Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Ostatnio zainteresowała mnie uprawa szparagów. Po głębszym przeszukiwaniu nic niestety nie mogłem znaleźć konkretnego. Interesuje mnie opłacalność i zbyt. Najlepiej skupy lub przedsiębiorstwa skupujące szparagi. Posiada ktoś jakieś doświadczenia ze szparagami?

• 3 years later...
Posted

Odświeżam temat! :)

Czy ktoś zajmuję się szparagami, ma jakąś wiedzę na ten temat uprawy tej rośliny. Chodzi o proces od samego początku, czyli od momentu pikowania, następnie przesadzanie sadzonek. Jakie są najlepsze parametry gleby przy sadzeniu w ziemi? O czym należy pamiętać

Posted

Od momentu pikowania to nie jest od początku. Istotną kwestią jest dobór stanowiska. Musi być tzw. "ciepłe", a gleba zasobna. Uprawiałem, a raczej próbowałem uprawiać i raczej porażka właśnie z tego powodu, że moje stanowiska są zimne tam gdzie gleby są w miarę zasobne. Pozdrawiam!

Posted

Właśnie dlatego chciałem wcześniej przygotować w miarę glebę do jej uprawy. Odpowiednio nawieść. 

Na początek myślałem o kilku kopcach o długości po 30 metrów każdy, akurat mamy taki odcinek. 

Możesz wytłumaczyć co masz na myśli mówiąc o zimnym / ciepłym stanowisku?

Posted

Ciepłe stanowisko to takie z którego mogą spływać zimne, ciężkie masy powietrza, a warunki wodne nie powodują zalegania wody na powierzchni lub w na głębokości do ok. 60 cm. Konieczność odparowania wody zabiera ciepło. Na wiosnę wegetacja rusza wcześniej, a ryzyko przymrozków spowodowanych przez napływ zimnej masy powietrza lub przez brak możliwości odpływu zimnej masy powietrza nie występuje. Ważny jest także średni kąt padania promieni słonecznych. Jeżeli jest on większy od przeciętnego, np. na stokach południowych, to stanowisko jest cieplejsze. Pozdrawiam!

• 1 month later...
Posted

Pole akurat małe, dłuższy czas było niezagospodarowane, na razie na potrzeby własne, ponieważ uwielbiamy szparagi (czekamy na nie cały rok), a wiadomo dość sporo kosztują i jednak nie są tak smaczne jak te świeże, prosto zebrane.

W miarę czasu może i na niewielką odsprzedaż byśmy się skusili :) 

Zbiory nie są trudne i jakieś skomplikowane, nie wiem dlaczego kolego tak twierdzisz. 

Posted

Na takie własne potrzeby to jak najbardziej. Ode mnie z miejscowości dziewczyny jeździły do Niemiec na szparagi, mówiły że bardzo ciężka praca, więc tak pytałam z ciekawości. A szparagi rzeczywiście drogie. Bardzo popularne są w Poznaniu i okolicach. 

Posted

Owszem za granicą cieżka praca, jak musisz od samego rana do późnych godzin popołudniowych je zbierać (średnio wychodzi ok. 15-16 godzin dziennie) także każda taka praca byłaby ciężka, nie ma się co dziwić... 

U nas jak co 2-3 dzień pójdziemy na jakąś niecałą godzinke czy nawet dwie to będzie zaledwie tyle, na początku to i nawet nie . :) 

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

Na dobry początek mamy usypany kopiec o długości 50 metrów, łącznie 10 sadzonek :) Mieliśmy zaczynać od sadzenia ziaren, potem tworzenia sadzonek ale za dużo roboty. Udało nam się kupić holenderskie sadzonki białej szparagi. Może jeszcze w tym roku dosadzimy zielonej :) Będziemy starali się co rok coraz więcej dosadzać.