gospodyni19 Posted July 12, 2014 Report Posted July 12, 2014 siedziala w szopie na jajkach sama sie tan nasadzila juz trzy tygodnie siedziala az do dzisiaj bylam na nia popatrzec jajka wyroznosze po szopie mogl to zrobic pies taki maly i to chyba on raczej tak zrobil , miala 10 jajek zostaly same skorupy wdwoch byly kurczatka ale niestety jajka rozbite kurczatka nie zywe a 5 jajek jest calych, zlapalam kwoke na podworku i wsadzilam ja z tymi jajkami do klatki ale ona nie chce siedziec na nich co zrobic? Quote
Robert ;-) Posted July 12, 2014 Report Posted July 12, 2014 Teraz to nic już nie zrobisz.jesli nie masz drugiej kwoki to jajka stracone. Quote
gospodyni19 Posted July 12, 2014 Author Report Posted July 12, 2014 bylam przed tem sprawdzic i kwoka siedzi na tych jajkach co najlepsze to gniazdo co jej zrobilam z tymi piecioma jajkami to byly tylko cztery jajka a jedno miala pod soba dziwne to wiec wzielam te cztery i wpechnelam pod nia dziubala te jajka ale gdy wepchnelam dalej to siedzi na nich. ale czy sie cos wykluje? caly dzien kwoka na nich nie siedziala bo byla na polu widzialam no bo jajka miala wyroznoszone po calej szopie , i nie wiem czy z tych jajek bedzie co czy nie? te jajka maja juz dobre 3tygodnie Quote
wiejskieżycie Posted July 12, 2014 Report Posted July 12, 2014 Po trzech tygodniach powinnaś już mieć pisklęta. Nie wiem czy potrafisz rozpoznać pod światłem czy jajko jest zalężone czy nie i czy na przykład potrafisz spławić jajka na wodzie. Najlepiej przyłóż jajko do ucha, tępą stroną trzymając do góry i po takim czasie inkubacji o jakim wspomniałaś maluchy na 100 % muszą się w nich odzywać. Jeśli tak nie jest to z jaj nic nie będzie. Quote
gospodyni19 Posted July 13, 2014 Author Report Posted July 13, 2014 no nie wiem poczekam jeszcze pare dni jesli nic sie nie wykluje to wyrzuce jajka Quote
przemek2092 Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Szkoda kurczakow jesli jajka byly zalezone, proponuje zakup inkubatora na przyszlosc Quote
gospodyni19 Posted July 15, 2014 Author Report Posted July 15, 2014 dalej nic nie ma a kwoka siedzi, pewnie sa kurczaki w srodku ale martwe Quote
ania1983 Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Gospodyni, przygotuj miskę z ciepłą wodą, z taką jak na kąpiel dziecka. weź jaja od kwoki i wsadź do wody, jak będą pływały tzn., że kurczaki żyja, ale jak nic się nie będzie ruszało, to zabierz jajka kwoce, szkoda żeby siedziała jak nic już nie wyjdzie.w razie jak by jaja się nie ruszały, rozbij jajka i sprawdź czy były kurczaki, a jeśli tak to w jakiej fazie wzrostu. bo może jaja były nie zalężone? Quote
garzew Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Ewentualnie możesz poszukać tanią prześwietlarkę do jaj, przy jej użyciu również możesz szybko sprawdzić czy są zarodki w jajach i czy wszystko z nimi w porządkuA jak kwoka nie chcę wysiadywać to może podłuż je do innych kur, masz taką możliwość? Quote
ania1983 Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Garzew, ale ona pisze, ze kwoka siedzi 3 tygodnie. szkoda kasy na prześwietlarkę, zresztą lampka diodowa się super sprawdza. kąpiel ma za darmo i szybko sprawdzi czy coś jeszcze żyje czy nie Quote
garzew Posted July 16, 2014 Report Posted July 16, 2014 tyle że już w klatce na nowym gnieździe nie chciała siedzieć, dlatego proponowałem dać pod inne kurya co prześwietlania jaj to rzeczywiście owoskopy diodowe czy nawet lampki na diodach są najlepsze bo dają jasne ostre światło, wiem bo dziadek hoduje gołębie i testował już różne sprzęty Quote
gospodyni19 Posted July 18, 2014 Author Report Posted July 18, 2014 wykluły się narazie dwa kurczatka Quote
Robert ;-) Posted July 18, 2014 Report Posted July 18, 2014 A jednak się jajka nie przeziębily ;-) dobre i dwa małe kurczaki. Quote
ania1983 Posted July 18, 2014 Report Posted July 18, 2014 no to super wiadomość trzymam kciuki za kolejne maluszki Quote
Recommended Posts