Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żniwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#261 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 lipiec 2017 - 06:41

kolego, ja mając w pamięci to co było tu na forum pisane o olejach zamierzam troszke zweryfikować moje podejście do bipolu 6. Odpuszcze go w zdrowych układach hydraulicznych. Po powrocie zamówie beke superolu cc, mam wymiane we wszystkich silnikach a przy okazji wym. w skrzyni w mf 255.
  • 0

#262 ZbyszekW8

ZbyszekW8

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 136 postów

Napisano 31 lipiec 2017 - 13:52

U mnie żniwa teraz ruszają ,bo dopiero pogoda się poprawiła..na szczęście nie ma przerostów po tych falach deszczu. A jak z tym u Was?

• 0

#263 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 lipiec 2017 - 14:09

Grochy i rzepaki ostro jadą a na dniach pewnie zaatakują pszenice

Ja mam w planie pszenice atakować w środe a jak wyjdzie to sie zobaczy najpierw trzeba jakiś kombajn znaleźć :(

Pozdrawiam

• 0

#264 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 lipiec 2017 - 17:06

U nas dziś kosza dość intensywnie , owsy się odmładzają zbożehjako tako stoi to ziele nie przerasta
Miałem niby zacząć w piątek ale chyba jutro pykne pszenzyto i żyto na następny dzień taki sam zestaw, owsy za jakieś parę dni i po żniwach,7 ha to na luzie się skosi;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#265 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 31 lipiec 2017 - 19:24

kolego, ja mając w pamięci to co było tu na forum pisane o olejach zamierzam troszke zweryfikować moje podejście do bipolu 6. Odpuszcze go w zdrowych układach hydraulicznych. Po powrocie zamówie beke superolu cc, mam wymiane we wszystkich silnikach a przy okazji wym. w skrzyni w mf 255.

CC sobie odpuść.  Dobry olej ale jedynie do łańcucha piły. Ja w silniku zostaję przy ORLEN OIL AGRO STOU 10W-30. Drogi ale wiem za co płacę. Silnik jak rozbierzesz czyściuteńki. Pozdrawiam!

• 0

#266 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 sierpień 2017 - 11:34

Ja już po żniwach wczoraj pszenica została skoszona a i na słomę mam chętnego tzn. gość sam beluje i zabiera i teraz moje pytanie ile można zawołać z taka bele słomy?

Pozdrawiam

• 0

#267 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 sierpień 2017 - 13:22

A ja bym dziś skończył ale mi sprzęt na walił , stoję w środku pola a grzeje niesamowicie
  • 0

#268 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 sierpień 2017 - 21:02

Dzisiaj odebrałem wałek od mechanika i złożyłem kombajn.

Jakaś poważna awaria?

Pozdrawiam!

• 0

#269 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 sierpień 2017 - 21:56

Rozlecialy się łożyska na jednym z dwóch napinaczy pasa od silnika na główne kolo co pędzi wszystkie odbiorniki, zero jazdy ale dwie godziny i poszło dalej ;-), został mi tylko owies, część słomy mam zwinietą resztę zrobię jutro rano jak będzie pogoda
  • 0

#270 miszka

miszka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 136 postów

Napisano 03 sierpień 2017 - 06:58

Ja już po żniwach wczoraj pszenica została skoszona a i na słomę mam chętnego tzn. gość sam beluje i zabiera i teraz moje pytanie ile można zawołać z taka bele słomy?

Pozdrawiam

Właśnie jaka jest obecnie cena słomy bo wczoraj słyszałem że ktoś w mojej okolicy podobno za słomę na polu wział po 600 zł za ha?
  • 0

#271 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 sierpień 2017 - 07:14

Lepiej liczyć za bele,wiadomo kupujący sam beluje to dobrze dobije ,
u ciebie wyszło by jakieś 20 zł za sztukę , liczę wedle słomy jaką ja wczoraj wieczorem robiłem , niecały hektar wyszło mi 25kulek tak mniej wiecej , wiadomo słoma a sloma to różnica.
  • 0

#272 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 03 sierpień 2017 - 20:53

Dzisiaj pierwszy raz wyjechał kombajn. Pożyczył sąsiad. Przed wyjazdem padnięty okazał się alternator. Diody co najmniej dwie padły i spaliły regulator. Wziąłem po regeneracji i różnica taka że regulator był sprawny i jakoś ładował. Dopiero drugi działa. Na wykończeniu jest pasek młocarni. Jest ten uzębiony i się rozwarstwia. Jeszcze do wymiany lampa do świateł drogowych. Pozdrawiam!

