Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żniwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#241 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 sierpień 2016 - 19:06

kolego zrobie fotke, może jeszcze nie jest ciemno.
  • 0

#242 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 sierpień 2016 - 19:51

później wtawie bo wyszło ładnie od strony hedera. Na szybko swoimi słowami powiem, że siłownik jest zamontowany w środku pomiędzy sworzniem na którym jest mocowany cały wariator a osią kół wariatora,
  • 0

#243 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 04 sierpień 2016 - 20:32

Dzięki serdeczne! To u mnie jest tak samo. Albo na max obrotach luzuje się dolny pasek a napina górny, albo na min luzuje się górny a dolny mało nie pęknie. Bizonowski ma większą średnicę więc myślałem że może jest przełożone. Muszę kombinować dalej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#244 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 sierpień 2016 - 22:09

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Dzięki fotkom od Ciebie przynajmniej ustaliłem przyczynę a nie brnąłem w ślepą uliczkę. Otóż wariator Bizona ma nieco mniejszy klin niż oryginał MF. Trzy lata temu dolny pasek zaczął się ślizgać po kole sprzęgłowym i doszedłem do wniosku że pogłębię koło sprzęgłowe i tak zrobiłem. Pasek poszedł głębiej i się zaklinował i przestał się ślizgać. Po tych eksperymentach z wariatorem od Bizona i pogłębieniu koła sprzęgłowego paski, zwłaszcza dolny są do wymiany. Ustawiłem tak aby nie przeciągał dolnego paska i dziś poszedł pierwszy dzień w pole. Było wszystko ok. Jak jechałem to obok u sąsiada zauważyłem norę lisa. Komora chyba była na moim polu bo ziemia pod kołem się zapadła i dola osłona napędu elewatorów się podgięła i zablokowała łańcuch. Dobrze że jechałem z górki i się nie zatrzymałem to wyskoczył bo inaczej bym sam się nie wygrzebał. Pozdrawiam Forumowiczów!

P.s.

Masz Kolego dla kogo pracować i z kim pracować!

• 0

#245 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 sierpień 2016 - 10:11

:)
  • 0

#246 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 16:06

U mnie w okolicy żniwa ruszyły wczoraj. Dzisiaj idą pełną parą w okolicach Skierniewic.Trzeba szykować kombajn. Pozdrawiam!

• 0

#247 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 16:42

A u mnie pewnie z tydzień jeszcze do żniw , no chyba że będzie ostre słońce to przypali szybciej , w kombajnie prawie wszystko porobione, tylko posmarować i można by w pole jechać;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#248 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 18:05

a ja tyły z kombajnem i mam nadzieje że wszystko jeszcze zielone i narasta ziarno :)
  • 0

#249 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 19:54

W sumie masz rację vademecum , mi trochę szkoda że nie wcześniej są żniwa,bo w stodole pusto
" lepiej żeby w oborze zdechła krowa,niż mysz w stodole"
takie przysłowie.
u nas są miejscami też owsy całkowicie zielone , kto późno siał to one jeszcze potrzebują czasu i wilgoci
  • 0

#250 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 20:39

Przysłowie ciekawe, powala :)
  • 0

#251 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 20:56

Tak mawiał stary gospodarz z mojej wioski,
coś w nim jest jak się głębiej zastanowić.
  • 0

#252 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 21:51

jest, jest , najgorzej jak do spichlerza bida zagląda. A tak dla ciekawości powiem , że na żabowie już o żniwach zapomnieli a pola uprawione , zruszone ..
  • 0

#253 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2017 - 22:18

Ja najwcześniej zaczynałem żniwa 2 lipca, ale to w czasach zanim pojawiły się kombajny. Najpóźniej kosiłem zboże, żyto i owies  na wsi gdzie nie można było wjechać to 14 września. Zwoziłem zboże w snopkach najpóźniej 5 września. Najpóźniej koszone zboże o którym słyszałem to koszenie żyta 28 listopada. Rolnik pozwał SKR że mu późno skosił i były straty. Prezes SKR tłumaczył się przed sądem że mieli tego roku (1988) dużo zleceń i ostatnie zlecenia koszenia kombajnem zboża były realizowane w grudniu.

