wlodek135 Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Nie wiem od jakiego królika zacząć? Powiedzcie mi jaka rasa jest najłatwiejsza w hodowli i najlepiej umięśniona ? Pozdrawiam: wlodek135 Quote
przemek2092 Posted July 15, 2014 Report Posted July 15, 2014 Jesli chcesz zaczac to proponowal bym od takich zwyklych , zobaczysz co i jak i wtedy smialo mozesz inwestowac w hodowlene bo to kosz jest juz wiekszy Quote
adam1208 Posted July 16, 2014 Report Posted July 16, 2014 Tak jak powiedział przemo zacznij od mieszańców Ja hoduje mieszańce, mam też samca oryginalnego olbrzym belgijski i poprostu mieszam je. Ile sztuk chcesz hodować na początek ? Quote
waldi 1979 Posted July 16, 2014 Report Posted July 16, 2014 Witam.Kolego na początek zwykłe,a póżniej polecam Ci nowozelandzkie.4 miesięczne już można ubić,jest to rasa mięsna.Królik krępy,zbity i sporo na nim mięsa.Są białe lub czerwone.Olbrzymy belgijskie-też super.Miałem kilka lat i mimo szczepień,potrafiło paść nawet kilka dorosłych sztuk,więc bardzo wrażliwe.POZDRAWIam. Quote
sylwek31 Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 Co do nowozelandów to bardziej polecam Kalifornijskie są bardziej mięsne , Nowozelandy mają więcej sierści a jeśli chodzi o czerwone to słabiej dorastają niż biała lecz są bardzo ładne Quote
redbarn Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Srokacze niemieckie też nie stwarzają większych problemów przy codziennym chowie. Duże, ładne, mięsne. Radzę jednak szczepić, bo znam hodowlę, która od pomoru padła cała w dwa dni. Quote
ania1983 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 szczepić to trzeba wszystkie króliki, nie ważne czy ma się rasowce czy mieszańce. my mamy mieszańce i szczepimy, męża brat króliki chował 7 czy 8 lat, nie szczepił bo nic się nie działo, a w tym roku w jedną noc stracił całe stado, prawie 50 sztuk, taczkami wywoził pomór był na całej ich wsi, więc każdy kto miał nie szczepione stracił króliki. my mamy mieszańce i te właśnie króliki polecała bym na początek. Quote
JoTeS Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Aniu , a czy szczepione przetrzymały tę zarazę? Bo jeżeli tak to nie ma lepszej reklamy dla szczepionek. Quote
ania1983 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Jotes, niestety nie mam pojęcia, bo ja mieszkam 40 km. od tej wioski, a tam nikt nie szczepi, bo po co? u mnie zarazy nie było i oby tak zostało, ale króliki też mało kto trzyma. wiem o jednej osobie i ta osoba szczepi... Quote
JoTeS Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Aha bo tak sobie myślałem, że choć jeden trzymał zaszczepione, które przetrwały pomór. Quote
redbarn Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Szczepienie nie daje 100% pewności, że Twoje jako jedyne w całej okolicy przetrwają. Jakaś mutacja wirusa i już. Daje za to dużo większą szansę, że przeżyją. Wg mnie masz 80% szans, że przeżyją w przypadku szczepień wg. zaleceń. Quote
przemek2092 Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Ja osobiście przy mojej małej hodowli nie szczepie mam mieszańce ale wyniki mam dość dobre, mam młode samce które są w dość młodym wieku(nie pamiętam ile miesięcy) mają już teraz ponad 7 kilo chętnie bym komuś odstąpił bo szkoda takiego na pasztet dać ;P Quote
rolnik515 Posted December 11, 2014 Report Posted December 11, 2014 Ja proponuje zacząć od Zwykłych(zajęczaków).Nigdy nie idź na głęboką wode nie hoduj na początku Baranów Francuskich i Belgijskich.Ja też mam króliki i wystarczy że posypie od czasu do czasu takim proszkiem na zabijanie bakteri i nigdy u mnie nie zachorowały.Jak by Zachorował to jak najszybciej z nim do izolacji od innych królików. Quote
Recommended Posts