dobra siatka wolierowa + podmurówka i lis nie będzie gdzie miał polować

[/quote']

Moje kury są takie głupie że jak puszczam w ogrodzeniu to nie znoszą jajek. One muszą cały las przegrzebać, żeby się najeść.

o pułapce już pisałem w jednym poście .Nawet na skraju lasu ją postaw (z mięsem kury w środku) łapie się zanim do ciebie przyjdzie a co potem z nim to twoja sprawa

Dzisiaj porozkładałem jajka w paru miejscach żeby zobaczyć gdzie lis zagląda. Co dnia będę mu donosił, żeby zaufania nabrał potem pułapkę podstawię w to miejsce i tyle...

*pułapkę zbuduję sam, może macie jakieś pomysły?

Posted
myślę że jajka będzie miał w d.... jakj ma dostęp do kur :) szczególnie jak teraz karmi młode jak nie poświęcisz jednej kury na ten projekt stracisz dziesięć przez lisa szachowa rozgrywka poświęć pionka za króla
Posted

myślę że jajka będzie miał w d.... jakj ma dostęp do kur :) szczególnie jak teraz karmi młode jak nie poświęcisz jednej kury na ten projekt stracisz dziesięć przez lisa szachowa rozgrywka poświęć pionka za króla

W jednym miejscu jajka wziął :D

Ale w tym najdalej oddalonym od kurnika.

Posted
Bo jajka nie pachną tak jak mięso czy pasty wabiące a idąc do Ciebie on nie szuka jedzenia on idzie po jedzenie . Posłuchaj się mnie a żle na tym nie wyjdziesz :)
Posted

Żywołapka i nic więcej' date=' sam tak wykurzyłem kilka szkodników ;) mogę ci podesłać linka z tą pułapką, bardzo skuteczna ;)

[/quote']

Człowieku jak on nawet bez pułapki przynęty nie bierze to z pułapką ma wziąść ?

• 4 weeks later...
Posted

Ja proponuje toxan.

Miałam ten sam problem. Lis w trakcie odchowu młodych potrafił dziennie wynieść 10-20 sztuk drobiu :/

Nie wszystko zawsze zabieral. Czasem pozostawiał zaduszona kurę na podwórku. Wtedy taka kurę brałam, szpikowałam jej pierś toxanem za pomocą strzykawki i podrzucałam na obrzeże podwórka. Po kilku takich naszprycowanych kurach lis sie nie pokazał.

Żywołapki u mnie nie zdały rezultatu, nawet żelazo pozyczone zostało nastawione i tez lis omijal szerokim łukiem

• 3 weeks later...