adam1208 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Owies i pszenżyto położone.. Jeszcze żyto i pszenica ... Quote
Tofik Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 Ja pszenicę wczoraj skończyłem więc jestem na półmetku bo zostało mi proso ale ono dopiero kolo wrześniaPozdrawiam Quote
p1a2w3 Posted July 28, 2014 Report Posted July 28, 2014 ja po żniwach dziś goliłem mieszaki jeszcze słoma jak nie popada to jutro zbiorę w mojej okolicy po żniwach było od tygodnia tylko na polu były zboża jare jutro muszę polalerzować i podorywka (ale jak popada ) Quote
Kimek Posted July 29, 2014 Report Posted July 29, 2014 Sołtysowi z 4 klasy sypało 4 tony leciutko Quote
p1a2w3 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 ja już po jeszcze mi zostało 20 arów słomy i 2 ha gryki ale gryka to na jesien Quote
przemek2092 Posted August 1, 2014 Report Posted August 1, 2014 A ja już podorywkę skończyłem teraz czekam na lekkie słoneczko i brony i spokój na jakiś czas Quote
przemek2092 Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Jak tam u was juz koniec ? U nas jeszcze troche zostalo ale co wyjada to burza i tak codziennie, drugi tydzien juz taka pogoda Quote
Robert ;-) Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Ja swoje skaczylem w poniedziałek a wczoraj ogólnie koniec dokosilem znajomemu i kombajn a kolkach stoi;-) Choć na polach jeszcze jest trochę zbóż a pogoda była super przez tydzień do wczoraj aż przyszła burza . Quote
Rico Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 panowie i panie wczoraj wieczorem w powiecie opatowskim padał grad wielkości jaj, w większości mam zniszczone plony, w tym pszenicę zimową proso zostały same łodygi, buraki dostały poważnie wyka leży wyłuskana, na szczęście dachy całe i tutaj pytanie w sprawie żniw: co dalej mam zrobić bo jest nie ciekawie? Była komisja z urzędu gminy i tyle, co dalej? Quote
Tofik Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Witam współczuje bo w 2010 miałem podobną zadymę że pola mi wyczyściło skutek tego byl taki że z gminy dostałem 300zl:) i umorzyli mi 2 raty krusu ot tyle było całej pomocy a i jeszcze można bylo wziąć kredyt na mały procent tak że moja gmina za bardzo sie na pomoc nie wysiliła.Co do strat w plonie no to musisz sie Sławku zastanowić czy jest sens w ogóle to kosić bo jak coś zostało no to może warto skosić byle koszta koszenia nie były większe od plonu no a jak na polu nie wiele zostało no to chyba pozostało ci ściąć i zaoraćPozdrawiam Quote
Rico Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 około 40 % pszenicy poooooszło, z prosa same łodygi a obok leżą kiście, o podatku już wspomnieli od razu, o krusie jeszcze nic nie wiem, a jak będzie jakaś kasa od wojewody to też dostaniemy, kwestia władz powiatu hmm. Liczyłem chociaż na proso aby dachy odnowić, a teraz porażka na maxa Quote
Tofik Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 Czyli coś z pszenicy powinieneś zabrać no a proso najwyraźniej do ścięcia i zaorania:( Co do krus-u i podatku to mogłem wybrać jedno a jako że krus mam większy od podatku no to był wybrany krus. Co do dachów no to nie ma co sie łamać bo co sie odwlecze to nie uciecze dlatego jak za bardzo nie lubię planować bo różnie może sie wszystko ułożyć więc najczęściej działam jak mam kasę w kieszeni:)Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 Ale dzisaj u mnie w okolicy ruszyli ostro ci co nie skończyli jeszcze a u was jak tam ? wszyscy skończyli ? Quote
adam1208 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 No ja dziś zdązyłem zwieść słome przed ostrym deszczem. Jutro może zaczne podorywke troche. W okolicy jeszcze sporo zboża stoi nie ścięte. Quote
damianus87 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 ja tez zakonczylem zniwa, pola zgruberowane i posiałem poplon z myslą o zebraniu na pasze... ale u nas wcale nie pada i susza w polu wiec nie wiem jak sie uda ten poplon... w jednym miejscu ciagle leje, w drugim wcale ... Quote
waldi 1979 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Witam,U mnie wczoraj wieczorem kosił pszenicę jarą jeden kawałek 0.3 ha i miał przyjechać kończyć dzisiaj 2.2ha,ale w nocy i nad ranem tak dolało,że na razie nic z tego.Nawet na podorywkę za mokro,ciągnik będzie się kopał.POZDRAWIAM. Quote
przemek2092 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 U nas tez dzisaj dolalo znowu, na szczescie ja mam juz koniec ale reszta bedzie miala problem z wjechaniem w pola z dwa, trzy dni Quote
przemek2092 Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 U mnie w okolicy sloma jeszcze niektorym zostala tak to juz prawie zboz nie ma szkoda bo na polach robi sie juz szaro co przypomina ze niedlugo jesien Quote
kubusjettaII Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 u nas w okolicy to z połowa jeszcze na polu stoi, słomy też sporo nie poprasowanej Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 U mnie już dawno po zniwach ale jeszcze widziałem nie skoszone zboże ale to wyjątki. Quote
przemek2092 Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Lada dzien i u was skończą wszyscy i wątek można uznać za zamknięty i otwierać np. jesienne prace xD Quote
Tofik Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Jak to uznać za zamknięty? jak ja żniwa skończę we wrześniu:) bo proso jakoś z początkiem września powinno być gotowe no chyba że przygrzeje no to może z końcem sierpnia. Tak to praktycznie u ludzi jest po żniwach jedynie u nie licznych coś na polach pozostało albo u tych co nie mogli wiechać na pole bo zbyt podmokle mają ale oni to już raczej rarytasu nie zbiorą o ile w ogóle coś zbiorąPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 A to masz rację ale tak jak mówisz są to wyjątki gdzie coś po prostu sie nie udało, raczej nie z winy człowieka u nas w niedziele dożynki i pewnie większość będzie je świętowała już ze spokojną głową bo plony zebrane Quote
lottomito Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 U nas też dożynki w niedzielę ale jeszcze ludzie mają masę pól nie skoszonych. Ale kokosów nie będę mieć z tego co stoi jeszcze w polu. Nie dość że zboże już się sypie to łany szare jakby to dojrzały rzepak był a nie pszenice i owsy. Quote
pawel98k Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 u mnie zostal 1 ha owsa ale połowa juz obleciala bo co drugi dzien burze i ciągle mokro w polu w okolicach jeszcze wiele zboza niepokoszone Quote
Recommended Posts