Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Mam problem z Ursusem 4514 natomiast alternator ładuje w przedziale 0,2-0,3v w zależności od ilości gazu mierzone miernikiem. Cały wyczyszczony, szczotki wymienione na starym regulatorze napięcia ładuje 0,1 na sprawnym w 100% od mf 255 pokazuje 0,1 natomiast na nowym miałem taki zapasowy do mf 255 pokazuje właśnie te 0,2-0,3v proszę o pomoc
  • 2 weeks later...
Posted
rozładuj akumulator do zera to będzie ładował więcej tak długo aż nie doładuje,potem znowu będzie ładował mało,tyle ładuje ile trzeba,po to są reg.napięcia-pozdrawiam
Posted

Jak więcej? Przecież podał wartość w woltach czyli napięcie. A ono poza poza sytuacją gdy obciążymy mocno odbiornikami zawsze powinno gonić w granicach 14 V średnio. Nie czepiając się jakości alternatora, obciążenia instalacji. Spadek do 0,2-0,3 V świadczy o tym że nie ładuje wcale.

Ty napisałeś o prądzie. Jeśli nie ma poboru prądu to nie ma amper, jeśli akumulator naładowany a wszystko inne jest wyłączone prąd nie płynie a amperomierz pokarze zero.

jeśli rozładujesz aku automatycznie staje się on odbiornikiem prądu który zaczyna płynąć w jego stronę przechylając wskazówkę amperomierza i pokazując wartość.

Nie mówiąc o regulatorze napięcia. sama nazwa wskazuje że reguluje napięcie a nie ile trzeba prądu czyli natężenie.

Gdzie mierzyłeś napięcie na alternatorze?

Posted

po prostu nie zrozumiałem tematu-pozdrawiam

ale w końcu od czego są warsztaty specjalistyczne,nigdzie nie jest napisane że każdy w 100% ma sobie wszystko zrobić (naprawić) sam,inni też chcą coś zarobić czyż nie?-pozdrawiam

Posted

Witam. Mam trochę inny problem. Traktor ten co wyżej ale - niesamowicie grzeje mi się akumulator. Nie jest w nasłonecznionym miejscu, traktor ma kabinę. Żadne kable nie są porwane, traktor odpala i jeździ ale boję się,że kiedyś może wybuchnąć. Czy mieliście z tym jakieś doświadczenie ??

Jestem na etapie załatwiania formalności pod kupno nowego ciągnika ale szkoda go bardzo.

Posted

Trzeba sprawdzić prąd ładowania prawidłowy dla instalacji popularnie zwanej 12V to 13,6 - 14,4V jeśli jest większy od 14,4V to uszkodzony jest regulator napięcia i przeładowuje akumulator (niszczy go wygotowuje wodę z elektrolitu i zaczyna wypadać masa czynna z płytek) jeśli akumulator grzeje się w określonym miejscu przy 1 celi ta cela niedługo padnie zrobi się w niej zwarcie)

A dla zainteresowanych trochę o samym akumulatorze

? Siła elektromotoryczna około = 12, 6 V

? Napięcie znamionowe pojedynczego ogniwa 2, 105 V (6 w akumulatorze)

? Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 10, 8 V

? Prawidłowe napięcie ładowania - minimalne: 13, 6 V - maksymalne 14, 4 V

? Po pełnym naładowaniu napięcie szybko spada do 13, 2 V a później powoli do 12, 6 V

? Napięcie akumulatora powinno być mierzone 12 godzin po ładowaniu, aby zapewnić dokładny pomiar

? Napięcie przeładowania - występujące w trakcie wydzielania wodoru powyzej 14, 4 V

? W przypadku kompletnego rozładowania akumulatora celowe jest ładowanie go niskim stałym prądem 1A do napięcia nawet 16, 5 V

? Typowy prąd ładowania = 1/10 pojemności akumulatora

? Współczynnik samorozładowania 3?20%/miesiąc