Kaszuba Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 Witam, jestem hodowcą brojlerów i ostatnio występuje u mnie problem z bakteriami Coli. Czy ktoś mógłby podsunąć jakieś skuteczne rozwiązania ? Odkażam kurnik regularnie poprzez zadymianie formaliną i nadmanganianem + oprysk virkonem. Dodatkowo podczas mycia używam wody z bromoseptem, mimo to problem bakterii coli jest coraz większy, proszę o dobre rady doświadczonych hodowców. Mam jeszcze jedno pytanie, otóż zastanawiam się czy można zastosować virocid kiedy brojlery są w kurniku ? Quote
garzew Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 Virocid na pewno nie można stosować w obecności zwierząt jest na stronie producenta informacja: "wprowadzić 3 - 4 godziny po zabiegach" więc nic z tegoWygląda że dobrze się przykładasz do dezynfekcji i kurnik powinien być czysty.Może te bakterie są przynoszone gdzieś z zewnątrz dlatego problem wraca? Quote
Kaszuba Posted July 21, 2014 Author Report Posted July 21, 2014 Jedyne co mi przychodzi do głowy to podczas zmiany ściółki, słomę magazynuję w stodole kilkadziesiąt metrów od kurnika, myślicie że ta słoma może być powodem ? W sumie nigdy nie pomyślałem o jej odkażaniu Quote
garzew Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 nie jestem ekspertem ale np. taki scenariusz: wywozisz zakażony pałeczkami e-coli obornik z kurnika, nawozisz nim pole, z którego potem zbierasz zboże i słomę, które mogło zostać też zakażone i z powrotem idzie to do kurnikawydaje się w miarę realne - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę Quote
api Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Witam' date=' jestem hodowcą brojlerów i ostatnio występuje u mnie problem z bakteriami Coli. Czy ktoś mógłby podsunąć jakieś skuteczne rozwiązania ? Odkażam kurnik regularnie poprzez zadymianie formaliną i nadmanganianem + oprysk virkonem. Dodatkowo podczas mycia używam wody z bromoseptem, mimo to problem bakterii coli jest coraz większy, proszę o dobre rady doświadczonych hodowców. Mam jeszcze jedno pytanie, otóż zastanawiam się czy można zastosować virocid kiedy brojlery są w kurniku ?[/quote']Witajja zastosowałem antycolisol ,kupiłe w necie ( zoodrogeria.pl) skutek rewelacja, virkon możesz zastosować w obecności ptakówPozdro Quote
Recommended Posts