Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja najwcześniej zaczynałem żniwa 2 lipca, ale to w czasach zanim pojawiły się kombajny. Najpóźniej kosiłem zboże, żyto i owies  na wsi gdzie nie można było wjechać to 14 września. Zwoziłem zboże w snopkach najpóźniej 5 września. Najpóźniej koszone zboże o którym słyszałem to koszenie żyta 28 listopada. Rolnik pozwał SKR że mu późno skosił i były straty. Prezes SKR tłumaczył się przed sądem że mieli tego roku (1988) dużo zleceń i ostatnie zlecenia koszenia kombajnem zboża były realizowane w grudniu.

Dzisiaj zacząłem przygotowywać kombajn do żniw. Jak dotychczas sprawdziłem że stoi w garażu i że w lewym tylnym kole nie ma ciśnienia powietrza. Pozdrawiam!

Posted

Obejrzałem kombajn. Po uruchomieniu były drgania, ledwo wyczuwalne, jakby źle wyważona młocarnia. Ponieważ sam wyważałem więc zabrałem się za skrzynię bo wydawało mi się że ma luz. Okazało się że wałek zdawczy w miejscu łożyska igiełkowego jest wydarty. Zamiast 30,0 mm ma 28,8 mm. I robota. Wał będzie na środę albo zregenerowany (zeszlifowany i wciśnięta bieżnia łożyska) albo dorobiony. Ten wał wymieniałem dwa lata temu. Materiał kiepski i niezahartowany odpowiednio.

Czasy takie że teraz na wszystkim musisz się znać i wszystko sprawdzić. Pozdrawiam!

Posted
może w używkach szukać. z drugiej strony po takim postoju długim może coś kurzu odpadło z młocarni i ma drgania. cza troche pomosić i sprawdzić te bicia. luz na wałku też swoją drogą
Posted
jak widze że ktoś podaje u niego pół ceny niż u konkurencji to wiadomo że coś nie jest zrobiona jak w książkach piszą. Z drugiej strony to u mnie poci sie ta przekładnia ale puki raz na sezon leje tam z litre i nie brakuje , oczywiscie kontroluje , to nie zamierzam tam grzebać. mnie zresztą czeka kupno kmbajnu w przeciągu kilku lat. Kuku mi rudego do kombajnu ściągnęła....
Posted

Mechanik co mi robił wariator powiedział że dorobi cały wałek i koszt tej przyjemności to 650 zł, więc podobnie. Będzie dorabiał jeżeli nie da się wcisnąć bieżni na ten stary. Ma być na poniedziałek, ale muszę być w Piotrkowie Tryb. Zobaczę w w środę co zrobi, wprawdzie we wtorek mam spotkanie z panem"smutnym", ale trzeba myśleć pozytywnie więc środa zostaje. Muszę pomyśleć o oleju do tej skrzyni. Powinien być tam Platinum Gear LS 80W-90 lub równorzędny. Nie wiem jak jest w innych kombajnach, ale tu chyba nie działa zasada olejów rolniczych i do skrzyni (wszystkich) Fergusona należy stosować inny olej niż do silnika. Dziwne?! W hydraulice normalnie olej silnikowo-przekładniowo-hydrauliczny (Orlen OIL AGRO STOU 10W-30). Ciekawe że nawet w zestawie dopuszczalnym nie występuje żaden 20W-40, a przecież jest to olej bardziej lepki.

Właśnie w trakcie pisania postu dostałem informację że mam wyznaczony koniec żniw na 14 sierpnia. Gość z mazowieckiego bierze kombajn na tydzień do 10 dni. Brał w poprzednie lata i zawsze zwracał w stanie nienagannym i zatankowanym bez względu czy brał zatankowany. Pozdrawiam!

Posted

ja wszędzie wale 6 przekładniowe. nawet do hydrauliki mf kombajn. z uwagi że pompa już na gorąxym oleju nie dźwigała. hipol 6 sprawił że wiele lat jeszcze daje rady. Do nowej maszyny szukałbym oleji zelcanych, ale jak mam wydać 6 tysi na pompe to spró owłem z gęstym olejem.

Na tym moim uniwersaliźmie jeszcze nie straciłem.

