Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żniwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#201 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 10 sierpień 2015 - 21:04

zebrałem ponad 4 ha owsa i na dobrym stanowisku sporo sypie z 40 a zebrałem z 1800 kg,a po owsie dał z 1,18 ha 2500 kg także widełki znaczne. Mam hektar owsa po kuku bo wąskie i dużo las zacienia po długości dlatego posiałem owies ciekawe ile tam da., a kuku była na oborniku :)
  • 0

#202 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 20:48

dziś niecae 4 ha i marne 8 ton zebraem.
Przecholowałem z pośpiechem i straciłem z 3 godziny
  • 0

#203 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 21:02

A co się stało zapchales kombajn ? Owies i u mnie nierówno sypał, zależy od odmiany i co było przedplonem, ja nigdy nie niesieje rok za rokiem tego samego, oprócz żyta bo mam takie pola co jest lotny piasek? I nic innego tam nie chce rosnąć
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#204 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 05:35

sypnęła się zębatka na przenośniku ziarna, tak go zblokowało, że mósiałem wszystko porozłączać na paskach, byłem pewny, że na kłosowym bo czasem mi go blokowało, mf ma tzw. domłucacz i jest to słaba strona tej maszyny jak jest zielsko, albo wilgotne, sprółem domłucacz, dół przenośśnika, ślimak i nic dopiero prójąc prenośnik ziarna znalazłem przyczynę. Mam to szczęście, że sklep z częściami do kombajnu mam 10 km. Po części do traktora jadę prawie 3 razy dalej.
Dzisiaj od nowa walka, jutro mam nadzieje skończyć, ale jak będzie to się okaże
  • 0

#205 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 17 sierpień 2015 - 21:40

żniwa skończyłm w piątek około północy, nie pisałem bo padł mi net. Z około 18 ha owsa zebrałem grubo ponad 40 ton, także nie źle jak na suszę. Marnie płacą za owies. Na przyszły rok planuję dosiać żytka tylko sprawdze jak kiełkuje bo mam 2 letnie ziarno. Zeszły rok nie dał mi posiać, a mam rok po centrali ponad 2 tony.
Po żniwach parę dni odpoczynku, a tu leje ani grila zrobić...
  • 0

#206 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 17 sierpień 2015 - 22:50

Ja w piątek po południu przyjechałem do domu żeby dokończyć żniwa, a tu kombajn stoi na podwórku. Od poniedziałku kosił nim sąsiad. Niestety biegu nie dało się włączyć. Łożysko oporowe stanęło a on kosił dalej aż łapki przestały istnieć więc kończę jutro.

Jeżeli chodzi o owies to u mnie plon w zależności od kompleksu gleby. W jednym miejscu wolno jedynką, a w drugim na przepłonie zastanawiałem się czy trójki nie włączyć. Chyba średnio po odczyszczeniu 3 ton z hektara nie będzie.

W mądrych książkach podają że żytem można siać nawet 3 letnim. Ja jednego roku nie siałem żyta i zostawiłem sobie na następny rok do siewu. Nie wiem dlaczego, ale jakieś "drętwe" było. Zasiane w terminie, a jakoś się nie rozkrzewiło. Może zastanów się czy z tego powodu nie wsiać trochę gęściej?

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#207 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 17 sierpień 2015 - 22:55

Posieje kilkaset ziaren i zobaczę co z tego wzejdzie. Żyto jest zbożem które lubi słabo kiełkować po dwuch latach
  • 0

#208 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 17 sierpień 2015 - 23:13

Wzeszło normalnie, wyglądało na gęste, tylko przynajmniej dwa dni później niż u sąsiada który siał tego samego dnia i się nie rozkrzewiło tak jak powinno. Kłos był ładny i pełny. Jak sprawdziłem to było zasiane 1993 roku, a więc dobrym dla żyta. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 1

#209 p1a2w3

p1a2w3

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 18 sierpień 2015 - 09:37

tylko co 5 wzejdzie lub wcale jak kiedyś siałem 

• 0

#210 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 17:52

otóż ja często sieje dwuletnie ,dlaczego ? ano dlatego że zeszłoroczne jest 3 rok po centrali a tegoroczne  już 4-ty i nigdy nie miałem problemu ze wschodami,oczywiście ziarno musi być przechowywane w dobrych warunkach nie w jakiejś wilgoci itp-pozdrawiam

• 0

#211 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 21:05

I jak tam u was żniwa Panowie?

Wczoraj bylem u teściów to teściu robil podorywkę po pszenicy a szwagier po grochu :) ogólnie rzecz biorąc to u nich w okolicy żniwa na calego :)

Pozdrawiam

• 0

#212 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 21:35

u mnie ziarno miękkie , a kuku mi tak wytłukła kombajn, że w nim troche posiedze.... i dosłownie , popopuszczały mi nakrętki na korbach klawiszy jutro je wyjmuje by poregulować i poskręcać na nowo, tylko 6 sztuk i już rozkręcone , tylko wyjąć.
  • 0

#213 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 lipiec 2016 - 06:45

Dziś się robi słonecznie to po południu pewnie rusze, ale na próbę czy się będzie dobrze wymłacać i jakie ziarno będzie w zbiorniku , czasem tak bywa że niby twarde,a przejdzie przez kombajn ze słomą trochę wilgotną i samo robi się miękkie bądź wilgotniejsze niż się wydawało wcześniej .ten co kosil w środę poślad wymlucil a ziarno mniej dojrzałe zostało w klosach, po co taka robota
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#214 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 lipiec 2016 - 08:26

też sie dziwie co niektórym, robią dla samej roboty...
  • 0

#215 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 24 lipiec 2016 - 13:11

a jak tam u was z wydajnością bo u mnie w Wielkopolsce ogólnie o 1 tonę z hektara mniej jak rok temu,przynajmniej ja tak zebrałem-pozdrawiam

• 0

#216 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 24 lipiec 2016 - 14:21

a był u ciebie grad, ciekawe że po suszy było lepiej, ale zobacze co u mnie, dziwny jest ten świat rolnika...
  • 0

#217 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 24 lipiec 2016 - 15:04

u mnie nie było gradu ale susza bardzo dała się odczuć

• 0

#218 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 24 lipiec 2016 - 15:41

Ale w zeszłym roku trąbiło sie o suszy a w tym nic, to jest niesamowite , jak cały kraj to larum a jak lokalnie to jakby sie nic nie stało..
  • 1

#219 maciejo360

maciejo360

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 24 lipiec 2016 - 21:55

U mnie zaczynają rzepaki.
  • 0

#220 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 14:38

A ja już na półmetku :) tzn. jęczmień wymłócony gorzej z ceną bo jak pojechałem z próbką co by wilgotność zmierzyć (13,8) tak że do wzięcia bo biorą do 14,5 gorzej z ceną bo 450zl/t tak że na razie leżakuje i czeka na lepsze czasy :)

a u was jak sie klarują ceny? pszenica po 500zl/t

Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych