Tofik Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Ona zazwyczaj tak oddaje a czy może lepiej to nie wiem bo trzeba by ją podgonić ale wtedy jest duże prawdopodobieństwo że sie powali bo ona jest dość wysoka więc trzeba by ją skracać no a to wszystko wiąże sie z kosztami więc dostaje pod korzeń i na wiosnę co nie co azotu i nic więcej poza tym w dużym stopniu mniejszy plon rekompensuje cena więc nie ma co narzekać.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 no, ja pokręciłem się przy kombajnie i mam rój os . Jutro biorę kerschera i idę na wojnę z skrzydlatymi potworami Quote
p1a2w3 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 ja miałem na stropie to muchozolem wytępiłem Quote
adam1208 Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 Ja dziś zaczynam owies, o 15 przyjeżdża kombajn. Quote
Robert ;-) Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 To koniecznie napisz jak sypal i może jakieś zdjęcie;-) Quote
p1a2w3 Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 ja też miałem kosić mieszanke ale dolało Quote
Robert ;-) Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 A ja czekam do soboty, niestety raczej żniw w sobotę nie będzie zapowiadają deszcze i burze, trzeba wyglądać pogody. Quote
Vademecum Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 u mnie jeszcze jęczmień w palcach rozgniecie, a owies bieleje więc usycha , jest 35 st. w cieniu Quote
rafaello3 Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 U mnie dziś ładnie sieką rzepaki .Słonko pięknie grzeje i na magazynach przybywa Quote
Robert ;-) Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 Jeden z sąsiedniej wsi próbował owies żyto i pszenzyto ale tylko małe kawałki skosil, bardziej to wyglądało jakby obkasywal do okoła pole. Quote
Vademecum Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 U mnie coś tam zaczęli młócić, mówią, że połowa z tego co być powinno.... Więc marnie....Ja odpaliłem kombajn, stał od grudnia po kuku i nie był przepalany. Praktycznie ponad pół roku, bez pompowania paliwa bo jeszcze jakieś osy kręciły się dwa razy zakręcił wałem i zagadał, szóstka perkinsa Quote
adam1208 Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 Witam, owies skoszony. Z 2,5 ha uleciało jakieś 5 i pół tony, może trochę więcej... zdziwiłem się trochę bo nawet nie zapowiadało się na tyle, bardzo słabo wyglądał a siałem go w błoto.Robert zdjęć niestety nie mam bo kombajn zamiast o 15 przyjechał o 14 i wszystko ogarniałem w biegu.Co do rzepaków to ja nie mam, ale dookoła młócą na ostro. Quote
Vademecum Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 ponad 2 tony z ha.... rzadne cuda, ale taka pogoda.... Quote
adam1208 Posted July 22, 2015 Report Posted July 22, 2015 Wyglądał naprawdę marnie, dodam jeszcze że ziemia klasy V ... Późno siany w błoto.W tamtym roku miałem 3.5 tony z ha, tak samo nawożony... Odmiana bingo. Quote
Robert ;-) Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Adam nie jest źle jak na ten rok, ciekawe ile mi sypnie dwa pola po 80 arow i jeden nie wiem 50 arow. dziś jadąc do Sokołowa podlaskiego widziałem tylko ty pola owsu skoszone, rzepak stoi jeszcze nawet spory areal, ja jak wrócę i nie do pada jadę w owies, szkoda że wczoraj nie zostałem. Quote
p1a2w3 Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 u nas wczoraj kosili na siłe . w sumie nie wiem po co bo było jeszcze mokre po tych deszczach . narazie czekam na pogode mam 10 ha zyta do skoszenia Quote
Robert ;-) Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Ja dziś chce owies skosic, boje się burzy ze mi obije ziarno i będzie po ptokach, ogólnie ja nawet 8ha niemam u siebie,, ale trochę po ludziach będzie do koszenia, wiem że lepiej poczekać ale owies usechł na wiur, na resztę poczekam aż dojdzie nie ma takiej obawy ze ziarno wyleci. Quote
Tofik Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Witam a ja w dniu wczorajszym uciekłem z pszenicą tak ze mi sie udało bo dziś dolało, gorzej z teściem bo wczoraj tylko kawałek skosił i sztangę urwało tak że miało dziś sobie pogonić a tu popadało noi musi teraz czekać co by owiało.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 ja dokładnie przeglądnąłem kombajn, wypsikałem kerscherem silnik, hydraulikę i tak gdzie kurz jeszcze po kuku. Wyczyściłem chłodnicę. Nie myję wodą po sezonie bo od wilgoci robi się dziadostwo w maszynie. Planuje jeszcze wyjechać z pod wiaty przyczepą z hederem i zdjąć go z D 47, a z kuku przystawkę wrzucić na przyczepę do słomy bo nie zbieram, a nie,będzie stać pod hmurką.Pasuje jeszcze zobaczyć co w polu tylko masakrycznie bąki tną brrrr Quote
rafaello3 Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 U mnie wlało nad ranem ,to można jedynie amfibią jechać na pole .Ale jak słoneczko poświeci ,to w sobotę lecę pszenżyto kosić Quote
Robert ;-) Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Ja wykosilem ten owies czyli 1,3ha ulecialo mi 3 zbiorniki,gorzej jak w zeszłym roku,mniej o jakieś 4metry na jutro plan zwieść bele i skosic resztę owsu. Quote
p1a2w3 Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 dzisiaj troszke wypadłem kosić żyto i nie za suche ale wszyscu golą Quote
Robert ;-) Posted July 24, 2015 Report Posted July 24, 2015 U mnie dziś wiedziałem trzy kombajny jeden żyto kosil drugi owies a trzeci z daleka wiec nie wiem, żyto za miękkie jest pszenzyto tez trzeba poczekać w końcu jest czas gorzej z owsem w razie burzy obleci Quote
Vademecum Posted July 24, 2015 Report Posted July 24, 2015 a ja na wysokości zabierzowa widziałem dwa wózki z pod chederów w ugorze, pewnie żepak zaczęli, ale kombajnów nie,widziałem pole z 500 ha. Quote
Recommended Posts