milosznik Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 mam pytanie - czy po skoszeniu jęczmienia w lipcu można w sierpniu już posadzić sadzonki truskawek? Po wcześniejszym nawiezieniu obornika na ściernię i orce? Czy to jest wszystko za szybko i lepiej poczekać do wiosny i wtedy posadzić?Proszę o przydatne informacje, chciałem spróbować z uprawą truskawek, mam w kawałku 1ha, ale myślę raczej o zagospodarowaniu na początek 0,5ha. Quote
pawel98k Posted July 12, 2014 Report Posted July 12, 2014 truskawki najlepiej sadzic pod koniec września wtedy jest duzo wilgoci a na zime mozna przykryc obornikiem jesienne sadzenie jest najlepsze bo się dobrze przyjmująale 0,5 ha na początek to nie za dużo u mnie 0,4 ha wszystkich jest a co roku sadze 15-20 arów do tego trzeba ludzi i czasu codziennie od wiosny trzeba siedziec w polu bo chwast sie sieje a oprysku na chwasty wieloliścienne (te okrągłe)nie ma.Ja pryskam tylko trawice bo niczym innym sie nie da bo spali truskawki.Myślę ze na 0,5 ha potrzebowałbyś minimum 6 osób do zrywania. Rżysko przed sadzeniem trzeba opryskać roundapem Quote
Recommended Posts