Adams Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 Witam!Hoduję około 40 kur (kury,koguty, młodzież, kurczaków małych nie liczę) i 6 perlików. Mam problem ponieważ wszystko chodzi na wolności i mieszkam blisko lasu. A więc lisy tylko na to czyhają. Jednego dnia jest u mnie nawet do 6 wizyt rudego. Zawsze coś musi zabrać. Próbowałem wielu sposobów: spuszczałem psy, strzelałem głośne petardy, powycinałem krzaki. Wszystko na marne. Lis nic sobie nie robi i definitywnie likwiduję moją hodowlą. Proszę o pomoc jak sobie poradzić?! Jak pozbyć się lisich wizyt? Proszę o jakieś sensowne i SKUTECZNE rozwiązania.Pozdrawiam. Quote
p1a2w3 Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 może głupi sposób ale skuteczny, obleśny i wiocha na maxa sikaj w narożniki koło kurnika i do tego z 5 paczek mydła na kładż żeby człowieka wyczuł taki jeden robi i działa Quote
Robert ;-) Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 Kup albo zrób żywo łapkę.innrgo wyjścia nie widzę Quote
Adams Posted July 7, 2014 Author Report Posted July 7, 2014 Problemem jest znalezienie miejsca gdzie taką pułapkę postawić Quote
Miki Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 A ja proponuje abyś zadzwonił do koła łowieckiego . Quote
Adams Posted July 7, 2014 Author Report Posted July 7, 2014 A oni mi odpowiedzieli: to nie jest nasz rejon! Quote
dominikp64 Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 A nie możesz po prostu kurom zrobić woliery albo wybiegu z kurnika a nie puszczać je samopas po okolicy, dobra siatka wolierowa + podmurówka i lis nie będzie gdzie miał polować Quote
roms2 Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 o pułapce już pisałem w jednym poście .Nawet na skraju lasu ją postaw (z mięsem kury w środku) łapie się zanim do ciebie przyjdzie a co potem z nim to twoja sprawa Quote
Adams Posted July 8, 2014 Author Report Posted July 8, 2014 A nie możesz po prostu kurom zrobić woliery albo wybiegu z kurnika a nie puszczać je samopas po okolicy' date=' dobra siatka wolierowa + podmurówka i lis nie będzie gdzie miał polować[/quote'] Moje kury są takie głupie że jak puszczam w ogrodzeniu to nie znoszą jajek. One muszą cały las przegrzebać, żeby się najeść.o pułapce już pisałem w jednym poście .Nawet na skraju lasu ją postaw (z mięsem kury w środku) łapie się zanim do ciebie przyjdzie a co potem z nim to twoja sprawa Dzisiaj porozkładałem jajka w paru miejscach żeby zobaczyć gdzie lis zagląda. Co dnia będę mu donosił, żeby zaufania nabrał potem pułapkę podstawię w to miejsce i tyle... *pułapkę zbuduję sam, może macie jakieś pomysły? Quote
roms2 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 myślę że jajka będzie miał w d.... jakj ma dostęp do kur szczególnie jak teraz karmi młode jak nie poświęcisz jednej kury na ten projekt stracisz dziesięć przez lisa szachowa rozgrywka poświęć pionka za króla Quote
roms2 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 albo w mniejszej klatce wsadz żywą kurę do łapki jak nie fiknie na serce to nic jej lis nie zrobi Quote
Adams Posted July 9, 2014 Author Report Posted July 9, 2014 myślę że jajka będzie miał w d.... jakj ma dostęp do kur szczególnie jak teraz karmi młode jak nie poświęcisz jednej kury na ten projekt stracisz dziesięć przez lisa szachowa rozgrywka poświęć pionka za króla W jednym miejscu jajka wziął Ale w tym najdalej oddalonym od kurnika. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 Taka klatka faktycznie ma szanse powodzenia,znajomemu udało złapać się w ten sposób lisa oraz kunę wiec polecam:) Daj znać czy u Ciebie także sie sprawdzi,będziemy czekać na odpowiedź. Quote
roms2 Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 amatorów na jajka nie brakuje w lesie a przynęty nic ci nie wyniesie z klatki (nie łapiąc się przy tym ) Quote
Adams Posted July 10, 2014 Author Report Posted July 10, 2014 Lis ma mnie gdzieś Muszę znaleźć nowe miejsce. Quote
Adams Posted July 10, 2014 Author Report Posted July 10, 2014 Nowe potencjalne miejsce gdzie mogę go spotkać. Bo tam gdzie podkładałem jajka żeby zobaczyć czy jest jajka leża dalej nie tkniętę. Quote
roms2 Posted July 10, 2014 Report Posted July 10, 2014 Bo jajka nie pachną tak jak mięso czy pasty wabiące a idąc do Ciebie on nie szuka jedzenia on idzie po jedzenie . Posłuchaj się mnie a żle na tym nie wyjdziesz Quote
przemek2092 Posted July 10, 2014 Report Posted July 10, 2014 Żywołapka i nic więcej, sam tak wykurzyłem kilka szkodników mogę ci podesłać linka z tą pułapką, bardzo skuteczna Quote
Adams Posted July 11, 2014 Author Report Posted July 11, 2014 Żywołapka i nic więcej' date=' sam tak wykurzyłem kilka szkodników mogę ci podesłać linka z tą pułapką, bardzo skuteczna [/quote'] Człowieku jak on nawet bez pułapki przynęty nie bierze to z pułapką ma wziąść ? Quote
przemek2092 Posted July 11, 2014 Report Posted July 11, 2014 Trzeba zachować podstawowe zasady, na pewno czuje zapach człowieka dlatego nie pobiera przynęty, ja na pułapkę złapałem i dlatego chce pomóc bo mi sie udało Quote
abcd_2007 Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Ja proponuje toxan.Miałam ten sam problem. Lis w trakcie odchowu młodych potrafił dziennie wynieść 10-20 sztuk drobiu :/ Nie wszystko zawsze zabieral. Czasem pozostawiał zaduszona kurę na podwórku. Wtedy taka kurę brałam, szpikowałam jej pierś toxanem za pomocą strzykawki i podrzucałam na obrzeże podwórka. Po kilku takich naszprycowanych kurach lis sie nie pokazał. Żywołapki u mnie nie zdały rezultatu, nawet żelazo pozyczone zostało nastawione i tez lis omijal szerokim łukiem Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Lis też nie jest głupim stworzeniem i czuje Twój zapach,stąd też nie podbiera jajek które podłożyłeś,ale zmieniając miejsce czy sam maskując zapach masz szanse go złapać,daj znać czy się udało. Quote
Recommended Posts