Jump to content

Recommended Posts

Posted

mnie jeszcze z 500 kostek zostało z zeszłego roku i niema komu sprzedać cały czas jest na olx od stycznia nie wiem czy ze 100 sprzedałem, a tylko gryzonie w tym siedzą , pewnie na jesień wywale to by skompostować bo nie mam zamiaru robić wygody kuną.

Od betonu niekture bale przypsute. Z dwa miesiące temu albo lepiej sprzedałem prase kostke bo by mnie korciło coś dorzucić mam strych na 4 tyś.

Posted

Właśnie zjechałem z pola .Skoszone 11 ha przez 12 godzin z przejazdami i przerwami .Pszenica sypnęła 6 ton z 0,95  o dziwo ,bo była cienka ,a tu miła niespodzianka :-) .Jęczmień jary 4 tony i też mnie zaskoczył ,bo susza go ładnie przypiekła ,a tu taki dobry plon .Natomiast pszenżyto ozime dało radę .Ostatecznie sypnęło 7,5 tony z ha .Jestem bardzo miło zaskoczony ,bo liczyłem na 6 ton max .Słomy nowej do prasowania przybyło mi od grona ,,tylko te góry to ciężko jest podjechać .

Posted

Zboże wybitnie suche, sprawdzałem wilgotność przedwczoraj zebranego jęczmienia 11,2 % a temperatura 29 st.

Pszenica 12 % 25 st. żeczywista wilgotność będzie wyższa, cza poczekać aż temperatura spadnie.

Posted

Dziś zwiozlem małe sterty na dużą miałem te małe zwieść do stodoły ale miejsca brak, z resztą chcę na zimę mieć dwa klepiska wolne

Chcialem okryć folia stertę ale wiatę nie pozwala wkurzyłem się i zostawiłem ta robotę na bezwietrzny dzień.

Vademecum pisałeś coś o bagnetach do kombajnu ja za oryginały do fahra płaciłem 50 zł a potem dla próby kupiłem od bizona te ze stalkami i pasują jak ulał;-) może i tobie uda się dobrać jakieś tańsze .

Posted

a dzieki, poprubuje

Mnie jeszcze z 2 ha jęczmienia zostało, dziś napewno 1 ha jeszcze zbiore, mam wąskie gardło na przeładunku i jeszcze ta temperatura.

Znowu autko i przyczepy zasypane , idzie się przekręcić na tą temperaturę. Zapowiadają tydzień pogody i chcę zebrać owies bo jak obleje to zrobi się dziadostwo.

Posted
to w przeliczeniu piątka z ha, bardzo dobry wynik jak na przeciętną ziemię i susze, ja dokładnie będę wiedział jak wywiozę ile mi dało, teraz orientacyjnie liczę na zbiorniki w kombajni. Owsa mam 2,5 tony w zbiorniku 5 m sześciennych