• 0

#273 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 sierpień 2017 - 21:33

Co do alternatora to ja wymieniałem w rusku i dojczu też ,, biorę ze szrotu wybieram takie które w miarę pasują na uchwyty, trochę się podpiluje ,i się dorabia koło pasowe , do ruska tanie ale już do dojcza to jest duży koszt ?
Dziś słomę kręciłem jeszcze jutro rano mam parę bel do zrobienia a potem koszenie,
bezawaryjnośći życzę koledzy
pozdrawiam ;-)
  • 0

#274 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 04 sierpień 2017 - 06:33

Ja za wymianę zapłaciłem 220 zł. Patrzyłem czy samemu nie naprawiać ale ślizgi w kiepskim stanie i diody gdzieś się zapodziały albo skończyły. Do tego regulator bo jest nierozbieralny. Trochę sam zawaliłem bo doszedłem do wniosku że jak kontrolka nie świeci to albo spalona albo przewód gzieś nie łączy. Przewody powinny być po sezonie wypięte bo są długie i działają jak antena, a wtedy burza robi swoje. Moje niedbalstwo kosztowało 220 zł, ale i tak ślizgów sam nie zrobię. Pasek oceniłem na pół godziny pracy a jeszcze żyje. Jest trochę roboty z wymianą bo jest ostatni na głównym kole i trzeba zdjąć ten od napędu sieczkarni, od napędu podsiewaczy i główny wraz z podtrzymywaczami. Główny jest podwójny zespolony. Nie mogę kupić podwójnego lecz potrójny. więc jeden odcinałem. Po drugiej wymianie miałem już dwa odcięte pojedyncze więc je założyłem. Chodzą bez problemu nie gorzej niż zespolone. Pozdrawiam!

• 0

#275 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 sierpień 2017 - 00:18

Dobre, ja już u siebie . ale wyjade dopiero koło środy -tyle zaległości
  • 0

#276 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 sierpień 2017 - 07:01

Wszędzie dobrze ale najlepiej w domu! Sąsiad wczoraj skończył. Właściwie to prawie rodzina. Dzieci zostały same i im pomagałem. Tak zostało. Chłopcy pomogli przy przygotowaniu kombajnu. A ta to trawę skoszą i takie tam "drobiazgi".

Ja mam zamiar dzisiaj zacząć. Pozdrawiam!

• 0

#277 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 08:50

Mnie wczoraj rozpadło się łożysko na długiej półosi. Powinno być z uszczelnieniem "2Z". Dostałem z uszczelnieniem "2RS". Będę musiał założyć bez uszczelnienia. Może będzie chodzić. Biorę się za składanie. Pozdrawiam!

• 0

#278 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 09 sierpień 2017 - 22:20

Zboża właśnie skończyłem kosić. Został łubin ale jeszcze zielony..

Pękło mocowanie skrzyni biegów. Chyba zrobiłem błąd przy spawaniu bo użyłem elektrod do stli konstrukcyjnych.

Pozdrawiam!

• 0

#279 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 10 sierpień 2017 - 13:55

Jak po to już fajnie grunt że schowane :)

U mnie wczoraj gość zbelowal słomę  a jutro ma zabrać bo dziś gdzieś tam jeszcze beluje tak że po niedzieli czeka mnie orka :) o ile plug wejdzie bo u mnie takie mokro że trawnik zaczyna usychać :(

Pozdrawiam

• 0

#280 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 sierpień 2017 - 16:20

Mi zostało tylko dwa kawałki słomy zebrać może z15bel
poplony posiane , został jeszcze owies na kiszonke zasiac ale to jutro na dziś mam dość
kombajn poza jedną awaria chodził bez problemu

Sławek po ile pchnełeś słomę jeśli można widzieć

Ja załatwiłem sobie kilka bel za free jeszcze jej nie zbelowałem wiec nie wiem ile jej będę miał , ogólnie słomy mało
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych