Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ona zazwyczaj tak oddaje a czy może lepiej to nie wiem bo trzeba by ją podgonić ale wtedy jest duże prawdopodobieństwo że sie powali bo ona jest dość wysoka więc trzeba by ją skracać no a to wszystko wiąże sie z kosztami więc dostaje pod korzeń i na wiosnę co nie co azotu i nic więcej :) poza tym w dużym stopniu mniejszy plon rekompensuje cena więc nie ma co narzekać.

Pozdrawiam

Posted

U mnie coś tam zaczęli młócić, mówią, że połowa z tego co być powinno....

Więc marnie....

Ja odpaliłem kombajn, stał od grudnia po kuku i nie był przepalany. Praktycznie ponad pół roku, bez pompowania paliwa bo jeszcze jakieś osy kręciły się dwa razy zakręcił wałem i zagadał, szóstka perkinsa :)

Posted

Witam, owies skoszony. Z 2,5 ha uleciało jakieś 5 i pół tony, może trochę więcej... zdziwiłem się trochę bo nawet nie zapowiadało się na tyle, bardzo słabo wyglądał a siałem go w błoto.

Robert zdjęć niestety nie mam bo kombajn zamiast o 15 przyjechał o 14 i wszystko ogarniałem w biegu.

Co do rzepaków to ja nie mam, ale dookoła młócą na ostro.

Posted

Adam nie jest źle jak na ten rok, ciekawe ile mi sypnie dwa pola po 80 arow i jeden nie wiem 50 arow.

dziś jadąc do Sokołowa podlaskiego widziałem tylko ty pola owsu skoszone, rzepak stoi jeszcze nawet spory areal, ja jak wrócę i nie do pada jadę w owies, szkoda że wczoraj nie zostałem.

Posted
Ja dziś chce owies skosic, boje się burzy ze mi obije ziarno i będzie po ptokach, ogólnie ja nawet 8ha niemam u siebie,, ale trochę po ludziach będzie do koszenia, wiem że lepiej poczekać ale owies usechł na wiur, na resztę poczekam aż dojdzie nie ma takiej obawy ze ziarno wyleci.
Posted

Witam a ja w dniu wczorajszym uciekłem z pszenicą tak ze mi sie udało bo dziś dolało, gorzej z teściem bo wczoraj tylko kawałek skosił i sztangę urwało :( tak że miało dziś sobie pogonić a tu popadało noi musi teraz czekać co by owiało.

Pozdrawiam

Posted

ja dokładnie przeglądnąłem kombajn, wypsikałem kerscherem silnik, hydraulikę i tak gdzie kurz jeszcze po kuku. Wyczyściłem chłodnicę. Nie myję wodą po sezonie bo od wilgoci robi się dziadostwo w maszynie. Planuje jeszcze wyjechać z pod wiaty przyczepą z hederem i zdjąć go z D 47,

a z kuku przystawkę wrzucić na przyczepę do słomy bo nie zbieram, a nie,będzie stać pod hmurką.

Pasuje jeszcze zobaczyć co w polu tylko masakrycznie bąki tną brrrr

Posted

U mnie dziś wiedziałem trzy kombajny jeden żyto kosil drugi owies a trzeci z daleka wiec nie wiem, żyto za miękkie jest pszenzyto tez trzeba poczekać w końcu jest  czas gorzej z owsem w razie burzy obleci