Vademecum Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 kabina w kombajnie jest super, ale pod warunkiem że szczelna i z klimą. Quote
Robert ;-) Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Ta jego nie miała prawego okna i drzwi były otwarte, ale i tak było lepiej niż bez, kurz się odbijal od szyby a było chłodno, ja mam uczulenie na kurz i kilka godzin na kombajnie to męka, a u niego było spoko:-D ogólnie musze coś pomyśleć w tej kwestii;-);-) Quote
adam1208 Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 U mnie dziś sąsiad kosił pszenice ale po wysypaniu zbiornika odpuścił - mokra..... jak w nocy nie popada to jutro do mnie wpada kombajn... Quote
Vademecum Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 he, he ja też mam alergie na kurz i znam ból, a najgorszy jest wiatr w plecy albo totalny zastuj wiatru żeglarze mówią flauta.Kiedyś miałem okazje polatać z,nieszczelną kabiną i stwierdziłem że bez kabiny łatwiej uciec gdzieś na bok do powietrza bez kurzu Quote
kubusjettaII Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 ja walczę od piątku popołudniu, jak Bóg pozwoli to dziś zakończę żniwa... Quote
Michałek Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Ja zacząłem wczoraj i pokosiłem żyto. Z wyliczonego plonu na czterech hektarach zabrakło zbiornika. Trochę susza zrobiła swoje. Żyto najmniej ze wszystkich zbóż reaguje na późną suszę więc z innymi zbożami będzie gorzej. Nie obeszło się bez awarii. Dolna zębatka podajnika ziarnowego ściął kołek i podajnik stanął a z nim wytrząsacze, podsiewacz, podłoga i podajnik kłosowy jak ślimak nie miał gdzie wypchnąć zboża. Kombajnista zatrzymał się jak zgasł silnik. Ten kołek to moja wina bo jak wymieniałem zębatkę sześć lat temu założyłem jeden kołek bo drugiego akurat nie miałem. Miałem kupić i uzupełnić i tak do wczoraj. Godzinę walczyłem z młocarnią, drugą z wybiciem starego kołka i wbiciem dwu nowych, nowy kombajnista do kabiny i już poszło gładko. Kosiłem też u sąsiada. Plon u niego zdecydowanie słabszy choć żyto wyglądało nie gorzej niż moje. Jak zwykle miałem problem z chłodzeniem silnika, ale już kilka lat temu się poddałem i nic z tym nie robię. Widocznie ten typ tak ma. Zimą przerobiłem napęd hedera Wszystko się sprawdza za wyjątkiem włącznika który coś ciężko chodzi. Muszę to sprawdzić. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
kubusjettaII Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Nie wiem jak u was, ale u mnie susza zrobiła ogromne spustoszenie w śród zbóż jarych. Jęczmienia momentami trzeba było szukać na polu, owies również cieniutko. Plony dużo mniejsze niż w roku ubiegłym. Zimowe mi zostały. Słoma wysoka co widać teraz, a jak będzie sypać zobaczymy. Quote
rafaello3 Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Ja zaczynam jutro kosić czyli w poniedziałek .Zboża jare wyglądają słabo plony przewiduję w granicach 3do 4 ton z ha na lepszej ziemi po kuku .Natomiast oziminy wyglądają super i ziarno jest grube .Żyto jest piękniejsze ,jak w zeszłym roku i bardzo wysokie .Słomy nie zabraknie Quote
p1a2w3 Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 u nas na wiosce to już praiw po żniwach tylko ci więksi zostali . wczoraj bym zakąńczył ale mi sie kombajn popsół Quote
troszkin Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 U nas dzisiaj na polach widać że po żniwach. Zboża skoszone teraz zostały tylko gruberowania i czekanie do następnych żniw Opolskie pow. Oleski Quote
Robert ;-) Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 A Nie za sucho? U mnie nikt nie robił nic ze scierniskami, za sucho na polach jeszcze sporo zboża stoi jeszcze z tydzień będą kosic. Quote
adam1208 Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Witam, u mnie dziś bardzo pracowita niedziela, dziś ogarnołem żyto i pszenżyto, żyto sypnęło ładnie ale pszenżyto słabiej jak w tamtym roku.. Teraz zostało mi tylko spooooro łubinu...Mam pytanie: Po ile w tym roku sprzedajecie słome ? Chodzi mi o zasade ze ten kto beluje to zabiera i płaci.. Quote
