Jump to content

Recommended Posts

Posted
Posiadałam 15 sztuk małych brojlerów, zostały kupione na pobliskim jarmaku, raczej nie były szczepione , bo strasznie chrapią , kaszlą i głośno oddychają. Wyczytałam, że to może być zapalenie oskrzeli, dróg oddechowych itp. zaczęły zdychać, najpierw jeden a po tygodniu znów następny obawiam się że będą zdychać do ostatniej sztuki. Szkoda żeby wszystkie zdechły i pytanie może mieliście podobny problem z takimi kurami , może znacie sposoby na wyleczenie tego choróbska. ps. już nigdy nie kupię u nas na jarmaku kur. Raz kupiliśmy takie borjlery na kilo się płaciło szczepione były i uchowały się na bardzo duże i ciężkie kury gotowe do zabicia , hodowca miał certyfikaty itp . ale gdyż czas nie pozwoli mi jechać tak daleko po takie zdrowe kurki wię musiałam kupić tu w pobliżu ! co za pech
Posted
Na pewno ptaki mają jakiś szczep bakterii lub wirusa. Bez antybiotyku podanego jak najprędzej się nie obejdzie. Słyszałem od jednej osoby, że podawała swoim brojlerom w podobnej sytuacji jak u Ciebie rozpuszczoną w wodzie Polopirynę, ale nie wiem czy była to metoda skuteczna, choć ptaki podobno przestały charczeć, a charczały bardzo (z tym że nie wiem czy na Polopirynie się skończyło). Musisz kupić u weterynarza jakiś antybiotyk, bo inaczej wydaje mi się, że stracisz całe stado. Później musisz odczekać pewien czas, żeby móc ptaki zabić, więc się śpiesz. Jeśli masz dostęp do leków (może jakiś sklep z artykułami dla zwierząt - choć nie sądzę, żeby bez wizyty u weterynarza udało Ci się coś kupić) to kup jakiś antybiotyk typu Oxytetracyklina lub jakiś inny. Ten podany przeze mnie sprawdza się w niektórych przypadkach zakażenia dróg oddechowych, ale to zależy od szczepu który zaatakował ptaki.
Posted
Prawdopodobnie ptaki zostały przeziębione w transporcie.Mora dobrze Ci radzi możesz dać jeszcze wit.C i radzę jak najszybciej zgłosić się do lek. weter.Pozdrawiam.
Posted
Ja wziąłbym na oko. Jeśli i tak czujesz że ptaki mogą paść to możesz im tylko pomóc. Weź jedną tabletkę rozpuść w szklance wody i jeśli nie będą chciały tego pić, to strzykawką na siłę każdemu do dzioba zaaplikuj jakąś dawkę.