Andrzej92xp Posted July 20, 2014 Report Posted July 20, 2014 Witam. Mam zamiar ciąć w tym roku słomę. Słyszałem, że są opryski, które wspomagają rozkład słomy i dodatkowo zasila glebę w róże mikroelementy. Szukam czegoś taniego. Proszę o poradę. Quote
rafaello3 Posted July 20, 2014 Report Posted July 20, 2014 Cześć tak to prawda jest ,ale nie tak od razu ze słomy zrobisz cudo .W pierwszej kolejności możesz opryskać na rżysko UG- max .Mój kolega stosuje tego w granicach 1,2 do 1,5 l na ha .Są też inne specyfiki jak emy( farma plus 30l ha x 8zł l,humusy itp .Najważniejsze żebyś nie stosował mocznika .Pozdrawiam Quote
Andrzej92xp Posted July 21, 2014 Author Report Posted July 21, 2014 a czy podane przez ciebie środki można łączyć z glifosadem ( roundup itd.) ?? Quote
rafaello3 Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 Kolego Andrzej92xp absolutnie nie możesz łączyć środków podanych prze zemnie z glifosatem .Jeżeli koniecznie chcesz uzyskać dobry efekt tych dwu zabiegów ,to pierw zastosuj glifosat ,a następnie po 3 tygodniach żywe organizmy ,a one całą materię organiczną rozłożą na próchnicę i dostępne dla roślin składniki .Kolego prometeusz mocznik możesz stosować ,wszak wiele osób tak robi ,ale jak zależy Tobie na wzbogaceniu gleby w próchnicę i wykorzystaniu składników z materii organicznej (słoma ,obornik ,polony) to nie stosuj mocznika ,bo azot zubaża glebę z wyżej wymienionych składników i mówiąc dosłownie mocznik rozłoży słomę ,ale pruchnicy będziesz miał tyle co nic i znikomą ilość składników pokarmowych .Mam przykład u mnie przez granicę ,jak sąsiedzi tną słomę rok w rok i sieją rzepak ,pszenica i co niby powinno być tak super ,a tu niespodzianka .W tym roku pryskali pszenicę na grzyby 3 razy ,a miejscami i 4 razy na grzyby ..dlaczego ??? bo ziemia jest chora od tej całej nagromadzonej materii organicznej nie przerobionej i chemii .Dla mnie jest to błędne koło i już teraz namnażają się różne problemy wynikające z błędnego myślenia tych ludzi .Pozdrawiam . Quote
prometeusz Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Kolego dzięki za bardzo sensowną odpowiedź. Powiedz jeszcze jaki środek byś polecił na słomę? Quote
Andrzej92xp Posted July 22, 2014 Author Report Posted July 22, 2014 ja myślę nad Em lub rosahumusem Quote
Robert ;-) Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Sam myślę nad opryskaniem mocznikiem, a gdzie kupić ten em czy humus i ile to kosztuje na ha Quote
damianus87 Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 ceny UGmax http://www.bogdan.agro.pl/kontakt.htm Quote
Robert ;-) Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Dzięki ale zajrzałem na allegro i ta sama cena może kupie na jakiś areal i się porówna.i Quote
rafaello3 Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Ja kupuję Em farmę plus u Pana Marka w Pawłowie koło Chojnic .Myślę ,że można zadzwonić do niego i zasięgnąć opinii co i jak stosować .Em farma plus kosztuje 8 zł litr ,a z tego co mówił Pan Marek minimum trzeba zastosować 25 litrów ,żeby były widoczne efekty na kolejnej uprawnej roślinie .Ja pod ziemniaki na oborniku zastosowałem 40 litrów na ha i ziemniaki bulwy są wielkie mimo suszy ,a obok bez emów o połowę mniejsze http://www.bioemy.pl/.Ps ostatnio z Panem Markiem i moją dziewczyną poruszyliśmy sporo tematów , wykorzystania emów dla siebie . Emy stosujemy w domu do mycia i w kuchni Quote
Andrzej92xp Posted July 25, 2014 Author Report Posted July 25, 2014 jakieś opinie na temat rosahumusu ?? Quote
Rico Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 Kolego Andrzej92xp absolutnie nie możesz łączyć środków podanych prze zemnie z glifosatem .Jeżeli koniecznie chcesz uzyskać dobry efekt tych dwu zabiegów ' date='to pierw zastosuj glifosat ,a następnie po 3 tygodniach żywe organizmy ,a one całą materię organiczną rozłożą na próchnicę i dostępne dla roślin składniki .Kolego prometeusz mocznik możesz stosować ,wszak wiele osób tak robi ,ale jak zależy Tobie na wzbogaceniu gleby w próchnicę i wykorzystaniu składników z materii organicznej (słoma ,obornik ,polony) to nie stosuj mocznika ,bo azot zubaża glebę z wyżej wymienionych składników i mówiąc dosłownie mocznik rozłoży słomę ,ale pruchnicy będziesz miał tyle co nic i znikomą ilość składników pokarmowych .Mam przykład u mnie przez granicę ,jak sąsiedzi tną słomę rok w rok i sieją rzepak ,pszenica i co niby powinno być tak super ,a tu niespodzianka .W tym roku pryskali pszenicę na grzyby 3 razy ,a miejscami i 4 razy na grzyby ..dlaczego ??? bo ziemia jest chora od tej całej nagromadzonej materii organicznej nie przerobionej i chemii .Dla mnie jest to błędne koło i już teraz namnażają się różne problemy wynikające z błędnego myślenia tych ludzi .Pozdrawiam .