macias_1@wp.pl Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 witam czy juz ktos z was zniwowal w tym roku??Jezeli tak to jakie plony zyta z h?? Quote
garzew Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 Widziałem że niektórzy już próbowali wjechać w żyto ale tam gdzie było położone to jednak jeszcze trochę było wilgne, i zjeżdżali z pól, podobno drobiazg leci - może je za szybko przypaliło słońce Quote
macias_1@wp.pl Posted July 21, 2014 Author Report Posted July 21, 2014 u mnie 6 klasa i pali jak niewiem...ja wczoraj sciolem 1,35h i uleciala jedynie nedza..dwie tony zgarnelem no zal Quote
p1a2w3 Posted July 21, 2014 Report Posted July 21, 2014 ja żyto zacząłem golić w środę hybrydowe sypło 5.5 z ha a zwykłe ponad 3 słamu to mam 45 beli z ha Quote
macias_1@wp.pl Posted July 22, 2014 Author Report Posted July 22, 2014 p1a2w3 a jaka klasa ziemi?? Quote
rafaello3 Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Ja dzisiaj wjechałem na pisaki i żyto populacyjne buja mi się na 6,7 klasie 3 tonki dobre ,ale nawozu i odżywek poszło na to pole .Natomiast jęczmień jary po kuku na 5 i 6 klasie z wypaleniskami sypnął 4 mocne tony z ha i ziarno jest piękne grube mimo suszy ,ale też nawozu ładnie zastosowałem ,odżywek i na grzyba opryski były 2 zabiegi .Mieszanka jęczmień ,owies groch na 5,6 klasie też dała plon mocne 4 tony z okładem ,nawozy ,zabiegi takie same jak poprzednio .Pszenżyto ozime pigmej na 4 i 5 klasie częściowo wypaleniska są dwa sypnęło 5 ton z okładem na polu 2 rok po kuku na ziarno.Na tym polu stosowany był obornik .Mam też 3 ha pszenżyta Borwo ,ale jeszcze miejscami jest zielone .A reszta czeka na swoją kolejkę do skoszenia ja żyto zacząłem golić w środę hybrydowe sypło 5.5 z ha a zwykłe ponad 3 słamu to mam 45 beli z ha Kolego co za odmiana hybrydy i możesz powiedzieć ile nawozu zastosowałeś i jaką ochronę .Anty wylegacz też ? Quote
p1a2w3 Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Ja dzisiaj wjechałem na pisaki i żyto populacyjne buja mi się na 6' date='7 klasie 3 tonki dobre ,ale nawozu i odżywek poszło na to pole .Natomiast jęczmień jary po kuku na 5 i 6 klasie z wypaleniskami sypnął 4 mocne tony z ha i ziarno jest piękne grube mimo suszy ,ale też nawozu ładnie zastosowałem ,odżywek i na grzyba opryski były 2 zabiegi .Mieszanka jęczmień ,owies groch na 5,6 klasie też dała plon mocne 4 tony z okładem ,nawozy ,zabiegi takie same jak poprzednio .Pszenżyto ozime pigmej na 4 i 5 klasie częściowo wypaleniska są dwa sypnęło 5 ton z okładem na polu 2 rok po kuku na ziarno.Na tym polu stosowany był obornik .Mam też 3 ha pszenżyta Borwo ,ale jeszcze miejscami jest zielone .A reszta czeka na swoją kolejkę do skoszenia [hr']ja żyto zacząłem golić w środę hybrydowe sypło 5.5 z ha a zwykłe ponad 3 słamu to mam 45 beli z ha Kolego co za odmiana hybrydy i możesz powiedzieć ile nawozu zastosowałeś i jaką ochronę .Anty wylegacz też ? odmiany nie pamiętam muszę poszukać zeszyt z odmianami bo na każdym polu jest inna odmiana ja dałem polifoske 8 3 rozrzutniki obornika popryskałem na mietłe i to wszystko a zyto się nie polegnie bo siane jest na 6 kl (piaski) miałem kosić owies, pszenżyto jęczmień ale przyszła burza Quote
muzyk Posted July 23, 2014 Report Posted July 23, 2014 Ponad 2 tyg. temu zebrałem jęczmień ozimy było ok.6tzh mogło byc więcej ale przy gesto mi się zasiało.Jutro miałem kosić pszenżyto ale niestety deszcz mi przeszkodził.Pozdrawiam. Quote
