Jump to content

Recommended Posts

• 4 months later...
Posted

Jasne że się opłaca jest wokół tego dużo chodzenia ale nic nie ma za darmo. Uprawa czosnku wymaga dużego nakładu roboczogodzin tym bardziej że zaczynasz i nie masz jeszcze wyćwiczonych zabiegów i przygotowanych maszyn.

Jednak ten nakład się zwraca bo przychód jest większy, wiesz najłatwiej jest posiać pszenice albo kukurydze ale wtedy z 10 hektarowego godpodarstwa rodziny nie utrzymasz.

• 4 months later...
Posted

Gleba najlepiej bogata w próchnicę, dodatkowo wzmocniona kompostem. Przy nawożeniu zwróć uwagę na niską zawartość chlorków, bo niszczą czosnek. Miejsce przewietrzne. Najlepiej na ziemi po pomidorze czy ogórku. Nie sadz na ziemi na której poprzednio był czosnek posadzony, ziemniaki, cebula.

• 9 months later...
Posted
Przy uprawie czosnku jest sporo roboty ,ale cena dobra i jest zbyt tego nikt nie uprawia na jakąś wielką skale dlatego na rynku brakuje go cały czas. Jest ten importowany ,ale on z wyglądu tylko przypomina czosnek.
Posted

Dlatego właśnie uprawa czosnku jest małoopłacalna i niewielu osób się bierze za jego uprawę. Rynki są zalewane importowanym czosnkiem czy to legalnie sprowadzanym ze wshodu czy to pochdzącym z przemytu (swoją drogą najczęściej taki czosnek to jest nic nie warty).

Co do uprawy to najważniejsze aby gleba była przepuszczalna i bogata w pruchnicę. Najgorsze tylko że nie ma właściwie oprysków dedykowanych pod czosnek i trzeba eksperymentować.

Posted

garzew

Czosnek na mniejszą skalę się opłaca musisz mieć tylko zaufany rynek zbytu. Jak będziesz hodował prawdziwy czosnek o smaku i zapachu ,a nie tylko wyglądzie to będziesz miał klientów. Nie wiem czy miałeś kiedyś do czynienia z tą rośliną, mój znajomy ogólnie taki mały gospodarz co roku czosnek uprawia i jest zadowolony, sam na początku nie wierzyłem że tak dobrze na tym można wyjść i że na rynku jest na to taki popyt. Ten czosnek ze wschodu to kosztuje grosze ,ale nawet tych groszy nie jest wart.

ps. Ostatnio słyszałem że wykryli jakiś gruby przemyt czosnku ze wschodu do Polski, podobno jakaś akcja na miliony złotych.

• 8 years later...
Posted

Jasne że się opłaca jest wokół tego dużo chodzenia ale nic nie ma za darmo. Uprawa czosnku wymaga dużego nakładu roboczogodzin tym bardziej że zaczynasz i nie masz jeszcze wyćwiczonych zabiegów i przygotowanych maszyn.

Jednak ten nakład się zwraca bo przychód jest większy, wiesz najłatwiej jest posiać pszenice albo kukurydze ale wtedy z 10 hektarowego godpodarstwa rodziny nie utrzymasz.

Witam, czy mogę zadać kilka pytań odnośnie uprawy czosnku, mój nr telefonu 603 586 570, pozdrawiam Dariusz