Jump to content

Recommended Posts

Posted
Całkiem przyzwoicie prezentują się te rozrzutniki. Jak dla mnie jedynym słusznym wyborem jest jedna oś, ew. tandem. Zaletą rozrzutnika jednoosiowego jest to, że dociąża tylną oś ciągnika, a co za tym idzie zwiększa się uciąg i tak łatwo się nie zakopiesz.
Posted

Tandem do Ursusa 3512 nie da rady ;) A czy ta 1 osiówka da rade na takich pagórkowatych terenach?

1 osiowy ma szersze opony od 2 osiowego :) One sie chyba różniatym że pierwszy jest na 2 osiach a drugi na jednej osi :D Bo wymiarami nie ma różnicy ;) 2 osiówke tylko ciagne i nie wykorzystuje jej masy.A jedno osiowy tak jak piszesz dociąża tył ciagnika :) A czy można taką jedno osiówke zostawić napełnianą zbozem na tym kółku podporowym czy musi być zaczepiona pod traktor?

Posted
Ja wiem, że nie da rady z tandemem ten przykład miał tylko wyrazić moja dezaprobate dla konstrukcji 2-osiowej. No nie ma różnicy poza rozmieszczeniem osi. Można bo sam tak robie tj. trzymam na takim rozrzutniku (tylko starym) materiał przeznaczony do siewu.
A jaki typ adaptera masz zamiar wybrać?
Posted

1-osiowy oczywiście dociąża tyl jak jest pełny, kiedy materiał przesunie się na tył już może nie być tak wesoło

na Twoim miejscu szukałbym używki, szczególnie jeśli bedziesz uzywał kilka razy na rok

ursusa masz na szerokm czy wąskim kole ?

Posted
Tylko, że oś jest z tyłu wieć musiał byś położyć za linią osi chyba płyte ołowianą aby rozrzutnik zaczął odciążać ciągnik. Takie konstrukcje wymyślają mądrzy inżynierowie, którzy przewidują takie możliwości. Dla tego środek ciężkości przesunięty jest tak aby bie doszło do odciążenia, a tym bardziej przeważenia.
Posted
izydor6280-Ursusa mam na wąskich laczkach ;) Pomyśle nad używką :) A jakby było z kopiowaniem terenu tą jedno osiówką? Czy jest ona wywrotna? 2 osiówkę z łątwościa podepne pod prase,przyczepe.
Posted
Po przemyśleniu tego lepszym rozwiązaniem będzie wzięcie 2 osiowego z racji tego że nie posiadam na razie przyczepy i będę go mógł z łatwością podpiąć do z tyłu do prasy ;) Ale jedno osiówki nie wyciągniesz na lince jak 2 osiówki :P Jedno osiówka rzuca strasznie traktorem.
Posted
Przedstawiłeś teraz kluczowe dowody i zgodze się z Toba, że na Twoja korzyść przemawia wersja z podwoziem 2-osiowym. Ale co do tej niestabilności to się nie zgodze bo to rozrzutnik 2-osiowy ma tendencje do wężykowania przy większej prędkości.
Posted
W Twoim wypadku będzie potrzebny w miare uniwersalny sprzęt i jeśli masz problem z pożyczeniem przyczepy i w najbliższym czasie nie masz zamiarku kupić sobie jakiejś to bierz 2-osiowy.
Posted
Nie,nie przyczepe bede kupował :) Tylko ja mam gnojownik ta zbudowany że przed nim jest taki płot i brama i żeby naładować rozrzutnik trzeba cofnąć nim obok tej bramy ;) Inaczej sie nie da :(
Posted
były też rozrzutniki z dzieloną taśmą posuwającą to było dobre rozwiazanie?Słyszałem że jedno osiówka strasznie buja ciagnik ale czy tak jest rzeczywiście?
Posted

ja wiem czy takie awaryjne, na pewno jest to lepsze rozwiązanie, widziałem wiele razy połamane listwy w 1 taśmowych

bardziej uniwersalny jednak jest 2 osiowy, mozna wykożystywać jako przyczepa czy podpiąć własnie do prasy czy przyczepy

Posted
Każde się połamie jak się cośdostaniewlistwya 2osiowy dobry tylko jako przyczepa ale cofnij nim gdy na dodatek jest mało miejsca albo jest grunt grząski powodzenia.Pozdrawiam.
Posted
Zalety jednoosiowego to chyba tylko łatwiejsze cofanie i docisk ciągnika. Za to jest bardziej wywrotny.Jeśli ulgnę na polu można bez problemu odpiąć i wyciągnąć na lince. Jednoosiowego nie odepniesz i musisz iść po drugi ciągnik. Dwuosiowy możesz bez problemu odpiąć/przypiąć gdy jest załadowany. Jednoosiówka może się zapaść. Dodatkowo jednoosiowy może złamać zaczep
Posted

Tak dla sprostowania w jednoosiowym nie złamiesz zaczepu chyba, że naładujesz 10t. Prędzej w 2-osiowym złamiesz cięgna jeśli zbyt ciasno skręcisz i juz nigdzie nie pojedziesz ;). Mam nadzieje, że będziesz zadowolony z zakupu.

Pozdrawiam!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...