Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Przeprowadzam się na wieś bo zawsze chciałem żyć na wsi i mieć sprzęt rolniczy i coś uprawiać. Będąc osobą która nic w życiu nie uprawiała ale miałem dużo do czynienia ze żniwami i wykopkami ziemniaków, posiadam jakąś małą wiedzę o uprawie zbóż i ziemniaków ale nie mam pojęcia od czego zacząć żeby nie było dużo problemów z uprawą. U mnie w regionie dominują zboża, ziemniaki i buraki cukrowe ale to nie wchodzi w grę, z warzyw wiem że dobrze rośnie cukinia, ogórki wczesne. Myślałem o ogórkach wczesnych jako przedplon czosnku i w tym roku chcę zasadzić kilka gatunków czosnku ozimego i zobaczyć który sprawdzi się najlepiej. Gleby kl.3 na początek 0,5ha jak będzie dobrze to kolejne 0,5ha.

Pozdrawiam

Posted
Zastanów się co chcesz uprawiać i czym z tego postu wynika że Chcesz uprawiać warzywa ale nie do końca jesteś przekonany.Pozdrawiam.
Posted

Zastanów się co chcesz uprawiać i czym z tego postu wynika że Chcesz uprawiać warzywa ale nie do końca jesteś przekonany.Pozdrawiam.

Kolega źle mnie zrozumiał, warzywa owszem bo mam mało areału na tą porę przygotowanego ale czy koniecznie warzywa?! Chcę uprawiać coś co nie wymaga dużego doświadczenia i nie wymaga dużo pracy przy uprawie, od czegoś trzeba zacząć. Po kilku sezonach mogę się pchać w bardziej wymagające uprawy.

P.S.

Na razie to bardziej hobbystycznie niż profesjonalnie ;)

Posted
Słyszałem o uprawie ogórka gruntowego na nasiona czy jest to w miarę opłacalne i jak wygląda pozyskiwanie nasion i suszenie ich, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć.