Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żniwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#221 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 15:47

Cen nie znam, bo skupow nie ma , ale mam po żniwach ;-) słoma z belowana jutro zwioze i mam wolne;-) do czasu kiedy owies dojdzie a to z miesiąc jeszcze? Chyba że przyjdą upały i uschnie,
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#222 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 20:47

Ja w tym tygodniu nie wyjadę. Dzisiaj zrobiłem rozeznanie co jest do wymiany i wstępnie zamówiłem części. Dorobiłem też koło pasowe, a właściwie przerobiłem. Miałem identyczne jak to co mi pękło ale klin był na 12 mm, a w tamtym na 10 mm. Postanowiłem wyciąć drugi klin 10 mm o 1/4 obrotu od tego starego. Jak zobaczył tę moją robotę mechanik i na mnie popatrzył to zanim się zrobiłem czerwony ze wstydu to sam załapałem gdzie powinien być wycięty. Najważniejsze że już wiem i będę pamiętał. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#223 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 20:59

ja planuje wyjazd w sobote. Zostało mi pare blach założyć , zlutować przelew na baku i zamontować, wrzucić sita, smarowiczka jedna nie przeszła w nagarniaczu, zalać olejem przekładnie kosy bo poci sie. Przegląd silnika wymiana oleju, filtr, także kosmetyka. Natomiast mam zgrzyta z zwrotnicą, rozsypało sie łożysko stopowe i go niema . Znalazłem takie do wałka ale zewnętrzna średnica jest większa i jest wyższe także najpierw cza to powybijać i później coś wymyśleć. Jak nie wyjdzie sworzeń zrobie to po swojemu bo już niema czasu by wycinać z belki i brać na obróbke skrawaniem na wymiary metryczne bo to anglik.... Na razie wszystko po myśli idzie .
  • 0

#224 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 21:37

U mnie cały przegląd i ta instalacja elektryczna od dwu lat do roboty. Potrzebuję http://agro-serwis24...1722444M91/1582 bo wytrząsacze już chodzą na boki i się obcierają, a w sklepie mi mówią że w 307 panewki mają 31 mm. Jakiś nonsens. Jak się powycierają to osłabią i mogą się złamać więc jest to pilne. Masz Kolego raczej jakąś amerykańską lub kanadyjską wersję. Łożysko raczej dostaniesz nawet jeżeli jest calowe. Sąsiadowi nawaliło łożysko skośne w piaście przedniej JD. Miał łożyska kulkowe które pasowały więc wymiana i w pole. Nie dojechał bo łożysko się rozpadło i rozsadziło piastę, a tam piasta stanowi całość z kołem zwolnicy z wewnętrznymi zębami. Nigdzie nie może dostać, a mechanik chce 6 koła za dorobienie w ciągu tygodnia. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#225 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 21:44

to ma problem spory, ja tak nie naciskam na poszukiwania takiego łożyska bo w tym tygodniu bym nie wyjechał napewno. Mam sklep w krakowie ale miasto jest do niedzieli zamknięte i dosłownie niema zjazdu z obwodnicy, nawet mieszkańcy musieli wystawić auta za strefe, kraków stał sie wielkim deptakiem. Praktycznie firmy nie pracują, nawet lekarz dzwonił do żony że termin nieaktualny.
W ostateczności wrzuce 2 blachy z podtoczeniem i dam pomiędzy jakieś małe kulki , żniwa obskocze
  • 0

#226 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 21:49

Te panewki i tak tanie za łożyska płaciłem ponad 100 zł :-( kombajn trzeba przejrzeć przed sezonem , a potem co dzień zajrzeć posmarować,ja mam na tym punkcie hopla codzień odkurzanie i smarowanie, mam też trzy gaśnice dwie duże i jedną małą 2x6kg i jedna 2 kg. W ciągniku też jedna 6 kg jeździ ale tylko latem
  • 0

#227 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 21:55

To są takie jak przy MacPhersonie? Zobacz w jakimś większym warsztacie samochodowym może coś się dobierze. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#228 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 22:01

Kolego, jeśli poszukujesz panewek to możesz dzwonknąć do Gąski w gotkowicach, małopolskie gmina jerzmanowice - przeginia
w necie numer znajdziesz, ja w swoim teraz wymieniałem łożyska na korbach i chciałem kupić panewki ze śrubami ale są tylko panewki , więc złożyłem na starych tylko musiałem robić dystanse bo były jakby papierowe i sie podarły przy rozbiórce. Klocki do mojego są po 51 zł , niedużo ale jak nowe to wszystko albo nic jeśli jest z czego złożyć. Ja mam 530 i on ma 6 klawiszy także cała robota trwała 2 dni.
  • 0

#229 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 lipiec 2016 - 22:25

Zawsze kupuję w sklepie na Ściekach i właściciel niech dzwoni. Jak coś nie tak to potem mam problem a po co mi to. Gdzieś na hurtowni mu ten kit wciskali z tymi milimetrami. Jak nie będzie tych panewek to kupię dystanse 28 mm, przetnę skośnie i założę na wałek wtedy luz osiowy zniknie. Już tak robiłem i się sprawdziło. Te panewki są jeszcze oryginalne więc możliwość korekcji luzu promieniowego jest spora. Pozdrawiam Forumowiczów!