przemek2092 Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 MI żyto hybrydowe oddało ok 5 ton z ha, tyle że sporo mi sie położyło i kłuska tam wyginęły, żeby nie ten fakt było by sporo lepiej. Pszenżyto oddało też dobre 5 ton na 4 klasie, jak na moje warunki glebowe jak na razie jestem zadowolony Zobaczymy jak dalej Quote
adam1208 Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Witam, ja jutro zamierzam zacząć ciąć ze względu na pogode nie dało rady wcześniej ;/Jak na razie ścięty tylko jęczmień ozimy, jakies 10t/ 2,2 ha ... Quote
olimp72 Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 U mnie jak cieli zwykłe żyto to 2,5t z ha ja jeszcze nie ciąłem nic bo było nie dojrzałe zobaczymy teraz jak wyschnie. Quote
garzew Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Ja miałem dziś wystartować ze żniwami ale pogoda nie pozwoliła, chociaż trochę deszczu nie zaszkodzi bo mi buraczki słabo wschodziły chociaż i dla zbóż podobno deszczyk przed zbiorami też jest dobry, mój tata zawsze mówi że lepiej żeby trochę zrosiło ziarno to słońce potem je dopraży jak należy, żeby było odpowiednio dojrzałe Quote
adam1208 Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Witam ja nadal nic nie ściołem Mam nadzieje że nie będzie już padać i w poniedziałek zetne chociaż owies bo boje się że wyleci... Quote
Tofik Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Witam a ja jedna pszenice mam z głowy, co prawda było wyjezdzane 3 razy no ale sie udało a jak po niedzieli będzie pogoda to i druga pod kozik pójdzie.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 26, 2014 Report Posted July 26, 2014 Ja dziś od 9 to 19,30 na kombajnie, ale szału nie ma słabo sypie Quote
Tofik Posted July 26, 2014 Report Posted July 26, 2014 A co tak Robercie dziś szatkowałeś? jeśli można spytać Ja mam na zamiarze jutro drugą pszenice zaatakować o ile nie będzie padać Quote
Robert ;-) Posted July 26, 2014 Report Posted July 26, 2014 Żyto pszenzyto ale u ludzi swojego to trochę złapałem tez myślęzże jutro się coś ciapnie ale po południu Quote
Tofik Posted July 26, 2014 Report Posted July 26, 2014 hehe to takie buty:) zawsze to jakiś dodatkowy grosz.Ja jutro też liczę na popołudnie ale wszystko zależy jaki będzie dzień poza tym mam na zamiarze słomę sprasować tyle że tydzień leży i sporo w nią nabiło tak więc trzeba rano jechać i ją trochę przetrzepać to może da rade i sprasować. Quote
Rico Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 no widzę chłopaki działacie ja u siebie jeszcze poczekam bo w polu błoto, a tak poza to po niedzieli chciałbym żyto i jęczmień jary położyć, potem pszenicę ale to za tydz dla pewności, zo0stanie mi tylko p-roso na września i wyka Quote
Robert ;-) Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 No ja dziś cielem żyto i pszenzyto i trochę owsa i tu niespodzianka owies sypał najlepiej .na jutro zostało mi z 70 ar owsa i po zniwach u mnie;-) Quote
kubusjettaII Posted July 27, 2014 Report Posted July 27, 2014 szczęściarz... ja u siebie jeszcze kłosa nie położyłem... Quote
adam1208 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 No witam u mnie w końcu pogoda i dziś kłade owies o 11 ma przyjechać kombajn.Jak będzie miał czas to zetne też przenżyto . Quote
Robert ;-) Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Żniwa u mnie skończone teraz sloma mi została. do zwiezienia. Quote
Recommended Posts