marcink90 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Witam mam taki problem otóż ostatnio pękło mi cięgło od sprzęgła w 60-ce. Kupiłem nowe założyłem i skręciłem (skróciłem) tak żeby było dość sztywno a pedał sprzęgła miał lekki luz. Problem polega na tym że ono samo podczas pracy się odkręca (wydłuża) tak że raz na tydzień muszę to podkręcać. Czemu tak się dzieje? Bo nie ma tam żadnego zabezpieczenia, a może ważne jest którą stroną jest to cięgło założone Quote
massay1 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Na środku masz łącznik z prawym i lewym gwintem (śruba rzymska) którym regulujesz długość. Po stronie z prawym gwintem ma być nakrętka do kontrowania. Quote
marcink90 Posted July 30, 2014 Author Report Posted July 30, 2014 Na środku masz łącznik z prawym i lewym gwintem (śruba rzymska) którym regulujesz długość. Po stronie z prawym gwintem ma być nakrętka do kontrowania. No to ja właśnie to skręciłem i się kurestwo cały czas odkręca nie wiem czemu. Może cięgło wadliwe? Quote
lottomito Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 hahaha jak zakontrowane to nie możliwe żeby się odkręciło. Powinny być dwie nakrętki. Jedna do skracania a droga do kontrowania tak mniejsza. Jak ustawisz sobie długość taką jaką chcesz trzymasz kluczem tą długą nakrętkę a tą małą dokręcasz do dużej do oporu. Tak żeby "soki" puściła. Nie ma prawa się odkręcić. A jak nie postawi oporu to gwint zepsuty i wymiana łącznika. Quote
marcink90 Posted July 30, 2014 Author Report Posted July 30, 2014 hahaha jak zakontrowane to nie możliwe żeby się odkręciło. Powinny być dwie nakrętki. Jedna do skracania a droga do kontrowania tak mniejsza. Jak ustawisz sobie długość taką jaką chcesz trzymasz kluczem tą długą nakrętkę a tą małą dokręcasz do dużej do oporu. Tak żeby "soki" puściła. Nie ma prawa się odkręcić. A jak nie postawi oporu to gwint zepsuty i wymiana łącznika.A jednak się odkręca przecież nie zmyśliłem to sobie kupię nowe cięgło i zobaczę co wtedy Quote
massay1 Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Powiem szczerze że nie umiem ci pomóc. Jedyne co mi do głowy przychodzi to skręcić na na kleju do gwintów. Quote
marcink90 Posted July 31, 2014 Author Report Posted July 31, 2014 Powiem szczerze że nie umiem ci pomóc. Jedyne co mi do głowy przychodzi to skręcić na na kleju do gwintów. Dziś kupiłem nowe cięgło i wszystko jest ok. To była wina tego starego że się odkręcało było wadliwe, już gdy pierwszy raz zakładałęm ciężko się skręcało widocznie coś z gwintem było nie tak Quote
Recommended Posts