P.s.

Jeszcze odebrałem wariator jazdy z regeneracji. Koszt 2500 zł, ale bardzo solidnie zrobił. Frezy są znacznie dłuższe, nawęglone i głęboko utwardzone. Zamiast filcu założył zgarniacze brudu i uszczelniacze. Dotychczas jeździłem na bizonowskim ale trochę niszczył pasek.

• 0

#230 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 lipiec 2016 - 10:30

To droga impreza z tym wariatorem :-( do mojego też jest drogi i trudno dostępny czaem trafi się używka po regeneracji a koszt, podobny do tego twojego.
  • 0

#231 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 lipiec 2016 - 20:22

w clasie miałem ciągle problemy z wariatorem, a w mf wogóle i czy to jazda czy młocarnia czy wialnia wszystko działa jak należy.
Mnie jeszcze wymiana oleju czeka, luz zaworowy i ta zwrotnica. Pokazały sie bicia na napędzie hedera, po pracy z przystawką do kuku. Heder jak sie odłączy to jeszcze chwile kręci a przystawka do kuku odrazu staje , dużo większe daje obciążenie. Napęd hedera w mf nie jest szczęśliwym rozwiązaniem. Bardzo krótki odcinek i najmniejsze bicie szarpie całym napędem.
  • 0

#232 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 lipiec 2016 - 20:45

Mi się podoba model 520, ostatnio na olx był ładny egzemplarz za niecałe 20 koła
  • 0

#233 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 lipiec 2016 - 20:54

530 wiele sie nie różni, praktycznie tosama, lepszy ma heder a w nim napęd kosy. Dźwignie też fajniej ma ułożone
  • 0

#234 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 lipiec 2016 - 09:38

MF520 i MF530 to zupełnie inna bajka i nie można ich porównywać wprost. Seria 520 jest starsza. Nie była zbyt udana i awaryjna stąd ceny nie są wysokie. Seria 530 to jedna z najbardziej udanych i trwałych. Nie można opinii o 530 przenosić na 520. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#235 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 lipiec 2016 - 15:55

masa części pasuje , skrzynia siłowniki, tylna belka , zwolnice , klawisze sita to wszystko jest tosamo. Te części u mnie leżą z 520 i wszystko tosamo , podobno skrzynia nawet w seri 400 jest tasama co 500 i 600 i 800 . Heder jest mocno zmodyfikowany ale mam wrażenie że konstrukcja tasama , to samo 360 cm
  • 0

#236 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 lipiec 2016 - 18:54

Te części pozornie są takie same jednak różnią się materiałem, sposobem hartowania itd. W moim 307 jest identyczny wariator jak w Twoim 530, ale tylko pod względem wymiarów. Jak go naprawiałem kazałem zrobić tak jak jest zrobione między innymi właśnie w 530, a dodatkowo założyć zgarniacze i uszczelniacze. W Twoim wariatorze wieloklin jest przed zahartowaniem nawęglany. W moim teraz też bo bez nawęglenia rozleciaiał się i to w mnieszym kombajnie.

Znajomy miał Poloneza i zrobiła mu się dziura w tłumiku. Sąsiad mu dorobił z kwasówki 3 mm. Wyglądał identycznie. Jak oddawał tego poloneza na złom to wyjął tłumik i założył do nowego Poloneza. Ten nowy też już jest na złomie a tłumik jeszcze raz wymontował i leży w garażu. Nie tylko tłumik tłumikowy nie rowny choć jeden i drugi pasuje. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#237 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 lipiec 2016 - 20:39

to ja takiej wiedzy nie posiadam, ale z wariatorem to problemów nie miałem.
  • 0

#238 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 30 lipiec 2016 - 06:54

Ja też nie ale dowiedziałem się od mechanika który mi regenerował wariator. Jak rozebrał to powiedział od którego kombajnu jest ten wariator. Mówił o tych różnicach dużo ale szczególnie zapamiętałem o tym nawęglaniu bo bolało po kieszeni. Staruszek już i tak się zastanawiam kto będzie potrafił takie rzeczy zrobić za kilka lat. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#239 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 lipiec 2016 - 07:34

dobry fachowiec.
  • 0

#240 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 04 sierpień 2016 - 11:56

On może tak, ale ze mną gorzej. Założyłem ten wariator i nie jestem w stanie go ustawić. Wcześniej miałem od Bizona i siłownik był zamocowany pomiędzy osią wariatora a osią na której zamocowany jest uchwyt. U Ciebie Kolego Vademecum jest identyczny wariator. Czy mógłbyś Kolego zerknąć jak jest zamocowany siłownik poruszający wariator? Coś mi się wydaje że nie mogę go ustawić gdyż powinien być montowany za osią wariatora, a nie pamiętam jak było. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych