p1a2w3 Posted July 24, 2015 Report Posted July 24, 2015 dziś kosiłem 4 ha żyta i 1.2 ha pszenżyta Quote
henryk Posted July 24, 2015 Report Posted July 24, 2015 Ja dzisiaj wjechałem na pisaki i żyto populacyjne buja mi się na 6,7 klasie 3 tonki dobre ,ale nawozu i odżywek poszło na to pole .Natomiast jęczmień jary po kuku na 5 i 6 klasie z wypaleniskami sypnął 4 mocne tony z ha i ziarno jest piękne grube mimo suszy ,ale też nawozu ładnie zastosowałem ,odżywek i na grzyba opryski były 2 zabiegi .Mieszanka jęczmień ,owies groch na 5,6 klasie też dała plon mocne 4 tony z okładem ,nawozy ,zabiegi takie same jak poprzednio .Pszenżyto ozime pigmej na 4 i 5 klasie częściowo wypaleniska są dwa sypnęło 5 ton z okładem na polu 2 rok po kuku na ziarno.Na tym polu stosowany był obornik .Mam też 3 ha pszenżyta Borwo ,ale jeszcze miejscami jest zielone .A reszta czeka na swoją kolejkę do skoszenia Kolego co za odmiana hybrydy i możesz powiedzieć ile nawozu zastosowałeś i jaką ochronę .Anty wylegacz też ?na 6,7 klasie 3tony żyta,później jęczmień na 5,6 klasie ,człowieku bez obrazy ale co ty za brednie wypisujesz,w życiu nie słyszałem takich bajek,a już nigdy nie słyszałem o 7 klasie ziemi-życzę wielu sukcesów i gratuluję poczucia chumoru Quote
rafaello3 Posted July 24, 2015 Report Posted July 24, 2015 henryk Koleś a ty z choinki się urwałeś hehe .Cytujesz mój post z zeszłego roku .Daj se luz zaspałeś i to cały rok .A tak propos masz chociaż zielone pojęcie o rolnictwie ,jakiekolwiek > ? Quote
Robert ;-) Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Wracając do żniw dziś pogonilem robotę;-) na jutro jak dopisze pogoda koniec żniw u mnie , do skoszenia zostało może 1,2 ha pszenicy i pszenzyta;-) żyto sypie słabo ale jaka ziemia taki plon:-( mam wymierzone kawalki po 80 arów, i żyta miałem 1,7 tony a pszenzyta 1,2 tu była miotla,ogólnie żyto na drugi rok zachowawczo tylko owies i pszenzyto bede sial. Quote
Vademecum Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 to cieniutko, dało w tym roku popalić z pogodą, może będą lepsze ceny za to. Quote
Robert ;-) Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Jak na moje ziemię to niestety ostanie lata tak oddaje, mało obornik i nawozu daje takie efekty:-( myślę że możeccoś ruszy z cenami w górę,w poniedziałek na Targu żyto było po 380 za tonę :-(:-(:-(:-( a najciekawsze że innego zboża nikt nie kupuje calkiem lipa, Quote
Vademecum Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 u nas zboże jest drogie na jarmarku, ale rolnika nie uświadczy tylko handlarze. Cenią wariacko bo wszystko na 70 za 100 kg. Kupują gołębiarze i dla krulików. Podobno sprzedają po kilka worków za dzień. Także co to za handel.....Dostałem na olx oferte na zboże jęczmień 460 a owies 380 za takie pieniądze to niech se trocin kupi....Ceny zaczną rosnąć za dwa miesiące. Quote
pawelxy1 Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 u mnie w tamtym roku na 30 arach pszenżyta było 1.4 ton ziarna. Zobaczymy co będzie w tym roku już za tydzień kosimy:) Quote
Vademecum Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 w tamtym roku pszenżyto sypało 7 - 8 ton z ha, Quote
Tofik Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Wade... to masz ceny jak u mnie w Sandomierzu bo też wszystko po 70zl/q a w Opatowie jak bylem ze swoją białą w sobotą to zwykła była po 55zl/q i no tylko że znowu na worki w S-rzu to raczej sie nie zaszaleje a ja ze swoją białą to już w ogóle nie mam po co jechać bo jak bym krzyknol100zl-q to by mnie wyśmiali a w Opatowie są "amanci" co tak płacą ale biorą ją na kutię Co do plonu to rok rokowi nie równy a i z drugiej strony to też zależy od uprawy jak kto sypie itd Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Przez okno jeszcze słychać jak sąsiad kosi o tej porze to się śpi;-) Quote
p1a2w3 Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 jak jest ładna pogoda i wieczorem nie ma rosy to kosimy do 22 Quote
adam1208 Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 U mnie ladnie wieje i wszystko obsycha, jak dobrze pójdzie to jutro pszenżyto tne, w sobotę żyto i zostanie łubin... Quote
rafaello3 Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 A u mnie cały dzień pada ,to leje i pozamiatane . Quote
Robert ;-) Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 W nocy padało krótko ale dość solidnie, po południu kośili a ja wziąłem się za słomę, zbelowalem wszystko i zwiozlem w sterte na polu.koszenie reszty zboża przełożylem na jutro, jak nie popada to się skończy żniwa, resztę słomy tnę. Quote
Vademecum Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 ja jutro jadę kombajnem do,sąsiada, u mnie jeszcze wszystko miękkie, a owies zielone łodygi ma jeszcze Quote
Robert ;-) Posted July 30, 2015 Report Posted July 30, 2015 U nas mało takiego zboża wszystko dobre do koszenia ale jakoś ludzie się nie rwą, i dobrze można sobie wszystko na spokojnie ogarnąć, ja liczę jutro u siebie skończyć i wziąć się za koszenie u znajomych w końcu kasa się przyda;-) Quote
adam1208 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Ja dziś miałem ciąć ale deszcz pokrzyżował mi plany Quote
pawelxy1 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 u nas to gospodarze do 23;00 a czasem do północy koszą Quote
Robert ;-) Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Ja zaczęłem o 9,30 a skończyłem o 18 koszenie popadalo i koniec roboty:-( moje żniwa uważam za zakończone najlepiej oddala mi dzierżawa z małego kawałka nakosilem dwa zbiorniki ;-) Quote
Vademecum Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 ja też zjechałem kombajnem około 20-stej. Pokosiłem u sąsiadów. Próba sprzętu przeszła test pomyślnie.U mnie to nie wiem czy będzie co zbierać w przyszłym tygodniu. Quote
Robert ;-) Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 I jak dziś żniwa mieliście u nas było palikopy czyli do południa święto zero pracy przy zbożu czy sianie a popołudniu trochę kośili ja dziś tylko kilka bel zrobiłem u znajomego. Quote
Vademecum Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 u mnie ostatnie sprzątania pod zboże. Quote
Robert ;-) Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 To fajnie masz? Ja mam do przeniesienia kilka ton zboża:-(:-(:-( w bigbagach mam trochę, resztę do spichlerz-a muszę znieść:-(dziś po jeździłem ze znajomym kombajnista i kabina w kombajnie to super sprawa;-);-);-) Quote
Recommended Posts