Jump to content

Recommended Posts

Posted

interesuje mnie posadzenie kilkunastu lub więcej krzaków tytoniu. Stąd moje pytanie czy uprawa w naszym pięknym kraju jest legalna?, szukam i mam różne informację, a roślinek szkoda będą dwa żuty, jedne przed pikowanie drugie już czas na pole szkoda żeby się zmarnowało...

pozdrawiam

Posted

Trochę zaintrygował mnie ten temat i poszperałem trochę w internecie. Znalazłem coś takiego : "W Polsce obowiązuje wciąż Dekret z dnia 24 czerwca 1953 roku o uprawie tytoniu i wytwarzaniu wyrobów tytoniowych kilkakrotnie nowelizowany. Ostatnio w 1998 roku.

Pozwala on wyłącznie na uprawę tytoniu osobom do tego uprawnionym i posiadającym oficjalną umowę kontraktową. Złamanie tego przepisu podlega się karze. Uprawiający nielegalnie tytoń lub pielęgnujący dziko rosnąca roślinę podlega grzywnie i do roku kryminału. Tej samej karze podlega także ten, kto wytwarza wyroby tytoniowe bez wymaganego zezwolenia."

Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że tak to się odbywa. Swoją drogą ciekawe jak by zareagowała policja, czy w ogóle ktoś zwróciłby na to uwagę, że masz gdzieś zasiane kilka grządek tytoniu. To pewnie mocno zależy od tego jak żyjesz z sąsiadami :D

Posted
Ja miałem kilka krzaków na własny użytek w tamtym roku :) Za podworkiem przy truskawkach. Nikt nie doniósł i nie miałem żadnych problemów. Ale wole nie ryzykować bo wiadomo zawsze się znajdzie ktoś " Życzliwy " .