Dzisiaj zacząłem przygotowywać kombajn do żniw. Jak dotychczas sprawdziłem że stoi w garażu i że w lewym tylnym kole nie ma ciśnienia powietrza. Pozdrawiam!

• 0

#254 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 lipiec 2017 - 20:18

Obejrzałem kombajn. Po uruchomieniu były drgania, ledwo wyczuwalne, jakby źle wyważona młocarnia. Ponieważ sam wyważałem więc zabrałem się za skrzynię bo wydawało mi się że ma luz. Okazało się że wałek zdawczy w miejscu łożyska igiełkowego jest wydarty. Zamiast 30,0 mm ma 28,8 mm. I robota. Wał będzie na środę albo zregenerowany (zeszlifowany i wciśnięta bieżnia łożyska) albo dorobiony. Ten wał wymieniałem dwa lata temu. Materiał kiepski i niezahartowany odpowiednio.

Czasy takie że teraz na wszystkim musisz się znać i wszystko sprawdzić. Pozdrawiam!

• 0

#255 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 01:00

może w używkach szukać. z drugiej strony po takim postoju długim może coś kurzu odpadło z młocarni i ma drgania. cza troche pomosić i sprawdzić te bicia. luz na wałku też swoją drogą
  • 0

#256 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 05:45

Wał już u mechanika. Chodzi o tę część - https://agro-serwis2...-1722388M2/3871

Drgania pochodzą od tego luzu. Winny niezahartowany odpowiednio materiał. Pozdrawiam!

• 0

#257 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 19:18

jak widze że ktoś podaje u niego pół ceny niż u konkurencji to wiadomo że coś nie jest zrobiona jak w książkach piszą. Z drugiej strony to u mnie poci sie ta przekładnia ale puki raz na sezon leje tam z litre i nie brakuje , oczywiscie kontroluje , to nie zamierzam tam grzebać. mnie zresztą czeka kupno kmbajnu w przeciągu kilku lat. Kuku mi rudego do kombajnu ściągnęła....
  • 0

#258 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 20:42

Mechanik co mi robił wariator powiedział że dorobi cały wałek i koszt tej przyjemności to 650 zł, więc podobnie. Będzie dorabiał jeżeli nie da się wcisnąć bieżni na ten stary. Ma być na poniedziałek, ale muszę być w Piotrkowie Tryb. Zobaczę w w środę co zrobi, wprawdzie we wtorek mam spotkanie z panem"smutnym", ale trzeba myśleć pozytywnie więc środa zostaje. Muszę pomyśleć o oleju do tej skrzyni. Powinien być tam Platinum Gear LS 80W-90 lub równorzędny. Nie wiem jak jest w innych kombajnach, ale tu chyba nie działa zasada olejów rolniczych i do skrzyni (wszystkich) Fergusona należy stosować inny olej niż do silnika. Dziwne?! W hydraulice normalnie olej silnikowo-przekładniowo-hydrauliczny (Orlen OIL AGRO STOU 10W-30). Ciekawe że nawet w zestawie dopuszczalnym nie występuje żaden 20W-40, a przecież jest to olej bardziej lepki.

Właśnie w trakcie pisania postu dostałem informację że mam wyznaczony koniec żniw na 14 sierpnia. Gość z mazowieckiego bierze kombajn na tydzień do 10 dni. Brał w poprzednie lata i zawsze zwracał w stanie nienagannym i zatankowanym bez względu czy brał zatankowany. Pozdrawiam!

• 0

#259 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 20:55

ja wszędzie wale 6 przekładniowe. nawet do hydrauliki mf kombajn. z uwagi że pompa już na gorąxym oleju nie dźwigała. hipol 6 sprawił że wiele lat jeszcze daje rady. Do nowej maszyny szukałbym oleji zelcanych, ale jak mam wydać 6 tysi na pompe to spró owłem z gęstym olejem.
Na tym moim uniwersaliźmie jeszcze nie straciłem.
  • 0

#260 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 30 lipiec 2017 - 23:15

Ja stosowałem do tej pory zarówno w hydraulice jak i w przekładniach stosowałem Agrol. Nie śledziłem na bieżąco zaleceń i nie zwróciłem uwagi na aktualne zalecenia producenta. Pozdrawiam!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych