Vademecum Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 Teraz jestem na dolnym śląsku i po kuku widać że wody niema, liście pozwijane na kaktusa, Quote
Robert ;-) Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 No to przykre drugi rok masz w plecy.... ale z naturą nie wygra ,rolnik zawsze ma pod górke , kiedy był deszcz potrzebny to nie padało a teraz jak by pasowała pogoda słoneczna to pada i ma padać w najbliższych dniach Quote
simson54 Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 a ja dziś byłem na polu pszenica pszenżyto i jęczmień jary niby twarde ziarko ale drobne ale zdarza się że i jeszcze kłosy są na pół zielone tak pojedynczo trzeba czekać jeszcze kilka dni ja się nie palę gnoju namłócić i później przerzucać na górze nie mam chęci Quote
Robert ;-) Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 Ja też czekam cierpliwie ,ale jakby wcześniej skosił to poplony miały by wiecej czasu na wzost Quote
simson54 Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 ja się zastanawiam czy siać poplony po żniwach czy nie i tak część pola będę pryskać bo widzę że perz mam ale zasiałem wiosną gorczyce na takim nieużytku gdzie chce zrobić pole i nawet ładna wyrosła po żniwach trzeba będzie ją zaorać Quote
Vademecum Posted July 25, 2019 Report Posted July 25, 2019 jak żniwa ? moje zboża miękkie jeszcze , a ja jestem na etapie składania przenośnika zbożowego z nowych elementów z NH bo do MF niema żadnej zębatki. W sobote mam dostać wały z spasowanymi zębatkami ( znalazłem nadwymiar ) od tokarza. Wał przenośnika w MF ze ślimakiem spod sit ma 52 mm i jest pełny - zadziwia mnie masywność tej maszyny. Quote
Vademecum Posted July 25, 2019 Report Posted July 25, 2019 mój słonecznik ma 60 cm i nie kwitnie jeszcze , oklapnięty tak że ziemie widać a siany początkiem maja, deszcz jak przyjdzie to mi żytko porośnie. Quote
Robert ;-) Posted July 26, 2019 Report Posted July 26, 2019 No to masz troche pracy ja nabdzien dobry rozrusznik i alternator maiałem do wymiany , żniwa w sumie dzień czasu ale rozłożone na dwa dni, plon super dużo lepiej jak rok i dwa lata temu owies super oddał pszenżyto gorzej jakieś 4,7 tony z 1,1 ha żyto jakieś 2,9 z 6klasy ,owies z 87arów 4klasy trzy zbiorniki (co wchdzi1,5t pszenicy) jest git Quote
simson54 Posted July 28, 2019 Report Posted July 28, 2019 po żniwach ogólnie to szalu w tym roku nie było klasa ziemi 4 w mojej okolicy jak zapytałeś kogoś o wiosenne zboże to mówił żeby lepiej nie pytac aa zimowe niebo lepiej ale bez rewelacji jakiejkolwiek Quote
Robert ;-) Posted July 28, 2019 Report Posted July 28, 2019 A u mnie w okolicy jare lepiej oddały Quote
Vademecum Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 jare bardziej wrażliwe na brak wody, ja to jeszcze nie zacząłem. Quote
Robert ;-) Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 Jest jesszcze zboża na polach ,żyto stoi owies ale już większość skoszona ,ja dziś prubawałem słome kręcic ,to tak sucha że nie szło, ale za to wieczorem dolało pożądnie, to może kuku i trawa odżyje bida schnie kuku a trawa nie rośnie Quote
Vademecum Posted July 30, 2019 Report Posted July 30, 2019 u mnie też dolało, dobrze że gradu nie było chociaż w polach dalej to niewiadomo, cza iść tam. U mnie lubi tak z jednej strony góry popadać a z drugiej słońce albo grad. Quote
Robert ;-) Posted July 30, 2019 Report Posted July 30, 2019 No może nie narobiło ci szkód, u nas kilka km ode mnie dwa tygodnie temu poladał grad to znajomy mówi że ze dwie tony owsu na polu zostalo, dziś ładny dzień, ciepło i słonce to słome osuszy może da się skręcić Quote
Vademecum Posted July 30, 2019 Report Posted July 30, 2019 grad omłuci... u mnie dziś to samo zapowiadają , zaduch oby wytrzymało pare godzin to gradu nie będzie. wracam z krk. z łożyskami to nad balicami czarno, jakiś kataklizm w powietrzu, do mnie 20 km. to może sie nie załapie na szybszy omłot. Quote
Robert ;-) Posted July 30, 2019 Report Posted July 30, 2019 Oby nie sięgło ,szkoda było by zbiorów Dziś skręciłem ze 30 pare belek i jak nie doleje i porobocie ,a teraz pięknie słonko świeci.... jak pech to pech:-( ,może jutro sie skończy a zostało wiecej jak połowa do belowania , u mnie już podorywki robią poplony sieją. Quote
simson54 Posted July 30, 2019 Report Posted July 30, 2019 a ja jutro startuje z wapnem po ściernisku Quote
Vademecum Posted August 4, 2019 Report Posted August 4, 2019 ja dziś po 4 starcie wpadłem w bezłuskowy , prawie 5 ha i niema 10 ton - ilość poraża beznadzieją Jak wziąć wieche w ręce to tylko u dołu coś jest a góra pusta. 4 razy sie zbierem bo przycbodziły hmury i zaczynało padać ale tak tylko pokropiło.jutro przystawiam sie do żyta, ale bida będzie bo wszystko na ziemi, lisy pokopały za myszami a sarny przydeptały do ziemi. nie chce to schnąć, mokre dlatego padło na owies, pszenice u mnie czarne ale mokre wszystko - dobrze że stoji w 90 % Quote
Vademecum Posted August 7, 2019 Report Posted August 7, 2019 żyto dało 4 tony, a pszenica sporo sypnęła ale nie skończyłem bo popadało dość mocno. Puki co przywiozłem 4 zbiorniki pod 4 tony każdy, może będzie jeszcze jeden , może nie pełny ale na pole 3 h to robi wrażenie, pszenica cieńka , pomyśleć ile mogło by być - maliny na tym polu wyschły do cna. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2019 Report Posted August 8, 2019 No to dobrze że to choc ci się udało,gdyby nie ta susza było by super ekstra a tak ,jest tylko dobrze przynajmniej u mnie Quote
Vademecum Posted August 8, 2019 Report Posted August 8, 2019 no tak, nad podziw dobrze. Jeszcze jęczmień mi tylko został - ponad 20 ha. trzyma mnie transport i magazynowanie bo bym to zgryzł w 3 dni, ale w pojedynke nie naszaleje. Quote
Vademecum Posted August 11, 2019 Report Posted August 11, 2019 połowe jęczmienia poszło ale około 2.2 tony , także tu szału niema . Quote
Vademecum Posted August 13, 2019 Report Posted August 13, 2019 jeszcze niecała piątka do skoszenia, ale rozlało sie - nawet dobrze to poszło. Teraz przysłowiowe lizanie ran Quote
Recommended Posts