Vademecum Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 mnie jeszcze z 500 kostek zostało z zeszłego roku i niema komu sprzedać cały czas jest na olx od stycznia nie wiem czy ze 100 sprzedałem, a tylko gryzonie w tym siedzą , pewnie na jesień wywale to by skompostować bo nie mam zamiaru robić wygody kuną.Od betonu niekture bale przypsute. Z dwa miesiące temu albo lepiej sprzedałem prase kostke bo by mnie korciło coś dorzucić mam strych na 4 tyś. Quote
Robert ;-) Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 To takie buty, na słomę w tym roku chętnych nie będzie ci by dobrze zapłacili, ja też chciałem kostkę sprzedać ale dawali taką cenę, że szkoda gadać więc stoi Quote
adam1208 Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 U mnie w piątek łubin idzie pod kose, wczoraj sąsiedzi cieli i jest już dobry. Quote
p1a2w3 Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 ja już prawie po żniwach od poniedziałku kłade łąki poki pogoda Quote
Robert ;-) Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Co do łąk to nie ma co kosic:-( za sucho bynajmniej na Mazowszu Quote
Vademecum Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 a mnie burza spędziła z pola, posmarkało i po robocie Quote
rafaello3 Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Właśnie zjechałem z pola .Skoszone 11 ha przez 12 godzin z przejazdami i przerwami .Pszenica sypnęła 6 ton z 0,95 o dziwo ,bo była cienka ,a tu miła niespodzianka :-) .Jęczmień jary 4 tony i też mnie zaskoczył ,bo susza go ładnie przypiekła ,a tu taki dobry plon .Natomiast pszenżyto ozime dało radę .Ostatecznie sypnęło 7,5 tony z ha .Jestem bardzo miło zaskoczony ,bo liczyłem na 6 ton max .Słomy nowej do prasowania przybyło mi od grona ,,tylko te góry to ciężko jest podjechać . Quote
pawelxy1 Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 u mnie gospodarze koszą a koszą. Pszenicy sypnęło 8t z hektara;d34stopnie Quote
Vademecum Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 ja się nie dodzwoniłem dziś, ale jutro napiszę. Quote
kubusjettaII Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Właśnie zjechałem z pola .Skoszone 11 ha przez 12 godzin z przejazdami i przerwami . u mnie15 w 11/35 min również z pauzami i przejazdami... Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 de heus za pszenice płaci 600 plus vatJęczmień 510 plus vatNatomiast niema narazie skupu bo są zasypani zbożem Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 a ja sobie kosze po jakieś 4- 5 ha dziennie, niestety wszystko w pojedynke, transport, przeładunek. Niestety z pomocy żony wole nie korzystać, mogło by być trudniej. Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Zboże wybitnie suche, sprawdzałem wilgotność przedwczoraj zebranego jęczmienia 11,2 % a temperatura 29 st.Pszenica 12 % 25 st. żeczywista wilgotność będzie wyższa, cza poczekać aż temperatura spadnie. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Dziś zwiozlem małe sterty na dużą miałem te małe zwieść do stodoły ale miejsca brak, z resztą chcę na zimę mieć dwa klepiska wolneChcialem okryć folia stertę ale wiatę nie pozwala wkurzyłem się i zostawiłem ta robotę na bezwietrzny dzień. Vademecum pisałeś coś o bagnetach do kombajnu ja za oryginały do fahra płaciłem 50 zł a potem dla próby kupiłem od bizona te ze stalkami i pasują jak ulał;-) może i tobie uda się dobrać jakieś tańsze . Quote
Vademecum Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 a dzieki, poprubujeMnie jeszcze z 2 ha jęczmienia zostało, dziś napewno 1 ha jeszcze zbiore, mam wąskie gardło na przeładunku i jeszcze ta temperatura.Znowu autko i przyczepy zasypane , idzie się przekręcić na tą temperaturę. Zapowiadają tydzień pogody i chcę zebrać owies bo jak obleje to zrobi się dziadostwo. Quote
Vademecum Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 udało mi się zakończyć zbiór jęczmienia. Został tylko owies z 18 ha. Potrzebuje min 3 dni pogody jak dobrze pójdzie. Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 Myślę że wytrzyma pogoda, owies u nas ładnie sypał;-) ciekawe jak odda u ciebie ja zmierzyłem pole na którym mam pszenzyto ozime i wyszło mi 4 tony z 76 arow nawet bardzo dobry wynik myślę Quote
adam1208 Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 U mnie już po żniwach, łubin położony wczoraj bo w piątek zapalił się Rekord u mnie na polu Teraz trzeba czekać na deszczyk żeby coś robić ale jest jeszcze czas na to Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 Oj to nie ciekawie ale ugaszony mam nadzieje, teraz susza to o pożar nie trudno,najważniejsze że masz po żniwach;-) Quote
adam1208 Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 Ugaszony, dziś wyjmowali z niego silnik a jutro będzie miał wkładany nowy. Quote
p1a2w3 Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 ja juz prawie po zniwach jeszce 1.40 ha gryki Quote
Vademecum Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 to w przeliczeniu piątka z ha, bardzo dobry wynik jak na przeciętną ziemię i susze, ja dokładnie będę wiedział jak wywiozę ile mi dało, teraz orientacyjnie liczę na zbiorniki w kombajni. Owsa mam 2,5 tony w zbiorniku 5 m sześciennych Quote
Recommended Posts