Jump to content

Recommended Posts

Posted
Znajomy się pyta jaki 3 cylindrowy ciągnik z przednim napędem można kupić za ok 30/35 tyś zł... Ciągnik ma służyć do lekkich prac (kosiarka, zgrabiarka, przetrząsarka) i koniecznie ma być 3 cylindrowy... Znalazło by się coś takiego co mało by paliło i miało przedni napęd?
Posted

coś z MF'a pewnie się znajdzie, Landini no i Renia, dwie pierwsze bedzie ciężko znaleść

http://www.atr-agri.com/Trac_r/r0376_01.jpg

http://www.atr-agri.com/Trac_r/r0360_01.jpg

http://www.agrimanuals.com/ekmps/shops/vintagetractor/images/renault-tractor-551-4-brochure-4558-p.jpg

Posted

chyba wiesz ile cenią za zetory

taką 551.4 w dobrym stanie ciężko będzie znaleść, w końcu ciągnik prawie 40-letni, ale cena ok. 20tys. i włozyć tą 10 w remont i ma ciągnik na lata

jeszcze może U 3514 ale cena też kosmos

Posted
Z jednej strony.... z drugiej w nim za 10 koła nie wiele zrobi. Trafi na hebla to dołoży równowartość zakupu lekką ręką. Nie owijając w bawełną w tej klasie nie ma nic taniego. Przeważnie jeśli już jest to droższe od czterogarowego odpowiednika, wybór kiepski.
Posted
Właśnie szukam i patrzę i oprócz właśnie Zetora 5245 to nic nie idzie ciekawego 3cylindrowego znaleźć... Zastanawiam się jeszcze nad jakimś 4cylindrowcem ale warunek jest taki że musi mało palić i być w miarę niski bo wiem że znajomy od czasu do czasu ma zamiar po drzewo do lasu jechać co tak naprawdę taką renatą jak sam osobiście posiadam czyli w kabinie TS było by bardzo mocno utrudnione, czyli i ten gabaryt musi być mały...
Posted

Piszesz że potrzebujesz ciągnika do kosiarki, zgrabiarki itp., czyli z tego co zrozumiałem do prac lekkich. Ja do tych celów używam c330 i to bez przedniego napędu.

Weź pod uwagę to ,że 5245 to prawie to samo co 5211 , różnią się praktycznie tylko dołożonym napędem . Zetor 5211 (mam taki ) wcale nie dysponuje dużą mocą silnika a obciążenie go dodatkowo przednim napędem spowoduje to że braknie mu mocy do cięższej pracy.

Zadaj sobie pytanie ;

- czy do lekkich prac , o których piszesz potrzebujesz przedniego napędu?

- czy będzie to jeden , uniwersalny ciągnik?

Za 30 tyś ciężko będzie kupić ciągnik trzy cylindrowy , w dobrym stanie i to z przednim napędem.

Ja za swojego 5211 dałem 30 tyś a ma on 23 lata.

Jeszcze jedno, żaden zetor (z kabiną) nie nadaje się do lasu.

Posted
Przedni to obowiązek i koniec kropka... Znajomy ma jeszcze 2 inne ciągniki wszystkie z napędami i ten do lekkich prac też ma być z napędem... tym bardziej że ziemie ogólnie u nas są mokre....
Posted
poleciłbym ursusa c-360 3p i załóż napęd do niego, mało pali a napęd zapłacisz około 4500,- a sam perdek w super stanie około 20 tyś. :) rozważ tę sprawę :)
Posted
Jeżeli szukasz zetora 5245 to se go odpuść. Już lepiej 5211 :) Ja mam 5320 nowsza wersja 7211 i raz go testowałem z agregatem 3 metry kombi. Bieg 3 i idę na wolnych obrotach. A znajomy zetorkiem 7245 to takiego agregacika 2 nie może pociągnać strasznie się męczy. Do takich zetorków jak 5211 i 7211 napęd tylko daje mu potężne osłabienie :) A co do 5211 to dasz mu po garach przód podniesie i idzie ;)
Posted

Akurat nie wiem co złego widzisz w skrzyni czy moście 355 ciut szybszy of 60

I na tamte czasy znajdź coś lepszego mam taki z 1971 roku i silnik 5 razy przeszedł kapitalny remont skrzynia była remontowana 6 lat temu po raz 1!

Wiem że dzis są inne czasy i sam posiadam sprzet nowy z bajerami

Ale ten ciągnik chodzi do dziś i tę nowe nie wytrzymają 40 lat