Zbyszko88 Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Witam mam pytanieChciałbym kupić kozę, lecz nie wiem czy się opłaci. Chciałbym się dowiedzieć co je koza, jakie musi mieć warunki, ile ok. Wynosi miesięczny koszt żywieniowy i gdzie można sprzedać mleko. Z góry dziękuje. Quote
milosznik Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Hodowla kóz jest podobno nie opłacalna, tanie mięso, dużo jedzenia, pracy. Lepiej mieć bydło, lepszy zysk chociaż więcej pracy, takie moje zdanie Quote
ania1983 Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 pominę kwestię kupowania kozy dla opłacania się przede wszystkim, koza to zwierzę stadne i potrzebujące kontaktu z człowiekiem i innym zwierzęciem. nie kupuje się jednej kozy, bo jej zwyczajnie będzie smutno. tak, kozy mają uczucia i odczuwają smutek. a co je koza? otręby pszenne, owies, trawę, siano, warzywa, owoce. do tego trzeba zainwestować w witaminy, lizawki solne, preparat na muchy i gzy, środek odrobaczający...im bardziej będziesz dbał o swoją kozę, tym lepszym mlekiem się odwdzięczy. gdzie można sprzedać mleko? na rynku, po znajomych. musisz się rozejrzeć w swojej okolicy, my Ci tego nie powiemy...Milosznik, hodowla kóz jest nie opłacalna? mleko drogie, sery jeszcze droższe, jak się ma zbyt, to wszystko jest opłacalne, tylko trzeba się namęczyć i wywalczyć sobie ten zbyt, a nie siedzieć i mówić ze się nie opłaca. niestety, ale pieniążki same na konto nie wskakują... Quote
milosznik Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Napisałem celowo "podobno" bo sam kóz nie posiadam, ale słyszałem z różnych źródeł Ale swoją drogą uwielbiam świeży kozi ser Quote
Andrzej92xp Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 Napisałem celowo "podobno" bo sam kóz nie posiadam' date=' ale słyszałem z różnych źródeł Ale swoją drogą uwielbiam świeży kozi ser [/quote'] Większości takich co mówią że się nie opłaca i nie warto mówi że: ,,podobno", ,,słyszałem", ,,kolega mówił" itd.A swoją droga jak masz dzieci to kozie mleko jest bardzo zdrowe. Sam jak kiedyś miałem kozy to zaopatrywałem wiele rodzin z małymi dzieci. Także popyt na to jest. Z tym, że muszą być trzymane w humanitarnych warunkach i mleko ( ja nie używałem dojarek) odstawiane do czystego pojemnika są przed dojeniem należy myc ręce pozdrawiam. Ja na chwile obecną z kóz zrezygnowałem, ale na pewno wrócę do tego. Quote
ania1983 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Napisałem celowo "podobno" bo sam kóz nie posiadam' date=' ale słyszałem z różnych źródeł Ale swoją drogą uwielbiam świeży kozi ser [/quote'] Miłosznik, takim właśnie gadaniem kozy mają taka negatywną opinię. bo podobno koza śmierdzi i kozie mleko też śmierdzi, owszem ale jak krowa zyje w syfie to też ona i jej mleko smierdzi.Andrzej ma rację, ludzie opierają się na tym co ktos powiedział, ale sami nie sprawdzą. to jak z królikami i szczurami, że podobno szczury parzą sie z królikami, bo sąsiad, brat czy ktoś tam widział. ale nikt nie potrafi wskazać konkretnej osoby...a jak komuś nie chce sie robić, to nigdy nic mu się nie będzie opłaciło. przykro mi, ale taka jest prawda. Quote
Andrzej92xp Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 A tak z ciekawości jakie dopłaty dają do kozy orientuje się ktoś?? Quote
