Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ta jego nie miała prawego okna i drzwi były otwarte, ale i tak było lepiej niż bez, kurz się odbijal od szyby a było chłodno, ja mam uczulenie na kurz i kilka godzin na kombajnie to męka, a u niego było spoko:-D ogólnie musze coś pomyśleć w tej kwestii;-);-)
Posted

he, he ja też mam alergie na kurz i znam ból, a najgorszy jest wiatr w plecy albo totalny zastuj wiatru żeglarze mówią flauta.

Kiedyś miałem okazje polatać z,nieszczelną kabiną i stwierdziłem że bez kabiny łatwiej uciec gdzieś na bok do powietrza bez kurzu :)

Posted

Ja zacząłem wczoraj i pokosiłem żyto. Z wyliczonego plonu na czterech hektarach zabrakło zbiornika. Trochę susza zrobiła swoje. Żyto najmniej ze wszystkich zbóż reaguje na późną suszę więc z innymi zbożami będzie gorzej. Nie obeszło się bez awarii. Dolna zębatka podajnika ziarnowego ściął kołek i podajnik stanął a z nim wytrząsacze, podsiewacz, podłoga i podajnik kłosowy jak ślimak nie miał gdzie wypchnąć zboża. Kombajnista zatrzymał się jak zgasł silnik. Ten kołek to moja wina bo jak wymieniałem zębatkę sześć lat temu założyłem jeden kołek bo drugiego akurat nie miałem. Miałem kupić i uzupełnić i tak do wczoraj. Godzinę walczyłem z młocarnią, drugą z wybiciem starego kołka i wbiciem dwu nowych, nowy kombajnista do kabiny i już poszło gładko. Kosiłem też u sąsiada. Plon u niego zdecydowanie słabszy choć żyto wyglądało nie gorzej niż moje. Jak zwykle miałem problem z chłodzeniem silnika, ale już kilka lat temu się poddałem i nic z tym nie robię. Widocznie ten typ tak ma. Zimą przerobiłem napęd hedera Wszystko się sprawdza za wyjątkiem włącznika który coś ciężko chodzi. Muszę to sprawdzić. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Nie wiem jak u was, ale u mnie susza zrobiła ogromne spustoszenie w śród zbóż jarych. Jęczmienia momentami trzeba było szukać na polu, owies również cieniutko. Plony dużo mniejsze niż w roku ubiegłym. Zimowe mi zostały. Słoma wysoka co widać teraz, a jak będzie sypać zobaczymy.

Posted

Ja zaczynam jutro kosić czyli w poniedziałek .Zboża jare wyglądają słabo plony przewiduję w granicach 3do 4 ton z ha na lepszej ziemi po kuku .Natomiast oziminy wyglądają super  i ziarno jest grube .Żyto jest piękniejsze ,jak w zeszłym roku i bardzo wysokie .Słomy nie zabraknie :)

Posted

Witam, u mnie dziś bardzo pracowita niedziela,  dziś ogarnołem żyto i pszenżyto, żyto sypnęło ładnie ale pszenżyto słabiej jak w tamtym roku.. Teraz zostało mi tylko spooooro łubinu...

Mam pytanie: Po ile w tym roku sprzedajecie słome ? Chodzi mi o zasade ze ten kto beluje to zabiera i płaci..

Posted

U mnie jeden namiętnie sprzedawał słomę to w zeszłym roku dawali mu 10 zł od beli a w tym oddał za zebranie pola,

słyszałem że za słomę płacą 90 zł za tonę wiec raczej interesu się nie zrobi

Posted

Moim skromnym zdaniem podejście Roberta jest prawidłowe. Talerzowanie robi się nie po to aby przejechać talerzówką, lecz aby wykonać uprawę. Zasada jest tu prosta. Każda uprawa z wyjątkiem orki zimowej niszczy strukturę gleby, a więc talerzowanie również. Uprawa pożniwna np. talerzówką jest konieczna nie tylko aby przykryć resztki pożniwne, ale przede wszystkim aby zatrzymać wodę w glebie, a ta odwdzięczy się plonem w następnym roku. Zakres wilgotności gleby gdy talerzówka w niewielkim stopniu niszczy strukturę gleby i jednocześnie zapobiega ucieczce wody z gleby jest bardzo wąski, nawet węższy od zakresu brony zębowej. Znacznie szerszy zakres ma w tym zakresie podorywka, zwłaszcza w kierunku niższej wilgotności. Ja jeżeli jest sucho i co najmniej cztery tygodnie do orki siewnej robię podorywkę pługiem z broną, bo podorywka musi być natychmiast zabronowana kiedy wyorana gleba jest jeszcze wilgotna. Jeżeli jest bardzo sucho to dla zabezpieczenia przed utratą wody stosuję kultywator o łapach gęsich półsztywnych możliwie płytko. Wiem że łapy powinny być sztywne, ale takiego kultywatora nie mam. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted
Vademecum u nas wczas żniwa bo jak zaczęło szczelać w źbło to przyskło dlatego tak wczas po żniwach ale plony na taką susze to nie najgorsze. A w kwesti talerzowania to jeszcze zaczekam bo po pierwsze za twardo a po drugie poplon chce zasiać :D
Posted

Dziś zakończyłem żniwa, tym co zawsze pokosilem, jutro się kombajn wyczyśći i odkurzy i na kołki do nowego sezonu niech stoi;-)

Sezon żniwny zakończony bezawaryjnie;-) więc jestem zadowolony;-);-)

Posted

Ja dziś prasowałem słomę .Szkoda gadać ,co chwila kołki mi ścinało .Bardzo słaby dzień .Wieczorem założyłem śruby samochodowe zamiast tych naszych i teraz wszystko działa pięknie .Słomy mam od groma .Z żyta na hektarze wydaje 40 balotów .