macias_1@wp.pl Posted August 14, 2014 Author Report Posted August 14, 2014 a z jakiego regionu jestes? Quote
rafaello3 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Witajcie koledzy po małej przerwie czytam ,co nowego na forum ,bo jak wspomniałem nawałnica z 4 sierpnia spaliła mi kompiaka ,antenę i zasilacz odłączone wszystko było .O dziwo zboża jare na 4 klasie po kuku sypały mi świetnie mimo suszy bardzo wielkiej .Jęczmień jary i pszenżyto jare po 5 ton z ha ,a pszenżyto ozime borwo 7 ton z ha natomiast pszenżyto ozime pigmej na słabszej glebie glebie wydało plon 5 ton z ha .Mam zdjęcia z upraw to postaram się je lada dzień dołączyć na forum Quote
przemek2092 Posted August 15, 2014 Report Posted August 15, 2014 U nas na szczescie nawalnic duzo nie bylo wiec Ludzie spokojnie zrobili wszystko Quote
kubusjettaII Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 no cóż właśnie udało się położyć ostatnie łany pszenicy, zaraz zostanie rozładować... jeszcze słoma... Quote
pawel98k Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 z rana slonecznie popołudniu pochmurno i deszcz w nocy burze i tak co drugi dzien i jak tu skonczyc zniwa kiedy pogoda pasuje do jesieni a nie do lata Quote
massay1 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 U nas jare stoją i rosną w kłosach. 10% wymłuci nagarniacz kombajnu jak nie więcej, spadną całe kłosa. Zborze tylko na paszowe bo porośnięte. Jaka cena nie trzeba mówić. Jak strata z tego tytułu też. Quote
adam1208 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 U mnie po żniwach, słoma zwieziona i częściowo podorywka zrobiona. Quote
macias_1@wp.pl Posted August 20, 2014 Author Report Posted August 20, 2014 u mnie tez juz po i podrapana ziemia posiany poplon z owsa.... Quote
przemek2092 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 To kiedy dożynki ;D? u nas gminne były w zeszłą niedzielę i były bardzo udane chociaż pogada nie była za specjalna a jak u was ? Quote
Rico Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 ufff wczoraj dopisała pogoda skosiłem wreszcie jęczmień, zostało proso-tzn to co z niego zostało, i kawałek wyki która leży. Quote
Tofik Posted September 6, 2014 Report Posted September 6, 2014 Witam chyba jako jeden z ostatnich z forumowiczów zakończyłem żniwa:) a mianowicie w dniu wczorajszym skosiłem proso szkoda tylko że tak wiele go wyleciało:( Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 Koledzy na co wam to proso ? U mnie pogoda jest mega letnia ,co dzień .W zeszłym tygodniu łącznie z niedzielą ( dzisiaj) było bardzo gorąco ,tak gorąco ,że ziemniaki zbierałem w samych spodenkach .Na polach jest bardzo sucho i tylko bryły wyorują w byłym pegerze .U mnie na szczęście jest o wiele lepiej ,bo pole kultywatorowałem i zbronowałem po żniwach .Pozdrawiam . Quote
Tofik Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Kolego rafaello proso to czysty interes bo nakład niewielki a cena w skupie w zależności od roku to 800-1000zl/t Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 Witam chyba jako jeden z ostatnich z forumowiczów zakończyłem żniwa:) a mianowicie w dniu wczorajszym skosiłem proso szkoda tylkohyba nie ja niewszystką słomę zebrałem i nie wszystko że tak wiele go wyleciało:( Pozdrawiam chyba nie... ja nie wszystką słomę sprasowałem przez co nie wszystko mam choćby tylko talerzowane, jeszcze teraz ten szpital...czuję że będę "żywe" ścierniska na zimę orał... Quote
Tofik Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 Nie zawsze jest tak jak by sie chciało ale jakoś trzeba pchać wszystko do przodu.Co do szpitala to życzę zdrowia i mam nadzieję że to nic poważnego i wszystko będzie ok Pozdrawiam Quote
p1a2w3 Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 Kuba nie ostatni ostatni byłem ja kosiłem 19 gryke .myśle że temat mozna zamknąć Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 I jak sypała gryka? ja po dwóch próbach zaniechalem jej siewu, ale w przyszłym roku z pół ha zasieje. Quote
p1a2w3 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 witam Chcałbym odnowić temat jak trwaja przygotowania kiedy ruszacie z rzepakiem i jęczmieniem? Robert ;-) 1 Quote
Robert ;-) Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 U mnie nie ma tego zboża ale kilka km dalej widziałem ładny jęczmień się zobaczy kiedy będą kośic, u mnie żniwa pod koniec miesiąca pewnie będą, a kombajn nie zrobiony Quote
Vademecum Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 ja też dużo porobiłem przy kombajnie zdaleka go pooglądałem .... Quote
Robert ;-) Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Mnie czeka złożenie podajnika pochylego wymiana w nim łożysk, oraz demontaż i montaż klepiska. Ale mam wolny tydzień to się ogarnie;-) i też czekam żniw trochę grosza wpadnie :-D:-D Quote
Vademecum Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 podajnik to pikuś, natomiast z klepiskiem cza się narypać Quote
farmerka Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 Misiaczki a powiecie mi ile biorą u Was za godzine koszenia bizonem zo40- zo56 super? Quote
Robert ;-) Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 ZO56 300 zł stawki od kilku lat te same u mnie z sieczkarnia 30 zł więcej, stawki za godzinę. Quote
Recommended Posts