they_see_me_rolnik_they_heitin Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Witam,Mam zagwozdkę, nie znalazłem odpowiedzi w sieci, więc postanowiłem tutaj napisać. Sprawa wygląda tak, że odziedziczyłem 1 ha po rodzicach (świętokrzyskie, gleba raczej słaba...) i zastanawiam się co by z tym kawałkiem ziemi zrobić. Obecnie przebywam w Niemczech, ale za jakieś 5 lat wracam (raczej wracamy, bo z żoną). W związku z pracą w Niemczech nie mogę ubiegać się o dopłaty z UE (nasz kochany kraj ma zasadę, że jeśli zarobię chociaż 1 pln w Polsce, to płacę podatek od sumy dochodów DE+PL). Więc to odpada.Myślałem o tym, co by coś posadzić, niech sobie rośnie nawet i kilka lat (iglaki, choinki... ?). Działka jest w trakcie przekształcania na budowlaną (to idzie z gminy, nie wiem czy jest sens na zalesienie jej...).Z racji tego, że przebywam u okupanta prawie cały rok, no a niestety na miejscu raczej nikt mi nie dopilnuje tej uprawy, chciałem posadzić coś "samoobsługowego".Moglibyście coś takiego polecić ? Ja myślałem o jakiś iglakach albo orzechach laskowych. Kolejnym minusem jest raczej brak możliwości ogrodzenia tej działki. Mieszkam na wsi, na której żyją podli ludzie i by pewnie w ciągu tygodnia zwinęli siatkę...Jako, że nie mam się kogo poradzić, prosiłbym o pomoc. W ramach podzięki mogę doradzić ew. pomóc w sprawach IT pozdrawiam,M Quote
garzew Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Nawet posadzenie lasu czy innych drzewek wymaga doglądania, bo samo bez opieki nic się nie urodzi, ze wszystkim trzeba doglądać i pielęgnować interesu, szczególnie las w pierwszych latach musi być pielony i chronionych przed szkodnikami bo sam raczej się nie utrzyma Quote
they_see_me_rolnik_they_heitin Posted July 17, 2014 Author Posted July 17, 2014 Hej,dzięki za info. Czyli raczej blade szanse żeby coś tam posadzić ? Quote
muzyk Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Wydaję mi się że w Twolm przypadku narosądniej byłoby oddać komuśuczciwemu w dzierżawę oczywiście po dobrze zredagowanej umowie.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts