Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem hodowcą brojlerów i ostatnio występuje u mnie problem z bakteriami Coli. Czy ktoś mógłby podsunąć jakieś skuteczne rozwiązania ? Odkażam kurnik regularnie poprzez zadymianie formaliną i nadmanganianem + oprysk virkonem. Dodatkowo podczas mycia używam wody z bromoseptem, mimo to problem bakterii coli jest coraz większy, proszę o dobre rady doświadczonych hodowców.

Mam jeszcze jedno pytanie, otóż zastanawiam się czy można zastosować virocid kiedy brojlery są w kurniku ?

Posted

Virocid na pewno nie można stosować w obecności zwierząt jest na stronie producenta informacja: "wprowadzić 3 - 4 godziny po zabiegach" więc nic z tego

Wygląda że dobrze się przykładasz do dezynfekcji i kurnik powinien być czysty.

Może te bakterie są przynoszone gdzieś z zewnątrz dlatego problem wraca?

Posted
Jedyne co mi przychodzi do głowy to podczas zmiany ściółki, słomę magazynuję w stodole kilkadziesiąt metrów od kurnika, myślicie że ta słoma może być powodem ? W sumie nigdy nie pomyślałem o jej odkażaniu
Posted

nie jestem ekspertem ale np. taki scenariusz: wywozisz zakażony pałeczkami e-coli obornik z kurnika, nawozisz nim pole, z którego potem zbierasz zboże i słomę, które mogło zostać też zakażone i z powrotem idzie to do kurnika

wydaje się w miarę realne - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę

Posted

Witam' date=' jestem hodowcą brojlerów i ostatnio występuje u mnie problem z bakteriami Coli. Czy ktoś mógłby podsunąć jakieś skuteczne rozwiązania ? Odkażam kurnik regularnie poprzez zadymianie formaliną i nadmanganianem + oprysk virkonem. Dodatkowo podczas mycia używam wody z bromoseptem, mimo to problem bakterii coli jest coraz większy, proszę o dobre rady doświadczonych hodowców.

Mam jeszcze jedno pytanie, otóż zastanawiam się czy można zastosować virocid kiedy brojlery są w kurniku ?

[/quote']

Witaj

ja zastosowałem antycolisol ,kupiłe w necie ( zoodrogeria.pl) skutek rewelacja, virkon możesz zastosować w obecności ptaków

Pozdro