Czarekmarek Posted July 29, 2014 Report Posted July 29, 2014 Witam.Mam problem.Mam trzy psy, co jakiś czas pojawiają się na nich pchły. Kupuję wtedy taki środek co się rozlewa na karku i na jakiś czas jest spokój.Przy ostatnim ataku pcheł zauważyłem jednak coś złego. Otóż mam w stodole trochę kilkuletniego siana i słomy. Nie trzymam już zwierząt, więc psy sobie tam śpią. W tym sianie zalęgły się pchły. Psy od kilku dni tam nie śpią, nawet nie wchodzą, a przejście przez stodołę kończy się tym, że pchły obsiadają człowieka z góry na dół. Z reguły idzie się z nich otrzepać i iść dalej, ale chciałbym to cholerstwo jakoś wytępić. Boję się, że zalęgną się na taką skalę, że wlezą też do domu (psy w domu nie bywają). Macie jakieś sprawdzone sposoby? Dwie godziny temu spryskałem siano i cały przejazd w stodole środkiem który kupiłem u weterynarza (K-Othrine 2,5 Flow, 30ml), jednak zastanawiam się czy pchły siedzące gdzieś w głębi tego siana zostaną zdrowe jak przysłowiowe ryby. Siana nie chciałbym się pozbywać bo dzięki niemu nie mam mrozu w piwnicy Z resztą wywiezienie tego siana podczas gdy te pchły tak atakują to byłaby katorga. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Wspomniany środek powinien tutaj pomóc,spryskaj wszystko dokładnie i zobaczysz,że będą efekty. Poza tym u psów zainwestuj również w specjalne obroże przeciwpchelne,z doświadczenia wiem,że są skuteczne. Quote
sianokosy Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Witam.Mam problem.Mam trzy psy' date=' co jakiś czas pojawiają się na nich pchły. Kupuję wtedy taki środek co się rozlewa na karku i na jakiś czas jest spokój.Przy ostatnim ataku pcheł zauważyłem jednak coś złego. Otóż mam w stodole trochę kilkuletniego siana i słomy. Nie trzymam już zwierząt, więc psy sobie tam śpią. W tym sianie zalęgły się pchły. Psy od kilku dni tam nie śpią, nawet nie wchodzą, a przejście przez stodołę kończy się tym, że pchły obsiadają człowieka z góry na dół. Z reguły idzie się z nich otrzepać i iść dalej, ale chciałbym to cholerstwo jakoś wytępić. Boję się, że zalęgną się na taką skalę, że wlezą też do domu (psy w domu nie bywają). Macie jakieś sprawdzone sposoby? Dwie godziny temu spryskałem siano i cały przejazd w stodole środkiem który kupiłem u weterynarza (K-Othrine 2,5 Flow, 30ml), jednak zastanawiam się czy pchły siedzące gdzieś w głębi tego siana zostaną zdrowe jak przysłowiowe ryby. Siana nie chciałbym się pozbywać bo dzięki niemu nie mam mrozu w piwnicy Z resztą wywiezienie tego siana podczas gdy te pchły tak atakują to byłaby katorga. [/quote'] Szczerze mówiąc to wywaliłabym to siano. Ani to higieniczne, ani zdrowe. Mróz w piwnicy możesz powstrzymać na inne sposoby... Quote
krzysiek78 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 u weterynarza kupisz preparaty w sprayu na pchły. Quote
Monk Posted April 9, 2015 Report Posted April 9, 2015 Jeżeli chodzi o zwięrzęta, to wygodnym rozwiązaniem są obroże. Ale same w sobie nie zabezpieczą wystarczająco zwierząt. Dobre są też pianki w sprayach. Oj jest tego, tylko trzeba to zrobić kompleksowo. Quote
Halifaxx Posted April 24, 2015 Report Posted April 24, 2015 Bardzo trudno się tego ustrojstwa pozbyć. Mówię z doświadczenia. Trzeba użyć sporej ilości chemii. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Preparaty na pchły kupisz w kazdym sklepie zoologicznym,nie musisz iśc akurat do weterynarza aby specjalnie Ci je przepisał,chyba że chcesz po prostu udac się na kontrolę ze swoim psem,wtedy jak najbardziej warto. Quote
Recommended Posts