Posted
kolego, ja mając w pamięci to co było tu na forum pisane o olejach zamierzam troszke zweryfikować moje podejście do bipolu 6. Odpuszcze go w zdrowych układach hydraulicznych. Po powrocie zamówie beke superolu cc, mam wymiane we wszystkich silnikach a przy okazji wym. w skrzyni w mf 255.
Posted

Grochy i rzepaki ostro jadą a na dniach pewnie zaatakują pszenice

Ja mam w planie pszenice atakować w środe a jak wyjdzie to sie zobaczy najpierw trzeba jakiś kombajn znaleźć :(

Pozdrawiam

Posted

U nas dziś kosza dość intensywnie , owsy się odmładzają zbożehjako tako stoi to ziele nie przerasta

Miałem niby zacząć w piątek ale chyba jutro pykne pszenzyto i żyto na następny dzień taki sam zestaw, owsy za jakieś parę dni i po żniwach,7 ha to na luzie się skosi;-)

Posted

kolego, ja mając w pamięci to co było tu na forum pisane o olejach zamierzam troszke zweryfikować moje podejście do bipolu 6. Odpuszcze go w zdrowych układach hydraulicznych. Po powrocie zamówie beke superolu cc, mam wymiane we wszystkich silnikach a przy okazji wym. w skrzyni w mf 255.

CC sobie odpuść.  Dobry olej ale jedynie do łańcucha piły. Ja w silniku zostaję przy ORLEN OIL AGRO STOU 10W-30. Drogi ale wiem za co płacę. Silnik jak rozbierzesz czyściuteńki. Pozdrawiam!

Posted

Ja już po żniwach wczoraj pszenica została skoszona a i na słomę mam chętnego tzn. gość sam beluje i zabiera i teraz moje pytanie ile można zawołać z taka bele słomy?

Pozdrawiam

Posted
Rozlecialy się łożyska na jednym z dwóch napinaczy pasa od silnika na główne kolo co pędzi wszystkie odbiorniki, zero jazdy ale dwie godziny i poszło dalej ;-), został mi tylko owies, część słomy mam zwinietą resztę zrobię jutro rano jak będzie pogoda
Posted

Ja już po żniwach wczoraj pszenica została skoszona a i na słomę mam chętnego tzn. gość sam beluje i zabiera i teraz moje pytanie ile można zawołać z taka bele słomy?

Pozdrawiam

Właśnie jaka jest obecnie cena słomy bo wczoraj słyszałem że ktoś w mojej okolicy podobno za słomę na polu wział po 600 zł za ha?

Posted

Lepiej liczyć za bele,wiadomo kupujący sam beluje to dobrze dobije ,

u ciebie wyszło by jakieś 20 zł za sztukę , liczę wedle słomy jaką ja wczoraj wieczorem robiłem , niecały hektar wyszło mi 25kulek tak mniej wiecej , wiadomo słoma a sloma to różnica.

Posted

Dzisiaj pierwszy raz wyjechał kombajn. Pożyczył sąsiad. Przed wyjazdem padnięty okazał się alternator. Diody co najmniej dwie padły i spaliły regulator. Wziąłem po regeneracji i różnica taka że regulator był sprawny i jakoś ładował. Dopiero drugi działa. Na wykończeniu jest pasek młocarni. Jest ten uzębiony i się rozwarstwia. Jeszcze do wymiany lampa do świateł drogowych. Pozdrawiam!

Posted

Co do alternatora to ja wymieniałem w rusku i dojczu też ,, biorę ze szrotu wybieram takie które w miarę pasują na uchwyty, trochę się podpiluje ,i się dorabia koło pasowe , do ruska tanie ale już do dojcza to jest duży koszt ?

Dziś słomę kręciłem jeszcze jutro rano mam parę bel do zrobienia a potem koszenie,

bezawaryjnośći życzę koledzy

pozdrawiam ;-)

Posted

Ja za wymianę zapłaciłem 220 zł. Patrzyłem czy samemu nie naprawiać ale ślizgi w kiepskim stanie i diody gdzieś się zapodziały albo skończyły. Do tego regulator bo jest nierozbieralny. Trochę sam zawaliłem bo doszedłem do wniosku że jak kontrolka nie świeci to albo spalona albo przewód gzieś nie łączy. Przewody powinny być po sezonie wypięte bo są długie i działają jak antena, a wtedy burza robi swoje. Moje niedbalstwo kosztowało 220 zł, ale i tak ślizgów sam nie zrobię. Pasek oceniłem na pół godziny pracy a jeszcze żyje. Jest trochę roboty z wymianą bo jest ostatni na głównym kole i trzeba zdjąć ten od napędu sieczkarni, od napędu podsiewaczy i główny wraz z podtrzymywaczami. Główny jest podwójny zespolony. Nie mogę kupić podwójnego lecz potrójny. więc jeden odcinałem. Po drugiej wymianie miałem już dwa odcięte pojedyncze więc je założyłem. Chodzą bez problemu nie gorzej niż zespolone. Pozdrawiam!