garzew Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 Witam, mam kilka pnączy winogron, ostatnio zauważyłem że na gronach pojawił się biały nalot, po dotknięciu część jagód odlatuje a wszędzie obsypuje się ten biały pył. Dla mnie to wygląda na jakiegoś grzyba jakby mocznika. Niestety nie jestem specjalistą w uprawie winorośli, może ktoś z was ma większe doświadczenie w tej dziedzinie? Poniżej link do zdjęcia:http://www.rolnik-forum.pl/ezgallery.php?action=view&id=700 Quote
przemek2092 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 Na moje oko jest to jakaś choroba grzybowa, miałeś kiedyś z taką chorobą do czynienia czy pierwszy raz na winorośli takie coś sie pojawiło ? oprysk jakiś wykonywałeś ? Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 Podaj szczegóły czy stosowałeś oprysk bo faktycznie ze zdjęć można wnioskować,że to osad czy nalot grzybiczny i nie wykluczam że większość owoców zgnije. Quote
garzew Posted July 9, 2014 Author Report Posted July 9, 2014 Nie nigdy nie stosowałem oprysków na winogrona, to jest kilka krzaków posadzonych wzdłuż południowej ściany stodoły, rosną sobie jak chcą i praktycznie się nimi nie zajmujeale mimo to jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu, szkoda by było ponieważ w tym roku bardzo ładnie owocują?Myślałem o użyciu siarkolu, co o tym sądzicie? Quote
Tofik Posted July 12, 2014 Report Posted July 12, 2014 Patrząc na liścia w górnym lewym rogu no to wygląda mi to na przędziorka:( ewentualnie mączniaka ale na żywo wszystko troszkę inaczej wygląda niż na zdjęciu.Pozdrawiam Quote
Recommended Posts