Jump to content

Recommended Posts

Posted
siedziala w szopie na jajkach sama sie tan nasadzila juz trzy tygodnie siedziala az do dzisiaj bylam na nia popatrzec jajka wyroznosze po szopie mogl to zrobic pies taki maly i to chyba on raczej tak zrobil , miala 10 jajek zostaly same skorupy wdwoch byly kurczatka ale niestety jajka rozbite kurczatka nie zywe a 5 jajek jest calych, zlapalam kwoke na podworku i wsadzilam ja z tymi jajkami do klatki ale ona nie chce siedziec na nich co zrobic?
Posted
bylam przed tem sprawdzic i kwoka siedzi na tych jajkach co najlepsze to gniazdo co jej zrobilam z tymi piecioma jajkami to byly tylko cztery jajka a jedno miala pod soba dziwne to wiec wzielam te cztery i wpechnelam pod nia dziubala te jajka ale gdy wepchnelam dalej to siedzi na nich. ale czy sie cos wykluje? caly dzien kwoka na nich nie siedziala bo byla na polu widzialam no bo jajka miala wyroznoszone po calej szopie , i nie wiem czy z tych jajek bedzie co czy nie? te jajka maja juz dobre 3tygodnie
Posted
Po trzech tygodniach powinnaś już mieć pisklęta. Nie wiem czy potrafisz rozpoznać pod światłem czy jajko jest zalężone czy nie i czy na przykład potrafisz spławić jajka na wodzie. Najlepiej przyłóż jajko do ucha, tępą stroną trzymając do góry i po takim czasie inkubacji o jakim wspomniałaś maluchy na 100 % muszą się w nich odzywać. Jeśli tak nie jest to z jaj nic nie będzie.
Posted

Gospodyni, przygotuj miskę z ciepłą wodą, z taką jak na kąpiel dziecka. weź jaja od kwoki i wsadź do wody, jak będą pływały tzn., że kurczaki żyja, ale jak nic się nie będzie ruszało, to zabierz jajka kwoce, szkoda żeby siedziała jak nic już nie wyjdzie.

w razie jak by jaja się nie ruszały, rozbij jajka i sprawdź czy były kurczaki, a jeśli tak to w jakiej fazie wzrostu. bo może jaja były nie zalężone?

Posted

Ewentualnie możesz poszukać tanią prześwietlarkę do jaj, przy jej użyciu również możesz szybko sprawdzić czy są zarodki w jajach i czy wszystko z nimi w porządku

A jak kwoka nie chcę wysiadywać to może podłuż je do innych kur, masz taką możliwość?

Posted
Garzew, ale ona pisze, ze kwoka siedzi 3 tygodnie. szkoda kasy na prześwietlarkę, zresztą lampka diodowa się super sprawdza. kąpiel ma za darmo i szybko sprawdzi czy coś jeszcze żyje czy nie
Posted

tyle że już w klatce na nowym gnieździe nie chciała siedzieć, dlatego proponowałem dać pod inne kury

a co prześwietlania jaj to rzeczywiście owoskopy diodowe czy nawet lampki na diodach są najlepsze bo dają jasne ostre światło, wiem bo dziadek hoduje gołębie i testował już różne sprzęty