Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Mam zamiar po wakacjach kupic byczka. I teraz takie pyt . Jak go kupie to gdzie zglosic zebym pozniej mogl sprzedac? To bedzie moj pierwszy byk. Wczesniej trzymalem tylko kury i kroliki.
Posted

kupić byczka zarejestrowanego i zgłosić się do ARiMR :)

aha, wcześniej zanim kupisz byczka wybierz się do ARiMR i złóż wniosek o nadanie nr. stada. bez tego nie możesz trzymać żadnych zwierząt kolczykowanych.

to tyle co pamiętam na szybko, resztę dowiesz się na miejscu :)

Posted
A czy osoba nie posiadająca numeru gospodarstwa może mieć hodowlę świń bydła lub np. kóz? Nie mówię o sprzedaży bo wiadomo nikt takich zwierząt nie kupi ale choćby tylko na własne potrzeby?
Posted
Można trzymać 1 tucznika na osobę jeśli jest rodzina 4 osobowa to cztery tuczników można mieć ale zabijać w ubojni niby trzeba.a reszta zwierzyna to nie wiem ale pewnie tak jak nie masz życzliwych sąsiadów to wiele rzeczyda sie zrobić.
Posted

nie wiem jak ze świniami, ale kozy trzeba mieć zarejestrowane. sama niedawno kupiłam w nieświadomości 2 niekolczykowane kozy, trochę się natłumaczyliśmy i najeździliśmy, ale kozy są już zarejestrowane i zakolczykowane. myślę, że nie warto kombinować i jak kupić kozę, owcę czy cielaka to tylko z kolczykiem.

a co do zarejestrowania siedziby stada, to wypełniasz jeden papierek, numer stada dostajesz od ręki.