[/quote'] najważniejszy jest płodozmian, zimowe, jare, okopowe i tak w koło, żeby ziemia działała, jeżeli przemili jedno i wkoło do tego chemia to nie ma co się dziwić że potem wszystko choruje, a wracając do tematu to polecam eko-słoma i mocznik, jeżeli stosujesz opryski typu roundup to nie dziw się że potem ph gleby jest niskie czyli kwaśny odczyn, podejrzewam że chodzi ci o azot w polu to może lepszym sposobem byłoby sprzedać słomę a zasiać motylkowe aby naturalnie za azotowało pole:) temat woda a decyzję i tak podejmiesz sam Quote
rafaello3 Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 kolego kwiato5 nie wiem co to jest ta eko słoma ,ale opryskiwanie słomy ,czy innej materii organicznej mocznikiem to jest ogromny błąd .Co do płodozmianu ,to chyba każdy wie ,że to jest podstawa co ma choć ułamek pojęcia o rolnictwie i nie musi kończyć szkół .Sprzedawanie słomy jest przestępstwem ,jak dla mnie ,ale jak ktoś chce sam sobie krzywdę robić ,to mi nic do tego.Kolejna sprawa to motylkowe ja sieję łubin i mieszanki z grochem i powiem wam ,że dość dobre plony zbieram ,bo łubinu nawet 3 tony z ha ,ale w tym roku będzie znacznie słabiej bo susza zrobiła swoje ,a mieszanki w granicach 4-5 ton wszystko zależy od pogody.Ja stawiam na kukurydzę i żywe organizmy to będzie podstawa w moim gospodarstwie na najbliższe lata ,a na słabej ziemi ziemniaki jako ten czynnik poprawiający strukturę gleby Quote
Rico Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 u siebie wolę słomę zebrać i mieć spokój, obornik, po żniwach, wapno w zależności od kwaśności itd. u mnie dominuje pszenica zimowa, buraki pastewne i proso, w tym roku zasiałem wykę na ziarno i jestem ciekaw jakim będzie przedplonem pod pszenicę, wiem że dodaje dużo azotu do gleby, na następny mam zasiać połowę swojego areału właśnie wyką. Quote
agnes110580 Posted July 29, 2014 Report Posted July 29, 2014 Witam,proszę o poradę czym spryskać słomę po żniwach, około 11h pszenicy średniej, gęstej więc słomy jest sporo.Co proponujecie z tym zrobić Quote
krys Posted July 29, 2014 Report Posted July 29, 2014 Ja proponowałbym AGROSŁOME z dodatkiem mocznika lub bez http://allegro.pl/agrosloma-20l-nawoz-azot-mineralizacja-rozklad-i4453046460.html Quote
agnes110580 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Cześć Krys,stosowałeś już ten preparat ? Quote
henryk Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 ja zawsze pryskam tylko rozpuszczonym mocznikiem-25-35kg/ha i 300l. wody-pozdrawiam Quote
henryk Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 właśnie pytam się dlaczego nie pryskać mocznikiem,zawsze pryskam i jest ok.,chyba dlatego ze mocznik jest tańszy niż te wynalazki ,a może nie mam racji może ktoś lepiej to wyjaśni ale sam sprzedawca z uśmiechem na ustach mi powiedział że mocznik zrobi to samo co te środki ostatnio bardzo przereklamowane,no cóż mamy duży wybór i każdy robi wg. własnego uznania-pozdrawiam Quote
Łosiek Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Najskuteczniejszym środkiem do oprysku resztek pożniwnych zarówno po pszenicę jak i po kukurydzy jest Akra Stroh.Zastosowanie AKRA Stroh R. pozwala rozbić cząsteczki organiczne pozostałości plonów (celuloza i lignina). W ten sposób nie jest wymagane doprowadzenie dodatkowego azotu. Quote
rafaello3 Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Ja stosowałem w tym roku EM plus na obornik i zobaczymy ,jak to będzie na wiosnę ,bo pole mam zaorane .Wcześniej stosowałem pod ziemniaki i efekt w pierwszym roku stosowania mnie zadziwił .Mimo suszy ziemniaki plonowały rewelacyjnie i towar miałem pierwsza klasa ,nie stosowałem nawozu ,ani oprysku przeciw grzybom ,tylko emy .Ziemniaki te same obok nie pryskane emami plon słaby wydały . Quote
waldek6530 Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 A co to są te "emy" jestem początkującym rolnikiem i z ciekawością czytam Wasze posty. Quote
rafaello3 Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 http://www.bioemy.pl/ poczytaj sobie waldek o emach .Jedyny minus tego jest taki ,że na początku trzeba wydać kasę ,żeby w kolejnych latach się zwróciło . Quote
prometeusz Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 kolego a czy można to stosować np. na truskawki i maliny zarówno przed jak i po zbiorze? Quote
Recommended Posts