jeyo4 Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Nie jestem rolnikiem i w tych tematach jestem zupełnie zielony. Posiadam działkę rolną z prawem do zabudowy (i tak zamierzam ją wykorzystać)-0,42 ha, IV klasa. Mam ją od roku. Rośnie na niej rzepak, który sam zasiał się w poprzednim roku (rósł tam poprzednio i został zebrany). Chcę tego rzepaku po prostu się pozbyć i działkę zaorać. Wstępnie rozmawiałem z pewnym rolnikiem i podał mi cenę za zaoranie, ale stwierdził, że ten rzepak można zebrać. Rzepaku sam osobiście zbierać i sprzedawać nie zamierzam. Czy jest sensowna propozycja, żeby ten rolnik, z którym rozmawiałem, zebrał ten rzepak, wziął go sobie (i sprzedał?), a w zamian działkę mi zaorał? Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam Quote
garzew Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Nie widzę tego pola ale trudno mi sobie wyobrazić aby takie samosiewy rzepaku dały plon, i to jeszcze bez żadnej opieki, pryskania czy nawożenia - bo rozumiem że nie zajmowałeś się tym polem Quote
jeyo4 Posted July 22, 2014 Author Report Posted July 22, 2014 Takie było założenie, żeby zaorać i już, ale ktoś mi powiedział, że można zebrać, dlatego pytam. Quote
kubusjettaII Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Myślę że dla Ciebie bardzo sensowna propozycja. Daj mu ten rzepak do skoszenia, a on Ci za to wykona usługę orki. Tak jak koledzy piszą bez zabiegów pielęgnacyjnych za wielkich zbiorów z tego nie będzie, a nawet jeśli to Ty będziesz miał zrobione to na czym Ci zależy, a czy On dostanie tyle co za orkę czy nieco więcej to chyba nie robi różnicy. Ja bym na to poszedł... Quote
Kimek Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Weź daj mu to zebrać i i niech ci w zamian zrobi orkę Na koniec idź na kolanach do Częstochowy, że się zgodził hehe Pozdro Quote
Recommended Posts