Amelia83 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Ta.....teraz nic się nie opłaca.A jak Unia dopłat nie daje,to już w ogóle,po co ręcę brudzić??? Tylko na dupie siąść i patrzeć w niebo ,może manna spadnie.Albo oblegać wszelkie GOPSy,Caritasy i niech dają,no bo się NALEŻY,nie? Aż przykro patrzeć na podejście wielu ludzi.Ja kupuje bezmała wszystko co potrzebne dla moich zwierząt,do tego opieka weterynaryjna też kosztuje.I mam małe stadko owiec,koze ,około 40 kur,kurczaków,13 kaczek i 7 gęsi.No i psy mam i koty,takie wiecie "darmozjady" bo jeść muszą,ale dopłat nikt do nich nie daje.A mam 5 kotów i 3 psy I opłaca mi się,bo mam swoje,zdrowe,wiem na czym chowane i czym karmie swoje dzieci.Mam mięso,mam jajka,i ładną opaleniznę bez solarium,i ładną figurę bez fitness,i lepsze zdrowie,bo nie zaleguję przed tv tylko ruszam się na świeżym powietrzu.I mam raptem 31 lat,jestem babą i mi się opłaca.A Wam nie? Dziwne. Koza jest fantastycznym,inteligentnym zwierzęciem.Dobrze odchowana i żywiona odwdzięcza się smacznym,zdrowym i drogim mlekiem.Ale mleka hurtem nie daje,jedna da litr inna 5,więc nie ma co robić wielkich biznesowych planów tylko najpierw poszukać choć z dwóch chętnych na mleko,a potem w miarę dobrze mlecznej kozy.A o taką wcale nie tak łatwo.A o higienie udoju to myślałam,że w XXI wieku nie trzeba już nikomu przypominać.Tak samo jako o dbaniu o czystość zwierząt i u zwierząt Quote
ania1983 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Amelko, nic nic juz dopiszę po Tobie, podpisuję się natomiast pod tym co napisałaś obiema rękoma i nogami, a jak trzeba to i długopis w zęby wezmę coby się podpisać :*Andrzej, z tego co wiem to dopłaty do kóz są jak masz rasowe matki chyba 3, ale nie jestem pewna i 1 kozła. ale tak jak piszę, to by trzeba w ARiMR popytać. wiem natomiast że moje bezrasowce dopłat nie dostaną Quote
milosznik Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Przepraszam drogie Panie, już nie będę pisał więcej nic jeśli sam nie sprawdzę Pozdrawiam i nie gniewajcie się Quote
ania1983 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Milosznik, ale tu nie chodzi o gniewanie, zwyczajnie ludzie wypisują bzdury zasłyszane przez kogoś, a sami nie mają pojęcia o tym co tak naprawdę piszą. w pewnych kwestiach dobrze było by się na własnej skórze przekonać jak to jest. a tak na marginesie, nie zauważyłeś, że ludzie którzy trzymają coś dla kasy, zawsze mówią że się nie opłaca, ze na swoje nie wychodzą, ze duzo czasu muszą poświęcać. ale gdyby tak było naprawdę i nie było by zysku, to uwierz mi, ze nikt z tych co chcą zarobić, nie trzymał by żadnego zwierzaka. co innego jak się ma dla siebie, to się dopłaca, ale jak dla kasy, to nikt nie będzie dopłacał do interesu i zwyczajnie pozbył by się zwierzaków...taka jest prawda, smutna, ale prawda Quote
bardzomalorolny Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 Ja mam kozy (2) i powiem że opłaca się. Koza nie zje wiele przez zimę trochę siana, owsa i wystarczy. Mleko kozie sprzedaję jednej osobie co drugi dzień po litrze w cenie 5zł. Dopłat nie biorę do kóz. Więc jeśli masz chęci, zbyt i kawałek pola to możesz chować. Pozdrawiam Quote
abcd_2007 Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 bardzomalorolny z kozolina Cię kojarze Koza fajna sprawa,mialam 15 dojnych swojego czasu i ładnie na nich wychodziłam. Moje dwie najlepsze mlecznice dawały 5 litrów na udój (żadne tam rasowce), reszta od litra do dwóch na dój. Znajomej krowa dawała 5 litrów na dój, a ile zje krowa każdy wie... Koza potrzebuje o wiele mniej miejsca, o wiele mniej paszy. Jedyna wada kóz to ich wszędobylstwo i szkodnictwo jak sie ich nie dopilnuje Quote
Recommended Posts