Vademecum Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 to też zależy ile tej słomy, ale jakby 100 zł od tony, np. 3 tony na ha daje 300 zł i ten co kupuje sam sobie zbiera. Quote
Vademecum Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 a, opolskie to tam wszystko ładne i wczas , a na tależówkę ciężką sucho niema większego znaczenia, idzie ciężej i tumany kurzu wzbijają się, ale idzie Quote
Robert ;-) Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 U mnie jeden namiętnie sprzedawał słomę to w zeszłym roku dawali mu 10 zł od beli a w tym oddał za zebranie pola,słyszałem że za słomę płacą 90 zł za tonę wiec raczej interesu się nie zrobi Quote
Michałek Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Moim skromnym zdaniem podejście Roberta jest prawidłowe. Talerzowanie robi się nie po to aby przejechać talerzówką, lecz aby wykonać uprawę. Zasada jest tu prosta. Każda uprawa z wyjątkiem orki zimowej niszczy strukturę gleby, a więc talerzowanie również. Uprawa pożniwna np. talerzówką jest konieczna nie tylko aby przykryć resztki pożniwne, ale przede wszystkim aby zatrzymać wodę w glebie, a ta odwdzięczy się plonem w następnym roku. Zakres wilgotności gleby gdy talerzówka w niewielkim stopniu niszczy strukturę gleby i jednocześnie zapobiega ucieczce wody z gleby jest bardzo wąski, nawet węższy od zakresu brony zębowej. Znacznie szerszy zakres ma w tym zakresie podorywka, zwłaszcza w kierunku niższej wilgotności. Ja jeżeli jest sucho i co najmniej cztery tygodnie do orki siewnej robię podorywkę pługiem z broną, bo podorywka musi być natychmiast zabronowana kiedy wyorana gleba jest jeszcze wilgotna. Jeżeli jest bardzo sucho to dla zabezpieczenia przed utratą wody stosuję kultywator o łapach gęsich półsztywnych możliwie płytko. Wiem że łapy powinny być sztywne, ale takiego kultywatora nie mam. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
troszkin Posted August 3, 2015 Report Posted August 3, 2015 Vademecum u nas wczas żniwa bo jak zaczęło szczelać w źbło to przyskło dlatego tak wczas po żniwach ale plony na taką susze to nie najgorsze. A w kwesti talerzowania to jeszcze zaczekam bo po pierwsze za twardo a po drugie poplon chce zasiać Quote
Robert ;-) Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Dziś zakończyłem żniwa, tym co zawsze pokosilem, jutro się kombajn wyczyśći i odkurzy i na kołki do nowego sezonu niech stoi;-) Sezon żniwny zakończony bezawaryjnie;-) więc jestem zadowolony;-);-) Quote
pawelxy1 Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 No i pszenżyto u mnie skoszone. Z problemami bo kombajn się zapowietrzał i pasek strzelił ale poszło.Z 31 arów 1.6 tony pszenżyta:) Żniwa udane:) Quote
Vademecum Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 to nieźle tego pszenyta. Ja mam pszenice na podwórku, czeka na rozładunek dała 4,5 tony z ha IV b średnio, bo tam gdzie 10 cm ziemi i głębiej skała to wszystko wyschło i prawie zero ziarna. Quote
Robert ;-) Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Ja dziś kosilem 0,5 ha pszenzyta jarego i sypnelo może z 1 tonę a ozime było lepsze. Quote
rafaello3 Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Ja dziś prasowałem słomę .Szkoda gadać ,co chwila kołki mi ścinało .Bardzo słaby dzień .Wieczorem założyłem śruby samochodowe zamiast tych naszych i teraz wszystko działa pięknie .Słomy mam od groma .Z żyta na hektarze wydaje 40 balotów . Quote
Robert ;-) Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Oj tak słomy jest full, ja z 3,2 ha mam 119 belek słoma owsiana, żytnia i pszenżytnia Quote
Vademecum Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 a ja se nie zbieram, wszystko idzie przez sieczkarnie Quote
Robert ;-) Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 Jak nie masz komu scielic , to nie potrzebujesz słomy, ja jak nic nie trzymałem też ciołem wszystko Quote
Recommended Posts