Jump to content

Recommended Posts

Posted
wapna nigdy za wiele, ale jeżeli chodzi o podstawę to tlenkowo-magnezowe polecam około 0,5 t na ha, słabsze to wiadomo więcej, ja np mam zakwaszoną glebę i znalazłem wapno o zawartości wapna 50% o uziarnieniu 0-2 mm koszt około 20 zł/tona i na pewno wezmę tonę na ha lub więcej.
Posted
ostrowiec św. nowa kopalnia powstała, a od tego roku sprzedają wapno, tylko nie wiem jaka zawartość mg. wiem że badania na wapno wykazały 50% jego zawartości, mam transport scania 25t ładunku to możemy na priv pogadać :) kupowałem wcześniej w big bagach i za tonę wypłaciłem 250,- niby tlenkowo-magnezowe, stosowałem w/g zaleceń 400 kg/ha i lipa, dlatego więc teraz dowalę więcej i będę miał pewność, na polu mam oznaki wyraźne czyli skrzyp polny do tego czekam na wyniki badań gleby i będę wiedział na pewno. :)
Posted

Hehe 25t to bym miał na kilka ładnych lat:) a tak poważnie to pogadam ze szwagrem bo może i on by coś wziął bo przecież z niewielką ilością to nie ma sensu samochodu tłuc bynajmniej temat otwarty bo wapnowanie to i tak dopiero po prosie.

Co do ilości to ja myślę dać 2t/ha bo z tego co wiem to to pole wapno widziało jakieś 20 lat temu więc pewnie ph poniżej 5 więc teraz na zimę chcę dać 2t/ha a w przyszłym roku drugą dwójką bym poprawił:) z tym że w przyszłym roku zrobię badania glebowe.

Posted
witam mam pytanko co do wapna czy lepiej jest je rozsiać po ścierni czy podorać pobronować i jak się bd pole uprawiać do siewu to przed siewem posiać i skopać kultywatorem żeby się z ziemią zmieszało ?
  • 1 year later...
Posted

Może najpierw przeprowadź badanie gleby. Będziesz miał wtedy rozeznanie jakich minerałów brakuje i dobierzesz odpowiedni typ wapna do swojej gleby, a sprzedawca da fachową radę ile tego wapna dać. 

• 4 weeks later...
Posted

W sumie jest to bardzo dobry pomysł,przeprowadzając takie badania,będziesz wiedział jakich minerałów brakuje oraz co ewentualnie oprócz wapnowania wykonać,jakie zabiegi. Co do sposobów,to najpierw siejesz i potem dopiero talerzówka,to sprawdzona opcja.